Április 24,  Szerda
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Kapcsoljuk le az országot, ne lacafacázzunk

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,462,800 forint, még hiányzik 537,200 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Bevallom, tátott szájjal igyekszem megemészteni a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete vezetőjének – Bubenkó Csabának hívják az urat – Orbán Viktorhoz írt, szívhez szóló levelét. A levél, vagy annak tatalma véletlenül a Magyar Idők nevű pártlapnál landolt. Ritka sok ostobaságot sikerült összehordani benne, de nyilván van valami konkrét oka annak, hogy ez az írásmű megszületett. Elég nagy pofáraesés volt a kormánynak a vasárnapi boltzár eltörlése, holott ezen kívül nem nagyon bizonyította semmi, hogy valóban létezik egy KDNP nevű párt a Fidesz mellett, ezért indokolatlan egypártrendszerről beszélni.

Hogy a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete mitől független, az nem igazán derült ki számomra. A józan észtől feltétlenül, de hogy mi mástól, az erősen kérdéses. A levélben arra kéri Bubenkó Csaba Orbán Viktort, hogy ugyan, vezesse már be megint a kötelező vasárnapi boltzárat, mert az olyan jó volt. Idézek a cikkből is, mert így kerek a történet:

Az elnök szerint a családok, a keresztény nemzeti kultúra évezredes hagyományainak tiszteletét képviselné a vasárnapi boltzár visszavezetéséről szóló döntés.

Én is úgy tudom, hogy a vasárnapi boltzárat István király vezette be, mindjárt a kereszténység felvételével egy időben. De még ennél is messzebbre nyúlnak a vasárnapi boltzár hagyományai, tárgyi leletek bizonyítják, hogy honfoglaló őseink is alkalmazták vándorlás közben ezt a vívmányt. Már az Etel-közben is hagyományosan zárva volt a Lidl vasárnaponként és ezt nyereg alatt puhított kormányhatározattal ünnepelték a törzsek.

A boltzár a javaslattevők szerint enyhítené a béremelések ellenére fennálló munkaerőhiányt, könnyítené a cégek működését, és azt üzenné Európának: hazánk a családok értékeit a haszon elé helyezi.

Itt azért nem ártana pontosítani egy picit. A családok érdeke miért lenne az, hogy szombaton tapossák le egymást az üzletekben? Ugyanis nem csak a kereskedelmi munkavállalók dolgoznak hét közben (is), hanem mindenki más is. Ha a nagybevásárlásra csak hét végén jut idő, vagy ha a gyereknek cipő kell, az nem feltétlenül megoldható máskor. Tehát a családok többségének nem az az érdeke, hogy vasárnap zárva tartsanak a boltok, butaság erre hivatkozni. Az pedig eléggé hajánál fogva előrángatott gondolatmenet, hogy hazánk mit helyez mi elé, ugyanis a kereskedelem nem állami monopólium, hanem magánkézben van. Nem akkora nagy durranás az államnak lemondania a vállalkozók nyereségéről.

Mindez csak logikai bukfencek láncolata (az egész okfejtés az, ráadásul súlyosan demagóg ostobaságokkal vastagon nyakon öntve), az igazán vérfagyasztó az egészben maga az ötlet. Mégpedig az, hogy létezik olyan szakszervezet, amelyik azt kéri a kormánytól, hogy ugyan, korlátozza már a munkavállalók és a munkáltatók jogait. Hiszen végső soron ez történik. Az a helyzet, hogy senki és semmi nem gátolja jelenleg sem a boltokat abban, hogy zárva tartsanak vasárnap, kedden, vagy amikor csak akarnak. Nincs vasárnapi nyitvatartási kötelezettség. A független szakszervezet független vezetője mégis személyesen Orbán Viktorhoz fordul és felkéri gyámnak. Azért, mert munkaerőhiány van és mert a szerinte vonzó fizetések ellenére sem sikerül feltölteni a létszámot sok helyen. Valószínűleg nem annyira vonzóak azok a bérek mégsem. Ja, hogy több emelést nem bír el az ágazat? Ezt már néhányan pedzegetik egy ideje (mármint szakemberek, nem jógaoktató-számmisztika szakos megélhetésiek), hogy baj lesz az elvándorlásból és abból, ha a gazdaság teljesítménye nem előzi meg a bérnövekedést. Most nagyjából ezt láthatjuk.

De akkor nem kellene itt megállni, hiszen nem csak a kereskedelem érintett, kevés a rendőr, orvos, mentősápoló, nővér, pedagógus, buszsofőr, villanyszerelő, szakács, informatikus, tűzoltó és még ezer területen van baj. Zárjanak be vasárnap az éttermek, kórházak, tiltsák be vasárnap a baleseteket, tüzeket, ne legyen tömegközlekedés, ne lehessen telefonálni, ne legyen adás a tévében, rádióban, ne működjenek a szállodák, mozik, színházak, koncerttermek, múzeumok, cukrászdák, kocsmák és ne legyen internet, de áram és víz sem. Kapcsoljuk le az országot, ne lacafacázzunk. Majd kiírjuk a határra, hogy szombat éjféltől vasárnap éjfélig keresztények vagyunk, tessék minket békében hagyni.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ szerint a kormány nem tervez jogszabály-módosítást a vasárnapi boltzár ügyében. Ez még bármit jelenthet. Azt is, hogy a Fidesz-kormány nem óhajt még egyszer beleszaladni egy kínos pofonba, bár ha engem kérdezne valaki, szerintem nem ilyen szemérmesek ők. Valószínűbbnek tartom, hogy most tesztelik a reakciót, egy ideig elüzengetnek egymásnak nyilvánosan a kereszténység-hazaszeretet-családok szentsége-mindenki érdeke a boltzár témakörben aztán azt fogják tenni, ami személyes érdekében áll annak a néhány embernek, akiről ez az egész ország szól jó ideje.

Az azonban biztos, hogy az ilyen szakszervezeti vezetőt fejlettebb országokban (mint például Malawi) lapáttal kergetnék el a vezetői posztnak még a környékéről is.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.