Április 26,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Nem, ez a módszer nem az a módszer

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,528,300 forint, még hiányzik 471,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Parlamenti vitanapot tartottak tegnap az Országházban, így hát volt miről beszélni a sajtóban. Pláne, hogy a miniszterek elnöke is tiszteletét tette a tisztelt házban, nem csak valamelyik beosztottját küldte, hogy frappánsabbnál frappánsabb válaszokat adjon. Noha a teljes hazai sajtót bejárta a hír, miszerint a cafeteria-rendszert jóformán megszünteti a kormány – ezzel dolgozók százezreinek bérét megcsonkítva – Orbán Viktor szerint ez mégsincs így.

De hát sokszor hallottuk már, hogy a pletykák, vagy a korábban megszellőztetett hírek nem igazak, aztán valahogy mégis szinte mindig azok voltak. A kormány már reflexből vág vissza az újságírók, vagy épp ellenzéki politikusok kérdéseire. Ez a reflex pedig általában hazugsággal társul. Ha ez nem így lenne, akkor pedig teljesen irreleváns, oda nem illő válaszokat adnak a kormány politikusai.

Ennek a nagymestere Orbán Viktor, aki bármilyen kérdésre képes boldog karácsonnyal, vagy pünkösddel válaszolni. Ha esetleg nem ezen frappáns elemek közül válogat, úgy Soros-terv, vagy Brüsszel van. Az értelmes válaszok ideje már bőven lejárt. Erre tökéletes példa a tegnapi indexes gyors interjú, melyben Orbán többször is válaszolt egy – még fel sem tett – kérdésre. És nem azért, mert a miniszeretek elnöke a jövőbe látna, hanem azért, mert simán akkora tapló, hogy az újságírót meg sem tiszteli azzal, hogy meghallgatja, majd ezt követően válaszol a kérdéseire.

Az Index ugyanis Orbán szerint fake news, tehát értelmetlen lenne bármiféle válaszadás. Az, hogy egy köztisztviselő köteles lenne válaszolni az újságírói kérdésekre – lévén hogy ők az emberek helyett teszik fel a kérdéseiket – az totálisan hidegen hagyja mind Orbánt, mind pedig Rogánt, vagy Kósát. Futnak mint a nyulak, menekülnek a legközelebbi liftbe, vagy kapualjba, csak ne kelljen válaszolni a kérdésekre. Tehát az ő részükről a tisztelet teljes hiánya tapasztalható, ők mégis elvárják másoktól.

Na de térjünk csak vissza arra, ahogy a kormány nem fogja kinyírni a cafeteria-rendszert. Emellett arra is válaszolt Orbán, hogy az ötmilliós miniszteri fizetés hazugság. Ilyenről ő nem tud, sőt még csak fel sem merült. Na de ez is hamarosan ki fog derülni, de senki ne lepődjön meg, ha akár több miniszter is milliós fizetésekkel büszkélkedhet majd a közeljövőben. Ugyanis szó volt itt régebben a képviselői fizetések csökkentéséről is, aztán érdekes módon azok is megemelkedtek, méghozzá nem is kicsit.

Szó volt még arról is, hogy mennyire felkészült a kormány egy esetleges gazdasági válságra. Erre valamiért Orbán arról kezdett el beszélni, hogy régi legenda az, hogy a magyar gazdaság az uniós támogatásoktól függ. Kár, hogy ez nem annyira legenda, mintsem a valóság, ugyanis a GDP növekedés többek között pontosan ennek köszönhető. Az tény, hogy nem csak Magyarország jár jól az uniós tagsággal, de az is tény, hogy soha nem voltunk és valószínűleg soha nem is leszünk nettó befizetők. Ez pedig pontosan azért van, mert a magyar gazdaság nem versenyképes.

Még akkor sem, ha a kormány iszonyatos tempóban próbálja meg összeszerelő üzemmé változtatni az országot. Ezzel ugyan munkahelyeket teremtenek, de egy válság idején pont ezek lesznek azok a munkahelyek, amik elsők között fognak megszűnni. Miközben a felsőoktatást és a szakképzést teljesen lerombolják, összeszerelő üzemekkel árasztják el az országot. Ahelyett, hogy a hazai termelést segítenék elő – kis és középvállalatok támogatásával – a külföldi multikat adókedvezményekkel az országba csábítják, még akkor is, ha ezek nélkül is szívesen jöttek volna.

A cikk végén pedig érdemes beszélni a Torda Bence-féle akcióról, ahol is felszólalásában pártelnöknek hívta Orbánt, amiért a házelnök elvette tőle a szót. Orbán Viktor ugyanis Magyarország miniszterelnöke, így a tisztelet kijár – ezek a házelnök szavai – neki. Noha szerintem sokan egyetértünk Tordai akciójával, ennek mégsem volt sok értelme. Ugyanis ha Tordai nem ért egyet Orbán megválasztásával, esetleg úgy érzi választási csalás történt, így számára Orbán nem egy legitim vezető, úgy miért csatlakozott a parlamenthez? Miért nem bojkottálta azt az utolsó pillanatig, mint mondjuk tette azt Hadházy?

Az, hogy hasonló gyerekes módszerekkel megpróbálnak harcolni egy diktátor ellen, nem fog működni. Nem működött a kétharmad előtti időszakban és nem működik most sem. Azzal azt hiszem sokan egyetértünk, hogy a parlament már régen nem érdemes a tisztelt ház jelzőre és abban is, hogy Orbán Viktor nem érdemel tiszteletet, mint politikus. Külföldön az egész országot járatja le, erre ő mégis borzasztóan büszke. Azonban Tordai akciója csak muníciót adott a kormányoldalnak, amivel köszönik szépen, élni fognak. Amennyiben gondja van Tordainak Orbán Viktorral és kormányával, úgy azt a világ tudtára kellett volna hozni azzal, hogy párttársaival együtt bojkottálja a parlament megalakulását.

Ez nem történt meg, ezért Orbán továbbra is szórhatja a humor bonbonjait, miközben a fél ország nyomorog. Kár, hogy ebben az országrablásban a fél parlament ugyanúgy asszisztált és nem esik nehezére felvenni a mandátuma mellé járó havi fizetését, még akkor sem, ha pontosan tisztában van azzal, hogy a teljes ellenzék leszerepelt az áprilisi választásokon. Attól, hogy Orbán miniszterelnök úr helyett pártelnöknek szólítjuk a parlamentben, a jogtiprások és a civil szféra ellehetetlenítése még nem szűnik meg. Meg kéne találni azokat a – talán már csak parlamenten kívül létező – módszereket, melyekkel valós változás érhető el. A pártelnök úr megszólítás nem egy ilyen módszer.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.