Április 23,  Kedd
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Abszolút felesleges úgy tenni, mintha rendszert váltottak volna

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,462,800 forint, még hiányzik 537,200 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

… Lehetetlen állapot, hogy azokat a művészeket, írókat kényeztesse az állam, akik a kormány és az ország ellen agitálnak. A világon nincs olyan ország, amely favorizálná azokat, akik ellenségesen viszonyulnak hozzá. Három, kétharmaddal megnyert választáson nyilvánították ki az emberek, hogy a keresztény-nemzeti arculat mellett elkötelezettek, és ennek a demokrácia szabályai szerint a kultúrában is meg kell jelennie.

Az ellenzékiség nem minőségi kategória, hanem politikai, így nincs helye a kultúrában, az oktatásban, az egyetemi katedrákon. Egész sor tehetséges, kiváló művész, író van, aki konzervatívként határozza meg magát, és fontosnak tartja a nemzeti tartalmak feldolgozását az alkotásaiban. Az állam nem teheti meg, hogy éppen őket nem támogatja. Legalább ilyen fontos, hogy ez a szempontrendszer a könyvkiadás és könyvterjesztés állami mecenatúrájában is megjelenjen.

(Részlet Boross Péter ex-vendéglátós ex-miniszterelnök Magyar Időknek adott veretes születésnapi, Sokba került a puha rendszerváltozás című interjújából)

Ha Kovács Zoltánok lennénk, rendkívül könnyű dolgunk lenne most, hiszen semmi egyebet nem kellene tenni, mint néhány ellentmondást nem tűrő jelzőt egymás után okádni, miként a kormány szavát hurcoló ember tette nemrég az Orbán-kormányt bírálni merészelő Heller Ágnessel, midőn leöregbigottkommunistázta.

Ilyet nyilván nem tennénk akkor sem, ha Boross Péter múltja történetesen makulátlan lenne (nem egészen az), és akkor sem, ha nem pár nap múlva ünnepelné 90. születésnapját. Ragaszkodjunk a jelenhez és a politikai korrektséghez, ami a fideszes közhiedelemmel ellentétben nem azt jelenti, hogy bizonyos dolgokról szándékosan nem beszélünk, érdekvezérelten elhallgatjuk azokat, avagy nem bontjuk ki az el nem hajlított valóság minden szálát, hanem egyszerűen nem gázolunk páros lábbal emberi lények emberi méltóságába. Tehát nem nevezzük szenilis vénembernek a pápát Boross Pétert, hiszen elfajzott balliberális sorosista hazaárulóként is tisztában vagyunk azzal, hogy az utolsó dolog, amiről bárki tehet, az az életkora.

Persze, ránézésre nyugodtan lehet az az érzésünk, hogy valami elég súlyos gond azért csak gyötörheti az állampártot, ha már odáig süllyedtek, hogy a nem egészen makulátlan múltú Boross Péterrel szükséges propagáltatniuk önmagukat és támpontokat nyújtaniuk az elvetélt (elnyomó)rendszerváltás következményeinek fideszes érdekeket szolgáló megértéséhez. Tehát nem az a kérdés, hogy Boross Péter munkásőr volt-e, vagy sem, hogy 90 éves és esetleg már nincs a szellemi teljesítménye csúcsán, hanem kizárólag az, amit állít.

Márpedig mindaz, amit Boross Péter állít – a kiemelt gondolatokra különös tekintettel – van annyira elborzasztó és ordas, hogy minden mást zárójelbe tegyen. A nyíltan Orbán Viktor szolgálatába állt egykori miniszterelnök (aki korábban attól sem érezte szarul magát, hogy klasszikus, XIX. századi zsigeri fajelméletet tol) kimondja a tutit: a kétharmad mindenre is feljogosít, az élet semmilyen területén nincs helye annak, ami/aki kilóg a Fidesz által önkényesen értelmezett politikai felhatalmazásból. Pont. A már többször belengetett kultúrharc aktuális szószólója nyíltan beszél arról, hogy csak annak a kultúrának van létjogosultsága, amely konzervatívként határozza meg magát és a nemzeti tartalmakon rugózik. Pont.

Ezt eddig is tudtuk. Azt is tudtuk, hogy aki a regnáló kormányt bírálja, az valójában nem is a kormányt bírálja, hanem az ország ellen agitál, ebben semmi újdonság nincs, Boross hozza a kötelezőt. Az viszont ezúttal is túlmutat ezen a jól ismert, ócska csúsztatáson, hogy emberünk nyíltan és szégyen nélkül beszél arról, hogy akkor lesz kerek a világ, amikor az egyetemi, középiskolai katedrákon is csak olyanok állhatnak majd, akik kussolva igazodnak a keresztény-nemzeti arculathoz. Ez ennyit jelent.

Az ellenzékiség politikai kategória, tehát politikai alapon rúgják szájba. Nem csak politikai dimenzióban, hanem minden más dimenzióban is. A kormánypártiság, a háromszor kétharmad ugyanolyan politikai kategória, ezzel szemben felhasználható bárminek a kiirtására. A könyvkiadástól az egyetemi oktatásig. A demokrácia szabályainak megfelelően. Értjük.

Boross Péternek boldog 90. születésnapot kívánunk! Szép munkát végzett, és a lelki nyugalmát sem sodorta veszélybe. Őt aztán egészen biztosan nem lehet majd felelősségre vonni azért, ahova ezek a ordas eszméket, sötét korokat idéző gondolatok vezetik az országot. Azért amit születésnapilag előadott teljesen felesleges a puha rendszerváltást siratni. Azért, amit Orbán Viktorral összehajolva készülnek tető alá hozni, abszolút felesleges úgy tenni, mintha rendszert váltottak volna.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.