Április 19,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Ha csak úgy nem…

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,340,346 forint, még hiányzik 659,654 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Iskolabusz szedi össze reggel a gyerekeket, mert az a természetes. Nem csak az iskolák, az óvodák is számítógépekkel és minden szükséges eszközzel felszereltek. Már az ovisok is tanulnak idegen nyelvet, megtanulják használni az internet nyújtotta lehetőségeket és megtanulják azt, mire, kire kell vigyázni, mivel kell óvatosnak lenni, mikor kell szólni a szülőknek.

Természetes, hogy az óvodákban megfelelő élettér, mozgási lehetőség, játékok, kényelmes ágyak, tisztálkodószerek, ízletes és tápláló ételek szolgálják a kicsik fejlődését.

Az iskolákban minden feltétel adott ahhoz, hogy a gyerekek alapvető tudásra tegyenek szert, a fejlesztés, a tehetséggondozás természetes dolog, ahogy az is, hogy az ablakok megfelelően zárnak és télen van fűtés, többféle ételből választhatnak ízlésük és igényeik szerint, rendszeresen járnak színházba, múzeumba, koncertekre. A második nyelv és a digitális eszközök használata készségszintűvé vált, kizárólag akarat és szorgalom kérdése, hogy eljussanak a gyerekek a felsőoktatásba.

Orvos, gyógyszertár, ellátott üzletek, infrastruktúra, közösségi közlekedés alapvető mindenhol. Munkahelyek és normális bérek természetesek, ahogy az is, hogy az önfoglalkoztatást, a vállalkozás indítását kiemelt feladatként kezeli az állam. Az emberek minden problémájukkal nyugodtan és természetes módon fordulnak a helyi hatóságokhoz, önkormányzatokhoz, ahol az alkalmazottak pontosan tudják: ők itt szolgáltatnak és nem csak szolgáltatnak, hanem szolgálnak is. A hozzájuk betérő ügyfelek egyben az ő alkalmazóik is.

Az utak kifogástalanok, az erdők tiszták, járhatóak, a közösségek kikapcsolódását, sportolását parkok, játszóterek, uszodák, ingyenesen használható sportpályák szolgálják.

Miután már az óvodától kezdve oktatják a demokrácia működését, már kicsi kortól sokat beszélgetnek az óvónők, majd a tanárok és a gyerekek arról, hogy mik az általános értékek, mit jelentenek a különféle politikai irányzatok, mit jelent az ország, vagy éppen az ő személyes sorsuk alakulásában az, ha egyik, vagy másik irányzat vezeti az országot, képesek lesznek majd felnőttként helyes döntést hozni. Megtanulják azt is, hogy a másik véleményét tiszteletben kell tartaniuk ahhoz, hogy joggal várják el ők is, hogy az ő véleményüket tiszteletben tartsák, de megtanulnak vitázni, érvelni is, később nem üvöltözni fognak egymással, hanem beszélgetni.

Az élet nem könnyű, a sikerért dolgozni kell, semmi sincs ingyen. Aki többet akar, mint a biztonságos megélhetés, aki luxusra vágyik, annak többet kell letennie az asztalra. Ezt mindenki tudja és érti, de nem csak érti, természetesnek és helyesnek tartja.

A választás nem háború, hanem egy felelős döntés. A politikus nem kiskirály, hanem a közösség szolgálója, akit a közösség számonkérhet és számon is kér, ha úgy látja, hogy visszaél azzal a hatalommal, amit tőle kapott. A falusi boltos, az önkormányzati dolgozó és a földeken dolgozó paraszt is pontosan tisztában van a kötelességeivel is, de a jogaival is. Tudja, hogy joga van az emberi élethez, joga van ahhoz, hogy a gyermeke megkapja mindazt, amit az országban élő bármelyik gyermek megkaphat. Tudja, hogy ha felgyullad a háza, hívhatja a tűzoltókat és azok segítenek, ha baleset éri, akkor jön a mentő és kórházba viszi, ahol minden gondoskodást megkap, amire szüksége van. A pizsamától és tiszta ágyneműtől kezdve a vécépapíron át a legmodernebb diagnosztikai eszközökig és gyógyszerekig mindent megkap. És tudja, hogy ehhez neki joga van. És joga van ahhoz, hogy elvárja az állam segítségét, beavatkozását akkor, ha önhibáján kívül nem képes gondoskodni önmagáról.

Mert tudja, hogy neki jár az emberi élethez, a méltósághoz, a tanuláshoz, az egészséghez, a lelkiismereti-, vallás-,politikai- és szólásszabadsághoz fűződő jog. Tudja és ragaszkodik ehhez a jogához. Azt is tudja, hogy a hazugság, a korrupció súlyos bűn a társadalommal szemben és neki elemi kötelessége ezek ellen fellépni. Mert a saját jogait csak akkor tarthatja meg.

Amit leírtam, az Magyarországon, az ország legapróbb zsákfalvában történik. Egy ideális világban. Nem most.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.