Március 28,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


A kevesebb megint több lett volna, drága propagandista hölgyek és urak

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,506,669 forint, még hiányzik 1,493,331 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Napok óta ünnepélyesen számol be arról az ellenzéki média, miként háborodtak fel román ellenzéki politikusok a magyar miniszterelnök beszédén. Itt van nekik egy újabb hír, hátha ezt is olyan élvezettel fogják közölni.

Laurențiu Rebega román független európai parlamenti képviselő nemhogy nem kezdett el hisztizni Orbán Viktor beszéde miatt, hanem beismerte, hogy mennyire valóságos képet festett Romániáról, amikor úgy fogalmazott: a román állam száz éve nem tudja, mit kezdjen az erdélyi magyarokkal.

Laurențiu Rebega, szélsőséges, nacionalista román EP-képviselő, Orbán Viktor csodálója (Fotó forrása: evz.ro)

Ezt nem én találtam ki, Schmidt Mária NER-ideológus Figyelő című fideszes párt- és közpénzlapjának két szerzője alélt el a gyönyörűségtől, hogy van élő ember (ráadásul román!), aki Orbán Viktor szokás szerint ijesztő, de mégis rendszerbe szedett aberrációiban és lázálmaiban megtalálta az igazság és a valóság foszlányait. Végre újra meg újra meg újra leírhatják, hogy márpedig a gazdájuknak igaza van, és ezt még egy román politikus is elismeri.

Bár nem vagyunk ellenzéki média, csak egy jelentéktelen kis véleményportál, nekem határozottan örömömre szolgál, hogy hírt adhatok erről a nagyszerű fejleményről, annál is inkább, mert így lehetőségem nyílik egy kicsit árnyalni ezeket a nem remélt dícsérő, elismerő szavakat. És pláne azért, mert ahogy az lenni szokott, a féligazságok, meg a hamisan csengő igazságok pillanatok alatt végighullámoznak a napos oldalon, úgyhogy mielőtt főműsoridőben a Migráns1-en hír lesz belőle, nézzük meg, milyen nagyformátumú európai politikus simogatja Orbán Viktor és a hívek lelkivilágát.

Előtte még idézek egy passzust a Kunfalvi Nóra nevű, karaktergyilkolásban élen járó, újságírónak jóindulattal sem nevezhető nőszemély mesterművéből, amelyet egy másik hasonló kaliberű társával alkotott:

A román politikus mellesleg nem egy helyi öngyűlölő DK-s, többen nacionalistaként tekintenek rá, ami többek között azért lehet, mert erős és elkötelezett támogatója a Moldovai Köztársaság Romániával való egyesülésének. Ezek szerint valószínűleg nem hivatalból dicsérte Magyarországot, miközben saját országát elmaradottnak titulálta hozzánk képest, csupán leírta a valóságot. Bezzeg Románia…

Hogy miként sikerült a DK-t belekeverni ebbe a propagandacikkbe, azt meg se próbálom megfejteni, ellenben az érvelés némi korrekcióra szorul. Nem sikerült ugyanis az igazság valamennyi szálát kibontani, úgyhogy segítek. Ha a neves újságírókat propagandistákat nem is zavarta túlságosan az Orbán iránti hűség bizonygatásában, hogy a hivatkozott politikus ellen 2015-ben büntetőeljárás indult (arról, hogy jelenleg hol tart az ügy, sajnos nem találtam érdemi információt) pénzmosásra való felbújtás, magánokirat-hamisítás, hivatali befolyással való visszaélés, csúszópénz elfogadása és egyéb finomságok okán, abban azért feltétlenül érdemes lett volna jobban elmélyülni, hogy mit is jelent a nacionalista jelző Rebega úr vonatkozásában, akit gyakorlatilag Marine Le Pen román hangjaként szokás emlegetni.

… igencsak zavaros figurája a román politikai életnek. A Voiculescu-féle Konzervatív Párt (PC) Prahova megyei szervezetének elnöki székéből, a PC és a Szociáldemokrata Párt közös jelöltjeként került az Európai Parlamentbe, de tavaly júliusban átállt a Marine Le Pen vezette euroszkeptikus pártcsaládba (Morvai Krisztina is megnyalta az összes ujját remélhetőleg – szerk.), ahol már a szélsőségesen magyarellenes Egyesült Románia Pártot (PRU) képviselte. Jelenlegi projektje a Nemzeti Erő nevű alakulat, amelynek bejegyzését a bukaresti törvényszék elutasította. A párt holdudvarában – a sajtótudósítások szerint – hemzsegnek az egykori magasrangú szekustisztek, a Nagy-Románia Párt egykori politikusai és az ortodox-miszticista nacionalizmus zászlóvivői… (via)

Ez itt fent a 2016-os tényállást szemlélteti, Orbán rajongójának Nemzeti Erő fedőnevű alakulata aztán 2017 márciusában összebútorozott a szintén az imént említett Egyesült Románia Párttal, amely az utóbbi évtized legaljasabb magyarellenes román pártja, amely 2014-es megalakulásakor célként tűzte ki az RMDSZ (=a Fidesz erdélyi partnerpártja) „örökre szóló” törvényen kívül helyezését és „az ország szétszakításán dolgozó” magyarokkal együttműködő, „áruló” román pártok eltávolítását a hatalomból.

És hogy teljes legyen a kép, meg hogy ne is untassam halálra a kedves olvasót: alig másfél hónapja derült ki, hogy Gheorghe Funar, Kolozsvár hírhedt egykori polgármestere, a romániai rendszerváltás utáni sovinizmus és véresszájú nacionalizmus lángoszlopa (aki szerint az emberi civilizáció a jelenlegi Románia területén alakult ki, az emberi kultúra alapja pedig az Elsődleges Nép, vagyis a dákok, Jézus maga is dák volt, Mátyás király román volt, stb.), aki egy ideje szerencsére a feledés jótékony homályába merült, egy új nacionalista párt (A Mi Romániánk Párt) élén kíván visszatérni az országos politikai porondra. Ez pedig úgy kapcsolódik az Orbánt dicsőítő román EP-képviselőhöz, hogy a fent vázolt összebútorozás kapcsán hangsúlyozta: minden nacionalista párttal tárgyalásokat folytatnak, amely az elmúlt 27 évben a nemzeti értékrendet, az ország szuverenitását és függetlenségét, az ortodoxizmus szellemiséget képviselte, így többek közt a Nagy Románia Párttal, a Vatra Românească szervezettel vagy a Román Nemzeti Egységpárttal is. Gheorghe Funar 1992–1997 között a Román Nemzeti Egység Párt elnöke, 1998 októberétől a Nagy-Románia Párt főtitkára volt.

No, akkor vonjuk le a konzekvenciákat. Érteni vélem, hogy Orbán nagyságának bizonygatásáért semmi nem túl drága, és bár ez egy jelentéktelen kis vonatkozása csupán a lánctalpakon dübörgő, mindent túlordító fideszes propagandának, kínos és szánalmas az a lihegő igyekezet, hogy minden oldalról megtámasszák a vezér nagyszerűségét. Mert különben – mint tudjuk – fennáll az esélye annak, hogy féldisznó gyanánt eldől az ólban.

Vajon ha Hitler reinkarnációja dícsérné Orbán Viktor zavaros-ragacsos eszméinek helyénvalóságát, arról is ódákat zengenének ezek a túlfizetett szalagmunkások? Tényleg muszáj lemenni minden egyes nap kutyába, tényleg nem számít már a józanság, mindegy hogy ki mondja, ha Orbánt dicsőíti, akkor jöhet? Akkor nincsenek jogaikban megalázott, eltiport határon túli nemzettestvérek? Akkor nem számít, hogy ordas eszméket valló futóbolondokkal árulunk egy gyékényen?

Nem, baromira nem számít. Már semmi nem számít. A valósághajlítás pöcegödrének nincs legalja.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.