Április 26,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Meddig húzható az egy gatya spárgája? 

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,528,300 forint, még hiányzik 471,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Egy gatya még van. Bele öv már nem biztos. Megteszi a spárga is, csak legyen jó hosszú, lehessen összehúzni azt az egy gatyát. Így gondolja az Orbán-kormány. A legszegényebbek szociális ellátásában januártól tovább szigorítják a szociális segély feltételeit – tudta meg a Népszava.

* * *

A közfoglalkoztatás Belügyminisztériumban kidolgozott jövő évi terve úgy módosítaná a szociális törvényt, hogy a szociális segély odaítélésekor 2019 januárjától a közmunkásként szerzett bér összegét számolják bele a háztartás egy fogyasztási egységre eső jövedelmébe. Eddig a segély 22 800 forintját vették figyelembe a járási hivatalok ügyintézői, amikor eldöntötték, hogy valaki jogosult-e a támogatásra vagy sem, biztosított-e a megélhetése vagy sem. Így viszont az eddigi számítás helyett a 8 órás közmunkás bér jelenlegi nettó 54 217 forintját, vagy pedig a szakképzett közmunkások nettó 77 968 forintját veszik figyelembe. Ezért alig marad olyan család, ahol a nem dolgozó felnőtt jogosult lesz a segélyre. A terv „startszövetkezetekké” alakítaná a közfoglalkoztatási alapon létrejött szociális szövetkezeteket, és kivenné a kötelező közbeszerzés köréből az általuk végzett építési munkákat, szolgáltatásokat, náluk megtermelt árukat.

* * *

Dehogy alázza még jobban a szegényeket ez a kormány, csak praktikusan gondolkodik. Mert ugye, van tisztességes szegénység, megmondta már a Rétvári Bence is. A megélhetési politikus, aki úgy vágja zsebre havonta az egymilliót, mint tisztességes asszony a taknyos zsebkendőt. Mert a közmunka sem a nyomorúságos életbe süppeszt, hanem annak van tisztessége. A tisztesség pedig visz kenyeret a házhoz, elmegy a postára csekket feladni, visz a boltból húst a családnak, vesz a gyereknek új cipőt. Na. Rohadt tisztességes ez a tisztesség! Azért is akarnak Magyarországon százezrek már kisgyermek koruk óta közmunkások lenni. A nagy álom beteljesülésében segíti őket az Orbán-kormány. De még rúg is újabbakat a családokon. Ha közmunkás vagy, de valamelyik családtagodnak még ennyi sem jut, tisztes szegénységben döglesz meg!

Ki a fene a tisztességes szegény? Az iskolázatlan vagy a diplomás; a kisebbségi csoport tagja vagy a létminimum alatt beágyazódott emberek; a nyugdíjas vagy a tartósan munkanélküli; a beteg, a hajléktalan vagy nagy- és csonka családok? Az új szegények vagy a lecsúszó középosztálybeliek? A tisztességesek – tudjuk, mondták már többen a Fidesz-KDNP-klánban – 47 ezer forintból is kiválóan gazdálkodnak, fenn tudják tartani magukat. Fenn bizony. A körtefán, mert az legalább etet. Ha van. A legújabb kutatások szerint a panelben például nem nő körtefa. Akkor lennie kell lumpen szegénynek is. Hát akkor tisztázzuk! Nem minden szegény lumpen – közmunka ide vagy oda. És nem minden lumpen szegény. Becsület és jellem, uraim! A penészes életbe!

Tisztes munka kell, tisztes(séges) jövedelemmel, tudják, az olyan magabiztosságot ad, amitől embernek érzi magát az amúgy ember. Ebben az állapotban minden további gond könnyebben megoldható. Közben nálunk folyton folyvást csökken a szegénység. Papíron és a hatalom képviselőinek zakkantott agyában. Mérhetetlen cinizmus ez. Mondok valamit: ennek a kormánynak körülbelül két-három év kellett ahhoz, hogy kitermelje saját gazdag holdudvarát, ellopják a közös vagyont, az uniós pénzt – teletömni a saját zsebüket, a haverokét, a csókosét. Elmúltámnyócév! Nem nagyon erőlködnek, lopni sokkal egyszerűbb, mint európai módon, demokratikusan, az emberi szabadságot és méltóságot tisztelve olyan gazdasági és szociális intézkedéseket hozni, amelyekkel nem nő rohamosan a különbség köztük és a melós között.

A tervezetet egyelőre eltüntették a honlapjukról, de tudjuk, megcsinálják. Ez a kormány mindenre képes. Még mézesmadzagjuk sincs arra, hogy reménykeltő ígérettel segítsenek a szegénység felszámolásában. Spárga van. Az egy gatyában. Meddig húzható?

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.