Április 26,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


A Fidesz-kormány gyakorlatilag nem kormányoz, hanem megmagyaráz

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,544,300 forint, még hiányzik 455,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Úgy látszik, számháborúra fog berendezkedni a kormány. Biztosan sokan emlékeznek még erre a játékra. Aki nem emlékszik, vagy lemaradt róla, az majd most megtanulja szépen. Ennek az össznépi civódásnak már van néhány csapásiránya. Sőt, ha belegondolok, lényegében minden területen ez megy. Fideszhez nőtt kacsókban 500 médiaelem van, de balliberális médiatúlsúlyról jajveszékelnek. Alacsonyak a bérek, olyankor mindig az a válasz, hogy de a régióban itt nőttek a legdinamikusabban a fizetések az elmúlt évben. Azt elfelejtik hozzátenni, hogy előtte meg nem nőttek, olykor csökkentek (és ez már az elmútnyócév, a fideszes elmútnyócév) és rohadtul le vagyunk maradva mindenkihez képest (igen, már Romániához képest is).

Ugyanez megy az egészségügyben, hogy van-e elég orvos, vagy nincs, hogy plusz forrásokat töltenek-e a rendszerbe, vagy kivonnak. A Fidesz-kormány gyakorlatilag nem kormányoz, hanem megmagyaráz. Előkapnak valami grafikont valahonnan és ügyesen összehasonlítják valami mással, ami a mostanihoz képest szarabb. Az sem baj, ha nem feltétlenül állja meg a helyét az összehasonlítás, a lényeg az, hogy ahhoz képest nőtt, szebb lett, nagyobb, fejlettebb.

Ez arról jutott eszembe, hogy tegnap olvastam az alábbi közleményt:

Hazudik az Index

A Klebelsberg Központ cáfolja a ma megjelent adatokat. Valótlan – vélhetően kifejezetten álhírterjesztésre közölt – adatok jelentek meg az Indexen, ezek nem a Klebelsberg Központ adatai és nem valós adatok. A Klebelsberg Központ információi alapján az országos  – mintegy 170 ezer fős – pedagóguslétszám legfeljebb 1-2 %-a betöltetlen. A tanév biztonságos kezdését tehát semmi nem veszélyezteti. A pedagógus pálya egyre vonzóbb, az 50%-os pedagógus béremelés és a pedagógushallgatói ösztöndíjak hatására 30%-kal nőtt a pedagógus pályára jelentkezők száma.

     Kiadó: Klebelsberg Központ (MTI-OS)

Nézzük akkor, mit akar mondani a költő. Egyrészt a közlemény szerint a Klebelsberg Központnak haloványlila dunsztja sincs arról, hány pedagógus van a pályán és hány fő hiányzik a rendszerből pontosan. A legfeljebb 1-2 százalék nem egy ütős érv, mert a 2 százalék például a duplája az 1 százaléknak. Ez nem igazán jó hibahatárnak. Ezen kívül a mintegy 170 ezer főnek a legfeljebb 2 százaléka is 3400 pedagógus.

Az Index 4325 hiányzó tanárról ír. Miután a Klebelsberg Központ sem azt nem tudja megmondani, hogy pontosan hány pedagógus van az országban, sem azt, hogy ehhez képest hány pedagógus hiányzik, az nem meggyőző válasz, hogy az Index hazudik. 

Csoszogjunk tovább a sajtóközlemény sorai között.

30%-kal nőtt a pedagógus pályára jelentkezők száma

Mihez képest nőtt 30 százalékkal?

Ezt a statisztikát nem én hamisítottam, az MTI adta ki a KSH adatai alapján. Most az óvodapedagógusokat kiveszem ebből az egyenletből, mert nem tartozik ide, összeadom az általános iskolai és középiskolai pedagógusok számát. Nekem 2010-ben 111 686 jött ki (óvodapedagógusokkal együtt 142 045). 2018-ban 113 746 (óvodapedagógusokkal együtt 145 222). Na ebből kellene kihozni a 30 százalékos emelkedést, de nekem nem megy. Gyenge vagyok matekból, pedig én még nem is jártam hittanra. És akkor még nem is feszegetem, hogy honnan szedte a KLIK a 170 000 fős pedagóguslétszámot.

Ha már itt turkálok a statisztikák között, elmesélem, hogy mit leltem PISA teszt eredményekkel kapcsolatban (ez az a teszt, ami mostmár nem érdekel minket, mert csak azért találta ki valamelyik Soros-ügynök, hogy megdöntse Orbán Viktort).

2009-ben a magyar diákok eredménye 494 pont volt. Mögöttünk végzett például: Portugália, Olaszország, Lettország, Szlovénia, Görögország, Spanyolország, Csehország, Szlovákia, Horvátország, Luxemburg, Ausztria, Litvánia, Törökország, Oroszország, Szerbia, Bulgária és Románia.

2017-ben 472 pontot sikerült elérni. Lettország ugyanekkor 485, Szlovénia 502, Csehország 499 pontot ért el. Mára Bulgária, Litvánia és Szlovákia van mögöttünk. Nem baj, erre is van magyarázat.

Az Oktatásért Felelős Államtitkárság ismételten felhívja a figyelmet arra, hogy az oktatási rendszer 2013-ban kezdett átalakításának eredményei legkorábban a 2018-as és 2021-es PISA felméréseken mutatkoznak majd meg.

A PISA eredmények megítélésekor fontos tudni, hogy több nemzetközi (PISA, PIRLS, TIMSS) és egy európai szinten is elismert hazai mérés, az ún. Országos Kompetenciamérés eredményei állnak rendelkezésünkre, ha az oktatási eredményekről szeretnénk visszajelzést kapni.

Politikánk és szakpolitikánk hatékonyságát semmiképpen sem egyetlen mérés alapján elemezzük, mert az szakszerűtlen és ésszerűtlen lenne. Ezért a háromévenkénti PISA mérést, amely kevesebb mint 6 000 tanuló egyszeri teljesítményén alapul és kizárólag a 15-16 éves korosztályt méri, nem lehet önmagában meghatározónak mondani. (kormany.hu)

Jó lenne, ha a szakpolitika legalább megközelítőleg olyan szinten menne, mint a szarelkenés és annak magyarázása, hogy a kevesebb miért is több, a rosszabb pedig miért jobb az illiberális párhuzamos univerzumban. A valóságot ugyanis egyáltalán nem hatja meg semennyi sajtóközlemény, az szembe fog jönni. Akkor is, ha Első Valósághajlító Viktor és udvartartása nem óhajtja ezt tudomásul venni.

A címlapképen szintén egy ilyen megmagyarázás látható a közelmúltból. Az is nagyon bejött, biztosan a tanárhiány esetében is be fog válni.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.