Április 25,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

Ordítok Blog


Még Orbán Viktor sem

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,528,300 forint, még hiányzik 471,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Tudom, hogy senkit nem érdekel a média helyzete Magyarországon. Ott a fészbuk oszt azon olvassa a jóember a híreket, van belőle fosásig. Az úgy van, lesz oda valahogy, tojta a nyuszi, vagy az Úr kegyelméből pottyant oda, francot se érdekel. Vajna Tímea aktuális fogantatási projektje sokkal izgisebb, mint a média nyomora, amúgy is mekkora gáz már magukat sajnáltatni, nem? Dolgozzanak, oszt tolják a cuccot bele a fészbukba, hogy legyen min háborodni.

Szólok annak, aki nem tudja (baromi sokan vannak), nem a fészbukon tetszik olvasni a híreket. Ott legfeljebb a linket lehet elérni, arra kattintva máris egy portálon találja magát az ember lánya-fia. A portáloknak az a jellegzetessége, hogy azok fenntartása pénzbe kerül. Ha ráadásul olyan portálról beszélünk, amelyik nem abból él, hogy összelopkodja máshonnan a cikkeket, akkor az ott dolgozó újságírók és egyéb betűvetők megélhetését is fedezni kell, ugyanis ameddig a kedves olvasó a legnagyobb természetességgel elvárja, hogy neki reggel-délben-este legyen olvasnivalója, mégpedig lehetőleg olyan, amit a szalámis zsömle elfogyasztása közben el is tud olvasni, addig azt a cikket valakinek meg is kell írnia. Olyan ez, mint a főzés. Az ember órákig dolgozik a konyhában, asztalra teszi a húslevest, a kézzel gyúrt túrós csuszát és a piskótát, a család pedig 15 perc alatt befalja. Az öt perc alatt elolvasható cikkekben több óra munka van. Ha tényfeltáró cikk, akár több hét, vagy több hónap munka.

Tudom, ne sírjon a szám, örüljek, hogy írhatok. Mert itt sajtószabadság van. Terjesztik is szorgosan a gyökerek, utoljára valami fideszes, vagy még annál is szélsőségesebb fasztudjamin láttam ezt a trágyát:

Szép, színes hányás. Egyszerűagyú máris höröghet teljes erőből, mert lámni, virágzik a sajtószabadság, Orbán Viktor kegyelmesúr még mindig elnézi ezeknek a hazaárulóknak a működését, még mindig nem tiltotta be őket. Holott közéjük is lövethetne.

Nézzük akkor egyenként:

A Propeller gyűjtőportál. Ha éppen az Origó cikkét küldi be valaki, az meg fog jelenni, ahogy a 888, a PestiSrácok és a többi is.

Az Infostart tulajdonosa Módos Márton, a Fidesz alapító tagja.

A Zoom egy magánember magánvagyonából alapított és fenntartott portál. Ezért nehezebb eltaposni, de fenntartani sem egyszerű. Kérdés, meddig bírják.

A Budapest 1873 nem ellenzéki portál, hanem kamu oldal.

A Népszavát Puch László vásárolta vissza – sajtóértesülések szerint Orbán Viktorral történt személyes egyeztetés után -, azóta rendben megkapja mindenki a fizetését és bőven jut kormányhirdetés is.

A Cink évekkel ezelőtt megszűnt.

A Fideszfigyelő nem portál és nem újság, hanem egy Facebook-csoport, ahol mindenféle cikkeket osztanak meg.

A Klubrádió korlátozott eléréssel, de működik. Az olvasók tartják fenn.

A Kolozsvári Szalonna meg mi vagyunk. Eddig valóban sikerült életben maradnunk az olvasók támogatásából. Semmi más bevételünk nincs, soha nem is volt. Nem is leszünk soha nagy portál, nem reklámozzuk magunkat és nincs reklám az oldalunkon. Bírjuk, ameddig bírjuk. Nem Orbán Viktor kegyelméből létezünk.

A Magyar Nemzet már nincs.

Heti Válasz sincs.

A Bal-Rad.ru nem ellenzéki média, hanem valami radikális baloldali cucc.

Az a kézfogós nem tudom micsoda.

Az Új Szó szlovákiai lap, érdekes lenne, ha Orbán be tudná tiltani.

Az Euro News esetében is fura lenne, ha sikerülne betiltania a kormányfőnek.

A Hírorigo egy gyűjtőportál.

Azt ATV a HIT gyülekezet tulajdonában van.

A Hír TV sorsa kérdéses. Vagy nem kérdéses.

Az Index jövője beláthatatlan.

Az Inforádiót az Infostart működteti, nem két külön egység, a tulajdonosa változatlanul a Fidesz egyik alapítója.

A Blikk bulvárlap.

A Comedy Central egy humorcsatorna.

Hír24 nincs, 24.hu van.

Az Átlátszó és a Vastagbőr jól fest ugyan külön – mindjárt kettőnek látszik – de egy portálról és annak egy rovatáról beszélünk. Az Átlátszó az az oknyomozó, tényfeltáró portál (nagyjából az egyetlen az országban), amelyik még képes volt valahogy talpon maradni, de őket sem Orbán Viktor tartja el, hanem az olvasók tartják életben.

Szóval lehet csemegézni, hogy mi maradt. És akkor nagyvonalúan ott hagytam a kifejezetten pártlapokat (holott az nem ellenzékiség, ha egy másik párt érdekét képviselik). Ha az Index elvérzik, az nagyon súlyos veszteség lesz. A 444 pedig nem újság, a szó klasszikus értelmében nem az. Ügyesek és jól csinálják, de főként egy piaci termékről beszélünk.

A maradék vagy önkéntes támogatásokból vegetál, vagy előfizetésből próbál talpon maradni.

Nyugodtan össze lehet számolni, hogy ha lehámozzuk a hazugságokat, mi marad. Ezzel szemben áll a teljes fideszes médiabirodalom az Origótól a tévécsatornákon át az összes megyei lapig, a propagandaoldalaktól az ingyenesen osztogatott lapokon át Schmidt Mária és kollégáinak közpénzből finanszírozott blogjáig.

Ez az a rettenetes médiatúlsúly, ez a szörnyűséges ellenzéki média, amitől fosik a komplett kormánypárt, a hívekkel kánonban. Néhány önerőből és az olvasók támogatásával, vagy előfizetéséből működő lap és portál, szemben a súlyos közpénzmilliárdokból zabáltatott pártmédiával. Mégis azon dolgoznak, hogy elhallgattassanak mindenkit, mert azt gondolják, akkor végre rend lesz és nyugalom, csak az egységesen bégető nyáj marad. Ez nem fog bekövetkezni. Mindig lesz sajtó és az mindig ellenzéki lesz. Más nem is lehet, ez a dolga. Függetlenül attól, ki van kormányon. Még a legvéresebb diktatúrák sem képesek elhallgattatni ezeket a hangokat, itt pedig nincs véres diktatúra.

Lehet még propagandaoldalakat gyártani további közpénzből, szét lehet verni, fel lehet vásárolni a még működő portálokat. Egy dolgot nem érdemes elfelejteni: egy lap, portál fejléce egy dolog. Ami fontos: az újságírók és publicisták egy része nem eladó. Mindegy hol és hogyan, de el fogják mondani a maguk igazságát, mert ez nem a személyes meggazdagodásukról, sokszor még csak nem is a megélhetésükről szól, hanem a gerincükről és az elveikről. Azt pedig nem tudja betiltani senki. Még Orbán Viktor sem.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.