Április 27,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Már megint azok a hülye tények

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,544,300 forint, még hiányzik 455,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Mára – és tegnapra – is jutott a jó hírekből. Örülök is nagyon, csak éppen nehezen viselem a hazudozást. Általában és a civil életben is, politikusok esetében egyenesen hátborzongatónak tartom, amikor kiáll valaki a mikrofon elé és olyasmiket állít, amiket percek alatt bárki képes cáfolni. Már persze csak akkor, ha az illető nem lefetyeli boldog röfögéssel az elő öntött moslékot.

Fülöp Attila: 56 ezer idős ember bentlakásos ellátásáról gondoskodik az állam.

Magyarországon 56 ezer idős ember bentlakásos ellátásáról gondoskodik az állam, részben önkormányzati, egyházi és civil fenntartású intézményeken keresztül. Erre a célra évente 56 milliárd forint támogatást fordít a kormány – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára szerdán Pécsen.

Fülöp Attila a pécsi katolikus egyházmegye fenntartásában, a baranyai megyeszékhelyen működő Szent Lőrinc Gondozóotthon új, 3000 négyzetméter alapterületű épületrészének alapkőletételi ünnepségén kiemelte, hogy a beruházást a kormány több mint egymilliárd forinttal támogatja. Udvardy György pécsi megyés püspök köszöntőjében hangsúlyozta: az egyház küldetése maga az ember, akinek méltósága, értéke van, legyen fiatal, idős vagy képességeiben meggyengült.
Az egyház idősgondozási tevékenységével szeretne hozzájárulni az állami szerepvállaláshoz – közölte, hozzátéve, hogy az egyházmegye két – összesen mintegy 220 emberről gondoskodó – intézményébe évről évre többen jelentkeznek.
 A tervek szerint 2019 augusztusára megvalósuló beruházásról szólva Udvardy György kiemelte, hogy jelentősen bővül az intézmény alapterülete, és a lehető legjobb körülményeket igyekeznek biztosítani az ott lakók számára.
Beszámolt arról is, hogy az új, háromemeletes épületrészben ezer adag étel elkészítésére alkalmas főzőkonyhát alakítanak ki, amely az egyházmegye fenntartásában működő iskolák tanulói is ellátja majd. A következő ütemben a Pécs nyugati határában található gondozóotthon meglévő épületének felújítását is tervezik – tette hozzá.
Az MTI-nek eljuttatott írásos összegzés szerint az új szárnyban a demenciában szenvedők ellátására specializált részeket is kialakítanak. (MTI)

Jó. Nézzük a tényeket.

Tavaly – tehát 2017. szeptemberben – közérdekű adatigénylésre válaszolt Dr. Bazsó Balázs, az EMMI jogi és közbeszerzési helyettes államtitkára. Legalább már tudjuk, hogy ilyenünk is van. Az adatigénylés éppen az idősotthoni férőhelyek számát és az állami ráfordítások összegét érinti, úgyhogy minden olyan adat precízen szerepel benne, amire jelen esetben szükségünk van. Ide másolom a hivatalos válaszból a vonatkozó részt.

Ebből az derül ki, hogy ÖSSZESEN van 54 134 idősotthoni férőhely. Ami nem állami és nem önkormányzati fenntartású és nem is az egyház működteti, az magánintézmény. Itt jegyzem meg, hogy az önkormányzati fenntartású intézmények esetében a legalacsonyabb havidíj 90 000 forint, plusz gyógyszerek, plusz tisztálkodószerek, plusz bármi, amire szüksége van az idős embernek. És az önkormányzati fenntartású otthonok nem a gondozottal kötnek szerződést, hanem a hozzátartozóval, akin be tudják hajtani az esetleges elmaradást. Ingyenes hely elméletben van, gyakorlatban nincs. A magánfenntartású otthonok férőhelyeinek az árát a csillagos ég alsó határán lehet keresgélni, bár nagy a szórás.

A Hány idős ember várakozik… kezdetű kérdésre adott válasz helyből fals. Ez legfeljebb az a szám, ami a statisztikákban jelentkezik, ugyanis a jelentkezőknek csak töredékét veszik fel a várólistára. Aki várhatóan nem tudja fizetni az ellátás díjait és nincs olyan rokona, aki ezt át tudja vállalni, az nem jelenik meg abban a statisztikában, mert fel sem kerül a várólistára. És még ezer ok van, amiért – bár szüksége lenne gondoskodásra – nem kerül fel arra a listára.

Akármit akármivel adok össze, nekem nem jön ki az 56 milliárd forint és ez nem tíz évvel ezelőtti adat, hanem pár hónapos.

Én tehát azt gondolom, az állam nem gondoskodik 56 000 idős ember bentlakásos ellátásáról, ennek jó, ha a fele igaz, az is csak félig, mert az állam az intézményekben dolgozó közalkalmazottak foglalkoztatásáról gondoskodik, nem az idős emberekről. Róluk a hozzátartozók gondoskodnak, vagy maga az idős ember, ha elég magas a nyugdíja. A 90 000 forintból talán csak kijön egy ember havi étkezése (főleg amilyen kaját kapnak, sok esetben nem jobbat semmivel, mint a kórházakban), rezsije.

Egy ekkora és ilyen korfával rendelkező országban az 54 000 férőhely többszörösére lenne szükség, de legégetőbb szükség az ingyenes férőhelyekre lenne. Hogy ne haljon meg méltatlan körülmények között annyi idős ember. Szerintem.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.