Március 19,  Kedd
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Kásler Miklós céljai

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,141,887 forint, még hiányzik 1,858,113 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Az Origo interjút közölt az EMMI friss vezetőjével, Kásler Miklóssal, aki úgy tűnik több évtizedes problémákat tervez 4 év alatt megoldani. Nem elég azonban, hogy a hálapénz intézményét meg fogja szüntetni – mintha hallottuk volna ezt már korábban is – azt is elmondta, hogy a magyar egészségügy minimum az európai középmezőnyhöz tartozik, de vannak olyan aspektusai, ahol bizony több Nyugat-európai országot is sikerül beelőzni. Kásler szerint utódainkban az idők végezetéig élünk tovább. Na de ne rohanjunk ennyire előre a dolgokkal, lássuk mik a tervei az EMMI újdonsült miniszterének arra, hogy rendbe tegye az egészségügyet, az oktatási rendszert, valamint népességfogyást növekedéssé változtassa.

Segíteni a családokat abban, hogy előrébb tudjanak lépni, több pénzzel tudjanak gazdálkodni, könnyebben tudjanak gyermeket nevelni és vállalni.

Ezzel pedig nem más Kásler célja, mint hogy 2030-ra – úgy látszik ez valami fideszes csodaszám lehet, ugyanis Lázár János ekkorra várja a hazai falvak és városok osztrák színvonalúvá válását – a gyermekszületési rátánk elérje a 2,1-et, ami az EMMI minisztere szerint a nemzeti fennmaradás kulcsa. És igen, valóban hozott olyan döntéseket az Orbán-kormány amely egyes családoknak segítséget nyújtott abban, hogy még több gyereket vállalhassanak, azonban ezek nagy általánosságban pont azok, akik-e segítség nélkül is bőven megtehették volna ezt.

A szegényebb sorsú és valóban segítségre szoruló családok már valahogy kimaradtak ebből a nagy Fidesz-féle programból. Mint ahogy az idősek és betegek is az út szélére lettek rugdosva, mert az ő sorsuk már nem fontos a hatalom számára. Miközben a nemzeti burzsoázia virágzik, a szegények még szegényebbek lettek. A Kásler által is említett 2,1-es gyermekszületési ráta addig álom marad, ameddig nem képesek felfogni azt, hogy ennek eléréséhez bizony a kevésbé tehetős, sokszor rászoruló családokat is meg kell segíteni. Nem elég csak azokon “segíteni” akik egyébként sem szorultak volna rá erre a gesztusra, ők ugyanis nem a többség, hanem a kisebbség.

Ha a műszerezettséget, kórházakat, felújításokat nézzük, Magyarország az európai középmezőnybe tartozik.

Kérdem én, tartozhat úgy a magyar egészségügy az európai középmezőnybe, hogy még kézfertőtlenítőre sem telik? Nincs szappan, kötszer, wc papír sok hazai kórházban, de Kásler szerint ez bizony európai középmezőnyt jelent. Ha a kórházakat nézzük, elég csak a legtöbb fővárosi intézményre gondolni és rögtön nem a felszereltség, vagy a tisztaság jut elsőként eszünkbe. Olyan kórházak ezek, melyek sokszor évtizedek óta nem láttak felújítást és az sem biztos, hogy még sokáig képesek ellátni a rájuk bízott feladatokat.

Hogy a magyar ellátórendszer milyen szemüvegen keresztül nézve működik jobb színvonalon mint több nyugati országé, azt nem tudom. Ugyanis az ellátórendszer alapját bizony az alapellátás jelenti, melynek egyik legfontosabb intézménye a háziorvos ellátás. Hogy ebben mennyire állunk jól? Nos, egy hónappal ezelőtt 320 háziorvosi, és 244 fogorvosi körzet volt tartósan betöltetlen.Ez már a csúcsot jelentené kedves Miklós? Vagy itt is a statisztikák a hibásak?

Megítélésem szerint a magyar egészségügy egyáltalán nincs olyan rossz helyzetben, mint néhányan mondják. Természetesen lehet és kell is rajta javítani, sőt, több feladatot meg kell oldani, mint néhány fejlett nyugati országban, de határozottan mondom, hogy néhány európai országnál jobbak vagyunk.

Kár hogy a magyar társadalom – még a fideszes része is – úgy látja, hogy bizony hatalmas gondok vannak a hazai egészségüggyel. Az pedig, hogy vannak olyan európai országok, amelyeket sikerül magunk mögé utasítani, még nem akkor siker, hiszen mondjuk Fehéroroszország, Ukrajna és Albánia is Európa része, ezeket az országokat magunk mögé utasítani mégsem akkor siker, mintsem elvárás.

A hálapénzt rendkívül káros dolognak tartom, ugyanakkor jó néhány egészségügyi dolgozónak a megélhetést jelenti.Úgy gondolom, hogy folyamatos béremelésekkel el lehet érni azt a színvonalat, amely olyan jövedelemhez juttatja az egészségügyben dolgozókat, hogy a hálapénzt ki lehet iktatni. Bízom abban, hogy a következő négy évben ezt el tudjuk érni.

Kásler tehát rájött a megoldásra, több pénzt kell adni a dolgozóknak, akkor talán nem fogják elfogadni a hálapénzt! Micsoda gondolat, kedves barátaim. Ez azonban Kásler szerint nem csak holmi ígérgetés, hanem bizony a csodás jövő. 2016 és 2019 között ugyanis nem kevesebb, mint 65%-os béremelést terveznek, ami ugye így leírva igen jól néz ki. Az igazság azonban az, hogy ugyan papíron emelték a béreket, azonban ennek az az ára, hogy a béren kívüli juttatásokat megvonták, vagy pedig csökkentették. Tehát hó végén sokan pontosan ugyanannyit – van aki még kevesebbet –  visz haza a kormány béremelését követően. Ettől fog megszűnni a hálapénz intézménye idehaza? Kötve hiszem.

Augusztus 6-án átveszem a Nemzeti Alaptantervet, aztán azt átnézzük különböző testületekkel és szervezetekkel, de egy biztos: 2019. szeptember 1-től ez alapján tanulnak majd a gyerekek. Mindenki számára más az érték, ezért lesznek is majd viták, de ez mindig is így volt.

Tehát az egészségügy megvédése után az oktatási rendszer is jó kezekbe kerül. Ebben az ügyben Kásler Miklós nem fejtette ki mélyebben a véleményét, így nem tudhattuk meg azt sem, hogy melyik Nyugat-európai országot körözzük le, a nemzetileg egyengetett oktatási rendszerünkkel. Szerinte azonban lesznek itt is viták, ami természetes velejárója a dolognak. A kérdés már csak az, hogy lesz-e érdemi vita, vagy pedig a kormányzat eldönti mi lesz és abból nem ad lejebb, bármi is történjék. Ha tippelni kéne, én az utóbbira szavaznék.

Várom az ellenzék javaslatait, nagy örömmel végighallgatom őket, a használható ötleteket el is fogadom, de itt vagyok nyolc hete, és egyetlenegy ellenzéki javaslat sem érkezett. Kérem, jöjjenek, tegyék meg észrevételeiket.

Segítsünk hát Kásler Miklósnak, ki, mit javasolna az újdonsült EMMI vezetőjének?

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Kövess minket!