Március 28,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Nincsen ezzel semmi baj, a hazugság fél egészség

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,506,669 forint, még hiányzik 1,493,331 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

2018. 04. 27. A képviselői bérek emelésére vonatkozó javaslat a sajtóban megjelentekkel szemben nincs napirenden

A Fidesz-frakció közleménye a képviselői bérek sajtóban megjelent változásairól

Az országgyűlési képviselők illetményének összegét az Országgyűlésről szóló törvény szabályozza. A jogszabály arról rendelkezik, hogy a képviselők fizetése a közigazgatási alapilletményhez kötött, megegyezik a helyettes államtitkárokéval. E szabályok szerint fizetésemelés csak akkor lehetséges, ha mindenkinek nő a közigazgatásban az alapilletménye. Képviselői béremelésre vonatkozó javaslat az Országgyűlés napirendjén nincs. (fidesz.hu)

***

2018. 07. 13. Az ellenzék is megszavazta a képviselői juttatások emelését a törvényalkotási bizottságban

A változtatást csak a DK politikusai ellenezték, a többi jelen lévő ellenzéki képviselő megszavazta azt, miután a kormánypártok hozzájárultak a frakciók támogatását és egyes képviselői juttatásokat érintő ellenzéki kezdeményezéshez.

A testület kormánypárti többsége a jövő évi költségvetést megalapozó törvényjavaslathoz nyújtotta be a változtatást, amelynek értelmében évente növekedhetnének a tiszteletdíjak, hiszen azokat az előző évi átlagbér háromszorosában határozná meg az országgyűlési törvény. 

Aki egy állandó bizottság tagja, az az alapilletményének 1,2-szeresét, aki legalább két testület munkájában vesz részt vagy a törvényalkotási bizottságban foglal helyet, az alapilletmény 1,4-szeresét kapná. A frakcióvezetők az alapilletmény kétszeresében részesülnének, helyetteseik annak 1,7-szeresében, de helyettesi díjazást csak minden megkezdett huszonöt tag után egyszer fizetne a Ház.

Az Országgyűlés elnöke az alapilletmény 2,7-szeresét kapná, alelnökei annak dupláját, míg a jegyző és az Interparlamentáris Unió Magyar Nemzeti Csoportjának elnökének juttatását 1,7-szeres szorzóval számolnák.

A képviselők üzemanyagkártyát is kapnak, amelyet havonta töltenének fel különböző összegekkel figyelembe véve azt, hogy a politikus milyen messze él a fővárostól, és választókerülete mekkora. A budapestiek alapjuttatásként havi 2500 kilométer megtételéhez elegendő forrást kapnának, míg az, aki több mint 300 kilométerre lakik, 6500 kilométerre elegendő üzemanyagot fedezhetne abból. Az összeg azonban ennek akár a másfélszerese lehet a legnagyobb területi kiterjedésű választókerületek egyéni képviselői esetébe.

Növekedne a lakbértámogatás is, az indoklás szerint azért, mert a fővárosi albérletárak az elmúlt években megduplázódtak, de nőne a független képviselők juttatása is. A jövőben nem kap az Országgyűlési törvényben meghatározottnál alacsonyabb összegű javadalmazást az a képviselő, aki kormányzati tisztséget is ellát. 

A változások már idén augusztustól életbe lépnének, ha azokat jövő héten elfogadja a Ház. (MTI)

***

2018. 07.13. A parlamenti döntéshozók bére emelkedik utoljára. A kormány 2010 óta a közszolgálat számos területén hajtott végre béremelést, ami több mint félmillió dolgozót érintett. Az elmúlt hat évben 51 százalékkal emelkedett az átlagbér és duplájára nőtt a szakmunkás bérminimum. A pedagógusok bérét 50 százalékkal emelte a kormány és ugyanilyen arányban nő 2019-ig a rendvédelmi dolgozók, rendőrök, katonák, tűzoltók bére. Az egészségügyi szakdolgozók béremelése jövőre átlagosan eléri a 65 százalékot, és magasabb bért kapnak már mások mellett a mentősök, ápolók, a bölcsődei nevelők, a szociális és a kulturális ágazat, a járási- és kormányhivatalok, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal dolgozói is. Ezek után a sorban utoljára a parlamenti döntéshozók alapilletménye emelkedik, 18,5 százalékkal. A javasolt megoldás a képviselők javadalmazását a gazdaság teljesítményétől teszi függővé. Az Országgyűlés tisztségviselőinek tiszteletdíja az általuk vállalt munkával arányosan alakul; ez megfelel a korábbi és nemzetközi gyakorlatnak. (Fidesz-frakció)

***

2017. 07. 06.  A jelenlegi struktúrában elképzelhetetlen a közszolgálati dolgozók által követelt 50 százalékos béremelés teljesítését. Strukturális változásokra van szükség, magyarán kevesebb embernek jobban kell dolgoznia a közszférában. (Lázár János egykori kancelláriaminiszter)

Kissé összevissza ugráltam az időben és kicsit hosszúra nyúlt és meglehetősen unalmas is ez a tényszerű felsorolás, de nagyon is szükséges most, midőn a kormánypártok az ellenzéki pártokkal a legnagyobb egyetértésben szavazták meg a saját, pártállástól független, a kifejtetett emberfeletti munkával arányos béremelésüket. Ahogy az lenni szokott, a sajtóban megjelent álhírek 99%-áról általában utólag kiderül, hogy mivel kétpofára tagadják, akkor minden bizonnyal igaz. Amiről áprilisban azt hazudták, hogy nincs napirendben, az júliusban törvényerőre emelkedik. Semmi új, minden a kiszámítható, jól bevált, kívülről ismert séma szerint halad.

Nincsen ezzel semmi baj, a hazugság fél egészség: fizetésemelés csak akkor lehetséges, ha mindenkinek nő a közigazgatásban az alapilletménye. Feltétlenül. Pláne ha eltekintünk attól a mintegy 200 ezer, a közalkalmazottak igen széles körét – a szociális munkásoktól egészségügyi dolgozókig, az iskolák műszaki és adminisztratív munkatársaitól a könyvtárosokig – felölelő rétegtől, amelynek 10 éve nem emelkedett a bére. A magyar állam a hatályos magyar törvények szerint több milliárd forintnyi, évek óta visszatartott bérrel lóg ezeknek az embereknek. Ők nincsenek benne a Fidesz-frakció ma kiadott közleményében, amelyben felsorolni is alig bírják, hogy ki mindenkit engedtek maguk elé a bérelemés nevű népnemzeti könyöklésben.

Nem, tényleg nem lenne ezzel a növekvő-duzzadó képviselői bérnövekedéssel a világon semmi baj (rohadjon meg minden irigy, demagóg libsi, aki még ebbe is beleköt), ha mindeközben nem pörgetnék a legmagasabb hőfokon a gátlástalan lopást, ami komplett társadalmi csoportok tönkretételével jár együtt. Bár semmi kedvem idecitálni az otthon ápolást végzők anyagi megbecsülését jelentő évi mintegy 6 milliárd forint körüli fideszes mocskolódást, de amikor fejenként 200 ezerrel tolják meg a saját bérüket úgy, hogy emberek 30-50-70 ezer forintból próbálják túlélni az eleve elrendeltnek látszó nyomorúságot, akkor ne legyen senkinek bőr a képén demagógiát kiáltani. És akkor még nem beszéltem a Kövér László 3 milliót meghaladó tiszteletdíja fölött járó kismillió, ilyen-olyan juttatásokról, beleértve a töredékáron, haveri alapon, pofátlan önkormányzati bérleményekről. Miközben futószalagon tolják az újabb kétharmad birtokában immár semmilyen kockázattal nem járó családbarát kilakoltatásokat. Remek időzítés, lakbértámogatást a képviselőknek! Még többet.

Nem csak a frontális reggel-délben-este hazudozás a mélyen vérlázító ebben (nem volt taggyűlés, nem lesz képviselői béremelkedés), hanem hogy majdhogynem felháborodva kérik ki maguknak, hogy ők a sor végére maradtak, mintha a mechanikus gombnyomogatásnak bármi köze lenne a felelős munkához (tisztelet a kevés kivételnek), amire hivatkozni méltóztatnak. Hogy aztán minden év elején beletolhassák a kéményen sápadtan bambuló kisember arcába, hogy sajnos még egy millió forintot sem sikerült megtakarítani, mert nem elég plebejusnak lenni, de annak is kell látszani.

Vérlázító, hogy van pofájuk kiadni egy ilyen közleményt, amiben kiemelik, hogy mi ez a 18,5%, amikor az egészségügyi szakdolgozók béremelése jövőre átlagosan eléri a 65 százalékot, miközben vannak olyan közalkalmazottak, akiknek a bruttó bére kevesebb, mint amit a mélyen megvetett parlament tagjai maguknak béremelkedésként megszavaztak. És igen, a Fidesz harácsolóbajnokaihoz hasonlóan legalább ennyire megvetendőek a magukat ellenzékinek nevező politikusok és az ő cinkos együttvoksolásuk minden idők legkorruptabb kormánypártjával. Még akkor is – és nem tudom, ki nem mond igazat, de valaki biztosan nem – a hvg.hu értesülései szerint az LMP el sem ment, így tiltakoztak.

Nagyon remélem, többé soha egyetlen meggyőződéses demokrata sem fogja egyetlen cikkünk alá sem odaírni, hogy de hát miért kell bántani az ellenzéket, egyáltalán miért kell velük foglalkozni, hiszen úgy is darabjaikban hevernek. Hát ezért. Ezért az ócska, átlátszó, bazári produkcióért. A rengeteg elvetélt összefogósdi után itt volt egy alkalom, amikor valóban kötelező lett volna összefogni. A Jobbiktól az MSZP-ig mindenkinek. Ez se jött össze.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.