Április 24,  Szerda
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VENDÉG


Új magyar exodus

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,518,800 forint, még hiányzik 481,200 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Olvastam pár napja egy hírt, miszerint Trócsányi László igazságügyi miniszter kezdeményezésére a Magyar Bírósági Végrehajtó Kar pályázat útján álláslehetőséget hirdetett jogász végzettségű személyek számára. Az eskütétel is megtörtént, a testület így most 30 új, magasan képzett jogász végzettséggel rendelkező önálló bírósági végrehajtóval bővült. Mostantól velük együtt 78 önálló bírósági végrehajtó fogja a végrehajtási eljárások hatékonyságát garantálni. Ezt a feltételt ugyanis célként határozták meg nekik.

Tény, hogy hazánkban rengeteg a közüzemi tartozás, és bevett gyakorlat a lakosság részéről a számlák késedelmes kiegyenlítése. Nem szeretnék személyeskedni, de sajnos olykor-olykor én sem tudok időben kifizetni egy-egy számlát, s olyankor jön is a fizetési felszólítás. Eddig szerencsére még megúsztam szárazon.

A tisztánlátás érdekében azonban jobb, ha tudomásul vesszük: a hajléktalanság veszélye egy olyan tipikus magyar össztársadalmi ügy, amelynek réme sajnos mindannyiunkat fenyeget. Fizetési kötelezettség elmulasztása esetén ugyanis nemcsak a bedőlt devizahiteles családok mehetnek a „híd alá” lakni, de jaj, neked, ha önhibádon kívül netán a te családodban is beüt a krach. Itt én most természetesen nem holmi tőzsdei összeomlásra gondoltam, hanem az addigi, aránylag jónak mondható és kiegyensúlyozott anyagi életviteledben történő esetleges negatív változásra utaltam. Lásd: munkahely elvesztés, betegség, vagy ha már alapból szegény vagy, és a kormánytól nem kapsz alamizsnát, azaz, rezsicsökkentés-támogatást, akkor bizony akár te is hasonló sorsra juthatsz. Az egyéni „szocproblem” senkit nem érdekel manapság. Mondjuk ki: a magyar emberek ma a hazájukban egyáltalán nincsenek létbiztonságban.

A véletlen műve lenne, hogy a csekkek befizetésével nem sikerült felzárkóznunk Európához, hogy az uniós átlagnál jelentősen több embernek, a lakosság 19%-ának fizetési elmaradása van? A világbajnok általános forgalmi adónkról, vagy az élelmiszerárainkról inkább nem is szólok.

A kifizetetlen közüzemi számlák aztán csak gyűlnek, halmozódnak, s amikor szolgáltatód megelégeli, hogy több hónapja már nem fizetsz, gondol egyet, és eladja egy behajtó cégnek a tartozásodat. Ő aztán tájékoztat téged, hogy mostantól kezdve már neki tartozol, és hogy a hónapok óta felhalmozódott kamatokkal együtt, mennyit fizess. Kapsz tőle is pár hónap fizetési haladékot – addig a számlád összege kamatostul nő, ami rossz neked, de jó neki – majd a cég jogásza, ha nem teljesülnek a követeléseik, bíróságra megy, és simán nyeri ellened a pert. Adós, fizess!

Mindannyian függünk a hatalom birtokosaitól, akik nem megvédenének bennünket, hanem éppen ellenkezőleg: kiszolgáltatnak minket a hiénáknak. (Bocs, kedves Bayer Zolt, hogy loptam tőled egy állati(as) jelzőt!) Végül is, mivel az önkényuralom mechanizmusai már kiépültek, velünk azt tehetnek, amit csak akarnak. A 78 önálló bírósági végrehajtó és a készenléti rendőrség pedig a lehető leghatékonyabban asszisztál ehhez. Mire feleszmélsz a sokkos állaptból már családostul együtt kilakoltattak. (Például így.)

Mindezt sajnos törvényesen, ugyanis a lakhatáshoz való jog a magyar Alkotmányba alaptörvénybe eleddig nem került bele; abban ez az emberi alapjog egyáltalán nem szerepel. A lakhatáshoz való jog nem azt jelenti, hogy ingyen lakhatsz bárhol, hanem azt, hogy megfelelő szociálpolitikai intézkedésekkel az államnak olyan körülményeket kellene teremtenie, hogy a lakhatás a szegény emberek számára is megfizethetővé váljon. A kormány azonban, lévén, hogy nem alkotmányos/alaptörvényi tételről van szó, ilyesmire nem kötelezhető, és azért számon sem kérhető.

Most úgy tűnik, az a céljuk, hogy felgyorsítsák a lomha bürokráciai folyamatokat. Ez azt jelenti, hogy a kormány által felénk gyakorolt kegyét megelőzően (értsd ez alatt a kilakoltatási moratóriumot), vagyis még a tél beállta előtt tudjanak minél több embert, családot, kilakoltatni. Hogy utána mi lesz ezekkel az emberekkel, az már őket nem érdekli, viszont abba a szörnyűségbe, amit nekik át kell élniük, még belegondolni sem jó.

A sors fintora, hogy az Országgyűlés ez év júliusában 132 igen szavazattal, 54 nem ellenében, úgymond az „Alaptörvényhez igazította” a szabálysértési törvényt, amelynek értelmében október 15-étől mindenki szabálysértést követ el, aki életvitelszerűen közterületen tartózkodik. Magyarán: megtorolják a hajléktalanságot. Hogy ők tudnak-e bírságot fizetni, azt erősen kétlem, úgyhogy a kormánynak nem ártana mielőbb elkezdenie új börtönöket építeni, hogy a szerencsétlenek tudják hol kiegyenlíteni az állam felé a rájuk kirótt szabálysértési bírságot.

Új magyar exodus kezd kialakulni hazánkban. Lehet, hogy idővel a brazíliai Rio de Janeiro mintáját követve Budapesten is megjelennek majd a favellák? Nyomornegyedek, amelyek vonzzák a katasztrófaturizmusra éhes külföldi látogatókat, akik, miután megcsömörlöttek a jó magyar nyomortól, vigaszdíjként megtekinthetik majd az ürességtől kongó puccos stadionjainkat.

A magyar emberek egyre nagyobb része szociális csapdában vergődik. Ebből adódóan bárki, bármire kapható és megvehető. Ez a Fidesz sikerességének titka. Idáig fajult ez a büszke, „merjünk nagyok lenni” ország! Csoda, hogy akik csak tehetik, külföldre menekülnek a hazájukból, a „híres kis” Magyarországról?

Bogdán Géza

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.