Március 29,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Propaganda, hazugságok, manipulált statisztikák amerre a szem ellát

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,567,959 forint, még hiányzik 1,432,041 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A 2019-es költségvetés nyomán tovább erősödik a szociális biztonság Magyarországon – jelentette ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára hétfőn Budapesten.

Fülöp Attila a Budapesti Református Cigány Szakkollégiumban tartott sajtótájékoztatón hangsúlyozta: ez azt jelenti, hogy tovább nő többek között a családok, a megváltozott munkaképességűek, a nevelőszülők és a felzárkózást segítő intézmények támogatása.

Az elmúlt két kormányzati ciklus intézkedései nyomán egyre kevesebben szorulnak rá az állam támogatására; a korábbi félmillióról mára 386 ezerre csökkent a mélyszegénységben élő emberek száma Magyarországon – tette hozzá.

Az intézkedéseket sorolva elmondta: 2019-ben a jelenlegi 17 500 forintról gyermekenként 20 ezer forintra nő a kétgyermekes családok által igénybe vehető adókedvezmény összege, ami így maximum 40 ezer forintot jelent.
További segítség a családoknak, hogy 5 százalékra csökken a tartós és féltartós tej áfája, ami éves szinten 20 milliárd forint.

A családi otthonteremtési kedvezményre (csok) 242 milliárd forint használható fel 2009-ben, valamint a tervezett inflációval megegyező mértékű, 2,7 százalékos nyugdíjemelés lesz, vagyis a nyugdíjak megőrzik a vásárlóerejüket – közölte.

Ingyenes, illetve kedvezményes gyermekétkeztetésre – folytatta – 78,9 milliárd forint használható fel a jövő évben, ingyenes és kedvezményes tankönyvre pedig 11 milliárd forint jut. Ezzel kapcsolatban az államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy az elmúlt években háromszorosára nőtt azoknak a gyerekeknek a száma, akik ingyen kapnak meleg ételt.

Közlése szerint 2,7 milliárd forinttal, 45 milliárd forintra nő a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásának támogatása. Ugyancsak bővülnek, mintegy 850 millió forinttal a nevelőszülők által igénybe vehető juttatások – fűzte hozzá.

Arról is szólt, hogy a kormány elkötelezett a felzárkóztatást végző intézmények, a Biztos Kezdet Gyerekházak, a tanodák és a szakkollégiumok támogatása iránt, továbbá fennmarad az Erzsébet-táborok támogatása is. Ezekben a táborokban az elmúlt években mintegy százezer gyerek szerezhetett élményeket – emlékeztetett Fülöp Attila. (MTI)

Akkor nézzük pontról pontra:

a korábbi félmillióról mára 386 ezerre csökkent a mélyszegénységben élő emberek száma Magyarországon.

Nézzük csak, mit mondott Kincses Áron, a KSH életmód-, foglalkoztatás- és oktatásstatisztikai főosztályának helyettes vezetője A háztartások életszínvonala, 2015 című kiadvány ismertetésekor:

a mélyszegénységben élők száma tovább csökkent, 293 ezerről 185 ezerre.

Ez három évvel ezelőtt volt érvényes, legalábbis a statisztikának ezt sikerült kisakkoznia. Ehhez képest sikerült most a 185 ezerről 386 ezerre csökkenteni ezt a számot?

A gyermekek után járó adókedvezmény remek dolog, főleg azoknak, akiknek magas a jövedelmük. Érdekes módon mégis a gyermeket nevelő családok foglalják el a szegénységi küszöböt, de azt faltól falig.

További segítség a családoknak, hogy 5 százalékra csökken a tartós és féltartós tej áfája.

Majd. 2019-ben, ha igaz. Jelenleg még szó sincs áfacsökkentésről, csak a nyers tej áfája csökkent. És a tejfogyasztás, de az legalább brutálisan.

A CSOK is nagyjából azoknak jelent ingyenpénzt, akik nem szorulnak rá. Bár lényegében még ők sem járnak jól vele, mert nagyjából annyival fel is mentek az ingatlanárak, amennyi támogatást közpénzből a CSOK-ot igénybevevők kapnak. Konkrétan a CSOK verte fel az árakat.

A 2,7 százalékos nyugdíjemelés remek dolog így a kenyér áremelés előtt. Hogy az élelmiszerek árnak emelkedése nem 2,7 százalék lesz, az teljesen biztos. Ezért jó az átlagszámítás. Igaz ugyan, hogy a zsemle 20 százalékkal drágul, a vaj 40 százalékkal, a hús 12 százalékkal (ezek nem hivatalos adatok, csak a hasamra ütöttem az érthetőség kedvéért), de a vállról indítható cipőhúzó-kanál 30 százalékkal olcsóbb lett, a családi uszodákba szükséges vízkeringető 29 százalékkal kerül kevesebbe, a vasúti sín ára is csökkent, tehát meg is van az alacsony infláció. A kérdés csak az, hogy a nyugdíjas (és nem nyugdíjas) általában miből kénytelen többet vásárolni? Mert ha vállról indítható cipőhúzó-kanálból, akkor remek.

Ingyenes, illetve kedvezményes gyermekétkeztetésre – folytatta – 78,9 milliárd forint használható fel a jövő évben, ingyenes és kedvezményes tankönyvre pedig 11 milliárd forint jut. Ezzel kapcsolatban az államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy az elmúlt években háromszorosára nőtt azoknak a gyerekeknek a száma, akik ingyen kapnak meleg ételt.

Nincs ingyenes étkezés és nincs ingyenes tankönyv. Olyan van, amit az adófizetők fizetnek. Az államtitkár úr vajon arra nem tért ki, hogy miért nőtt háromszorosára a rászoruló gyerekek száma? Vagy legalább otthon, a biztonságos konyha melegében nem gondolkodott el rajta?

A végére hagytam az államtitkár úr lelkes kijelentéseinek kulcsmondatát:

Az elmúlt két kormányzati ciklus intézkedései nyomán egyre kevesebben szorulnak rá az állam támogatására.

Nem, drága uram! A kormányzat intézkedései abban merültek ki, hogy egy csomó rászorulótól elvették a támogatást. Tessék elbeszélgetni a rokkantakkal, akiknek elvették a járadékát, akiket visszaminősítettek, hogy kevesebbet kelljen fizetni, esetleg a munkanélküliekkel is lehetne csacsogni, akik már kiestek a rendszerből és ellátás nélkül maradtak. De legalább nem rontják a statisztikát, ugye, államtitkár úr? Tehát nem arról van szó, hogy kevesebb ember szorul(na) rá a segítségre, hanem arról, hogy a kormány ezeket a rászorulókat egyszerűen elásta, hogy ne lássuk őket. Mint ahogy a hajléktalanokat is el akarják tüntetni.

Propaganda, hazugságok, manipulált statisztikák amerre a szem ellát. Ettől a valóság még semennyit sem változik, de nem baj, fő a jókedv. Ugye?

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.