Április 27,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Nyolckor vagy kilenckor tetszettek átugrani a demokráciából a kényúri oldalra?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,544,300 forint, még hiányzik 455,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Most majd lesz mit nyavalyogni megint – kinek-kinek érdeke szerint. Hány órakor kezdődjön tanítás az iskolákban? Nyolc óra helyett kilenc órakor? Mintha ez a magyar közoktatás legégetőbb megoldandó kérdése lenne. A későbbi becsengetést felkapták, mint szél a szutykot. Azért utálom az újabb beetetést, mert megint lesz min rágcsálódni a valódi oktatásügyi problémák helyett.

Melyik gyerek ne szeretne reggel durmolni, de feladat, munka van. Akkor is, ha belefáradnak a kölykök. Mi a szent krétát remélhetnek? Attól, hogy később kezdődne a tanítás még nem érnének korábban haza. A nagyon csekély matematikai tudásommal annyit fölfogok, ha eddig a nagyobbaknak hat órájuk volt és fél kettőig gubbasztottak az órákon, akkor…  kitolódik fél háromra. Vagy nem? Gratulálok. A sok jól fizetett lángelme képtelen megbirkózni azzal, hogy korszerű (kéretik nem a középkorra gondolni), európai szellemű, hasznos tudással árassza el a magyar iskolákat. Képtelen, mert azt sem tudják mi az, nem előre haladnak, hanem belecurikkolnak az áporodott pocsolyába. Akkor mi a búbánatos rohadt kaktuszlének erőlködnek az új időponttal?

A leggyakoribb érv a későbbi kezdésre az, hogy a gyerekek fáradtak. Azok is maradnak, ha rengeteg felesleggel terhelik továbbra is a diákokat. Nem vagyunk berendezkedve a kilenc órára. Mi lesz azokkal a gyerekekkel, akiknek a szülei már kora reggel ébresztőt fújnak nekik? Nehogy azt tessenek hinni, hogy apuka, anyuka kap a munkahelyétől iskolába kísérési kedvezményt. Még hogy! Át kellene szervezni a tömegközlekedést. Tudják egyáltalán a magasságos minisztériumban, hogy mennyi diák ingázik naponta? Ritka kivétellel az iskolabuszokat kivégezték, nálunk e helyett felcsúti vonatot építettek, ami nem visz sehova.

Nem ragozom, hagyjanak már azzal a kilenc órával. Ha nekem lenne iskolám… Nincs és nem is lesz. Az igen tisztelt munkahely lenne. Reggel bezárnám a bejárati ajtót. Rendőr sem kukkolhatna, mert mi a fészkes fenét keresne zsaru kisgyerekek között. Egyetlen atya sem szórhatná az igét, menjenek a templomukba kampányolni a hittan tanulásáért. Isten segedelmével sem tehetnék be a lábukat az én szent helyemre. A szülők sem hőböröghetnének vérvörös szemmel – az ajtót kicsapva. A munkahely nem kocsma, ahol káromkodni, verekedni lehet!

Magunkra maradnánk a diákokkal. Magunkban bízva küzdenénk meg velük a sokoldalú tudásért; terelgetnénk őket az élet illatú gyakorlati tudnivalókig. A tanulók a barátaink lennének, a barátok pedig bíznak egymásban. A gyerekeket az emberi értékek és tudás tiszteletére, a másság elfogadására, emberségre, toleranciára nevelnénk – lőgyakorlat nélkül. Az iskolámban nem lenne „hülye a gyerek“. Mit akarunk, amikor számos munkahelyen pátyolgatnak alkalmatlan, tehetségtelen, semmire sem használható embereket? Indok mindig van, de sosem buknak meg és -el. Gyarapodnak, tele van velük az ország, mert a Fidesznek kifejezetten az alulművelt alváz nyamikra van szüksége. Hány órától tetszettek átugrani a demokráciából a kényúri oldalra? Nyolckor vagy kilenckor?

Kevés kivételtől eltekintve nyolc-tizenkét éven át a tanulók az iskolapadban ülve csak a társuk hátát látják. Milyen jó kis puskákat tűztem az előttem ülő hátára; ha jött a tanár, Rózsi forgott, mint az eszetlen tyúk. Körbe ülve könnyebben megy a tiszta szó, fejlődik a vitakultúra, a szembenézős beszélgetés. Ez ma Magyarországon hiánycikk. El- és megbújni akarni ráérnek majd felnőttként. Az én iskolámból 16 éves gyereket nem taszajtanánk az utcára. Együtt tanulna, játszana roma és nem roma gyerek, japán, belga, fekete bőrű; mozgáskorlátozott, szegény és tehetős. No speciális képzés, elkülönítve a másoktól, mint a fertőző betegeket! Esze van mindegyiknek, akár sánta, akár nagy orrú, akármilyen a bőre színe, a származása. Azért ideges lennék, ha állam úr és állam hölgy belepofázna a pedagógusok szakmai munkájába, szortírozná őket, mint Julis a keltetőben a tojásokat. Az úgy van, hogy  az építésznek is van annyi esze, hogy nem fejre állítva tervezi és húzatja fel az iskola épületét.

A pedagógusokat az Orbán-kormány önállótlan, folyton ellenőrizendő adminisztrációs robotoknak tekinti. Be- és rátelepedtek a nevelő-oktató munkára. A kétharmados klikk olyan iskolát akar, ahol rendelkezésre állás van. Ezeknek a valahai – feltételezem – normális kisiskolásoknak a hatalomtól zizzent lett az agyuk – berregnek, mint a bekrepált csengő.

Teljesen mindegy hányat üt az óra.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.