Április 25,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Orbán Viktor, a nyílt és szervezett politikai hazugságok áldozata

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,528,300 forint, még hiányzik 471,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Olvastam, hogy a propaganda tegnap soros felelőse megszakértette, miről fog szónokolni Orbán Viktor a nemzetpolitika bölcsőjében, szombaton Tusnádfürdőn. Lehullott a lepel: amit a magyar miniszterelnök Tusnádfürdőn megfogalmaz, az valósággá válik.

A miniszterelnök évértékelője, valamint az áprilisi kampánybeszéd után azt gondolom, hogy a Tusványoson elhangzó gondolatkör legalább 2030-ig tartalmazza majd a távlati célokat, ezek középpontjában pedig a demográfia, a családpolitika, valamint a bevándorlás áll majd. 

A távlati célok, a valóság és a valósághajlításról elhíresült Orbán Viktor egyetlen gondolati egységbe helyezése önmagában is van annyira mellbevágóan cinikus történés, hogy érdemes legyen kicsit megpiszkálni a felszínt. A felszínt, amely alatt korábbi évek hasonló, leginkább a történelemkönyvek számára íródott beszédei, diagnózisai és nagyívű víziói sorakoznak.

Persze semmi újdonság nincs abban, hogy a magyar politikatörténet talán legpragmatikusabb stratégája erkölcsi hullája hogyan fordult ki magából/fordult szembe korábbi önmagával az elmúlt három évtizednyi megélhetési politizálás során, midőn a hatalom megédesedett az ő szájában. De azért, hogy Edgar kollégának szombaton ne kelljen azzal fáradoznia, hogy valós időben értelmezze az arra egyáltalán nem rászoruló, értelmezhetetlen igehirdetést, leszögezném: teljesen mindegy, hogy Orbán Viktor miről fog beszélni Tusványoson.

Orbán Viktor semmi másról nem tud beszélni 30, és főleg 9 éve, mint arról a politikailag kifizetődő virtuális háborúról, amelybe nem csupán Magyarországot, de az egész Kárpát-medencei magyarságot is beleterelte. Ahol a magyarországi és kisebbségben élő magyar közösségek számára immár választás kérdésévé vált, hogy az illiberalizmus konfrontatív, kirekesztő, önfelmentő, indokolatlan felsőbbrendűségre hivatkozó orbáni ösvényére lépnek, vagy ragaszkodnak azokhoz az uniós, demokratikus, jogállami értékekhez, amelyek a sanyarú sorsú kelet-európai magyar kisemberek számára érezhető életminőségjavulást hoztak. Be lehet csomagolni ezt bárhogy, amit Orbán művel az EU elleni uszítás és destabiliázás terén, annak ez a tétje.

Fontos lenne persze, ha az erdélyi magyar közösség, amely megütközéssel szemléli a román nemzetállam nem ritkán pusztító ügyködését, és ezen mélységesen felháborodik, tisztában lenne azzal, hogy az orbáni Magyarországon nem jobb, de legalább legalább olyan szar a helyzet:

  • az emberi jogok bevallottan közönséges handabandákká züllöttek;
  • a sokszínű sajtó kinyírása kétharmadokon átívelően kormányprogrammá avanzsált;
  • a közpénzmilliárdokból fenntartott egydimenziós állami propaganda sötét korokat idéző módon félretájékoztat, elhallgat, csúsztat, kozmetikáz, hazudik, hergel és uszít;
  • a jogvédő/karitatív munkát végző civil szervezetek állandó kormányzati ostrom alatt állnak;
  • a kormánynak jogerős papírja van arról, hogy hazudik, és nem hajlandó bírósági ítéleteket végrehajtani;
  • az uniós és hazai forrásokat szétlopják, a miniszterelnök családja és egész holdudvara bűzös korrupciós ügyekben érintett, Orbán felcsúti kebelcimborája naponta 1,2 milliárdot hasít a közösből;
  • az ország első embere futva menekül a sajtó és a nyilvánosság elől, több mint egy évtizede nem vállalt nyíltsisakos vitát politikai ellenfeleivel.

Nem sorolom. Miután Orbán határon túli népszerűsége mindezek dacára mai napig megkérdőjelezhetetlen, hatványozottan igaz, hogy bármit mondhat Tusványoson, egyetlen tudat sem fog kettéhasadni az ott elhangzó szentenciák súlya alatt. Nincs lehetőségem most arra, hogy 29 év orbáni beszédeit az egyik végétől a másikig átnyálazzam, nem is hiszem, hogy volna értelme, viszont egyet kiemelnék a sok közül.

2006-ot írtunk, amikor a Fidesz és külön Orbán Viktor elveszítette a választást, akkor Tusványoson így magyarázta a bizonyítványát: nyílt és szervezett politikai hazugság áldozatai lettünk

– Különbséget kell tenni a „kommunikációs túlzás” és a „politikai hazugság” között. „Az a 300 milliárd forint, amit a kormány szétosztott a választások előtt, megtette a hatását: mindenki azt hitte, hogy van pénz.”

– Megengedhetetlen, hogy egy politikai erő a választások előtt baloldali utat jelöl meg, majd a választások után jobboldali irányt vesz. Ez a fajta hazugság aláássa az ország jövőjét. Nagy kárt okoz gazdasági téren, hiszen a korszerű piacgazdaság nem viseli el az igazmondás hiányát, a befektetők egy idő után elveszítik bizalmukat. A másik súlyos következmény az, hogy az ilyen magatartás tönkreteszi a demokratikus alapokat, hiszen a választás nem más, mint szerződés az adott párt és a választók között arról, mit ígér az az erő a szavazatokért cserében. Ha ezt a szerződést az egyik fél megszegi, akkor a demokrácia alapelvét sérti meg. Az említett „politikai hazugság” korlátozza a választópolgár tájékozódáshoz való jogát, ezáltal pedig megfosztja az embereket a választás szabadságától.

– A kormány eddig csak az anyaországon belülieket ugrasztotta össze a határontúliakkal, most pedig az otthoniakat is egymásnak ugrasztják.

– A kormány aláássa az orvosok tekintélyét, és lejáratja a vállalkozókat.

– A Fidesz azért vesztett, mert a kormány eltitkolta a gazdasági helyzetet. „Ezt mára mindenki tudja, csak a Fidesz nem volt elég erős a kampány alatt, hogy ezt elhitesse az emberekkel.” „Aki nem ismeri az igazságot, az nem tud felelősen dönteni. 2006-ban nyílt és szervezett politikai hazugság áldozata lett az ország, és mivel a modern gazdaság bizalomra épül, ezért az ilyen hazugságok szükségszerűen vezetnek gazdasági csődhöz.”

Össze kéne fogni, mint ’89-ben, és közösen ki kéne mondani, hogy nem akarunk olyan világot, mint ’89 előtt volt, nem akarjuk, hogy a politikai hazugság ismét teret kaphasson.”

– A modern elektronikus média használata nem lehet egyenlő a nyílt és szervezett hazudozással. 

És tényleg. A soros szájbarágó művész eltalálta a szarva közt a tőgyét: amit a magyar miniszterelnök Tusnádfürdőn megfogalmaz, az valósággá válik amit a magyar miniszterelnök politikai ellenségei szemére hány – Tusnádfürdőn vagy a világ bármely tetszőleges pontján -, az előbb-utóbb valósággá válik. Sokkal brutálisabban, sokkal pofátlanabb módon, sokkal nagyobb fokozaton pörgetve.

Ehhez képest már szinte fájdalom, de azért hősiesen ideteszem a Fidesz 2006-os – Gál Kinga, Orbán Viktor, Németh Zsolt, Varga Mihály, Navracsics Tibor, Schöpflin György, Szájer József és Gyürk András nevével fémjelzett – Jó reggelt, Magyarország! nevű kiáltványát, amelynek minden szava aranyat ér és történelemkönyvek lapjaira kívánkozik.

A Fidesz ugyanis ekkor, 2006-ban, Tusnádfürdőn jelentette be: a szóban forgó kiáltványban aláírási akciót kezdeményeznek, szeptember 23-ára pedig a Hősök terére várja mindazokat, akik tiltakozni szeretnének a „nyílt politikai hazugság” ellen. Ennek fényében aztán végképp közömbös, hogy miről fog igét hirdetni szombaton a jelenkor politikai köpönyegforgatóinak vezére, aki minden volt már, és mindennek az ellenkezője is. Íme a 2006-os Orbán Viktor:

Mi, a polgári demokratikus ellenzék hívei, akik a rendszerváltozás idején közösen küzdöttünk a diktatúra hazugságai ellen, és sokakkal együtt kivívtuk Magyarország függetlenségét és szabadságát, most, hogy a politikai hazugságok újra felütötték fejüket hazánkban, közös kiáltványt fogalmazunk meg;

– mi, a kiáltvány aláírói tudomásul vesszük, hogy a modern politika nem mentes a tömegkommunikációs és reklám eszközök használatától, ugyanakkor hangsúlyozni kívánjuk, hogy ezek a jelenségek az európai demokráciákban sehol nem léphetik át a hazugság határait;

– 2006-ban, a rendszerváltoztatás óta először Magyarországon szervezett és nyílt politikai hazugság történt;

– nyíltan hazudtak az embereknek megint, eltitkolták az ország valós helyzetét, korlátozták az igazság megismeréséhez való jogot, a tájékozódás szabadságát, ezzel pedig az állampolgárok demokratikus jogát a döntés szabadságához;

– mi, a kiáltvány aláírói elítéljük a politikai hazugságokat és felhívjuk a figyelmet arra, hogy Európában politikai hazugságokra nem épülhetnek demokratikus kormányzatok;

– mi, a kiáltvány aláírói elítéljük továbbá, hogy a politikai hazugságok árát a családokkal, és különösképpen a magyar fiatalokkal fizettetik meg;

– ezért felszólítunk mindenkit, aki szabad és őszinte országban akar élni, hogy tegyünk a politikai hazugságok és az emberek igazságtalan megsarcolása ellen;

– felhívunk minden magyar embert, hogy éljen az Alkotmány adta jogaival, ne engedje, hogy ismét megfosszák a döntés szabadságától, ne engedje, hogy vele fizettessék meg a politikai hazugságok árát;

– felhívunk mindenkit; ne törődjünk bele, hogy a rendszerváltozáskor kivívott jogainktól 16 év után megfosszanak bennünket;

– arra kérünk mindenkit, akinek fontos a döntés szabadsága, hogy aláírásával csatlakozzon a „Jó reggelt, Magyarország!” kiáltványhoz;

– a politikai hazugságokra épülő egypártrendszer 1989-ben az 56-os forradalom kivégzett áldozatainak búcsúztatásával a Hősök terén bukott meg, amikor Magyarország polgárai hitet tettek a nemzeti függetlenség, a szabadság és a demokrácia mellett. Ma, 50 évvel a forradalom után a szabadság magyar híveinek ismét bátorításra van szükségük, hogy érezhessék, nincsenek egyedül, millió szám vannak sors- és eszmetársaik.

Morzsoljunk hát el egy könnycseppet a politikai hazugságokra épülő egypártrendszer legnagyobb dicsőségére. Tökéletesen körbeértünk.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.