Május 8,  Szerda
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Korán halunk, de legalább addig is sz*rul élünk

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 412,710 forint, még hiányzik 2,587,290 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Miután nem volt kedvem mostanság nemzetileg összetartozni, se megszaggatni magam bánatomban és visszaborongani a múltba, gondoltam, valami hasznosabbal töltöm az időt. És mi lehet hasznosabb, mint a KSH Statisztikai Tükör című szórakoztató kiadványainak bogarászása? Semmi. Tudom, hogy az olvasók felét most veszítettem el, mert immár bizonyos, hogy mindenféle unalmas adatok és számok következnek, holott mennyivel izgisebb téma Orbán Viktor súlygyarapodása az elmúlt tíz év tükrében. A gond csak az ezzel, hogy a kihízott öltönyök száma sehogyan nem aránylik a magyar valósághoz. Legfeljebb fordítottan, bár talán az is megérne egy kósza gondolatmenetet, most mégis maradnék a tényeknél.

Bemelegítésnek nézzük helyünket a V4-ek csoportban, amiben ugye minimum vezető. Mármint a helyünk. Mert fejlődünk és száguldunk, mint a huzat. A földrajzi adatokat kihagyom, a legtöbben jártunk iskolába. Kezdjünk talán a népességi adatokkal, mert az önmagában is elég sokatmondó.

Forrás: KSH

Ebből a táblázatból az látszik, hogy a négy ország közül kettőben csökkent a népesség, a másik kettő esetében növekedett. Az egyik csökkenő adat Lengyelországé, a másik a miénk. Csakhogy a közel négyszer akkora lélekszámú Lengyelország népessége öt év alatt 90 000 fővel csökkent, Magyarországé ugyenezen idő alatt 130 000 fővel. Tudom, hogy Orbán Viktor fél kézzel megfordította a kedvezőtlen demográfiai folyamatokat és CSOK, meg családi adókedvezmény és ingyen tankönyv. Csak ez nem látszik annyira, az viszont igen, hogy más országok valamit jobban csinálnak. A másik verzió, hogy jóval nagyobb arányú az országból az elvándorlás, mint amiről mi tudunk. A harmadik lehetséges okát a lélekszám csökkenésének itt láthatjuk:

KSH

Megnéztem a KSH friss halálozási statisztikáit, mert ez a grafikon 2016-ig mutatja az adatokat. Sajnos a helyzet nem javult, ellenben romlott. 2017-ben már 13,5 volt a halálozási ráta. Tehát az van, hogy a V4 országok közül Magyarországon kiugróan magas a halálozások száma és a születéskor várható életkor súlyosan elmarad a többi országban várható életkortól. Nem vagyok szakértő, de lehetséges, hogy ehhez van némi köze a világszínvonalú magyar egészségügynek és esetleg a híresen nagyszerű életszínvonalnak? Nézzük ez utóbbit:

KSH

A száguldva fejlődés és zászlóshajó, valamint hajtómotor jellegünk abból látszik jól, hogy ameddig egy átlag uniós polgár a fizetéséből 100 darab bizgentyűt tud venni, a szlovák kolléga 76 bizgentyűt, a lengyel 74, a cseh 78 ugyanolyan bizgentyűt, a kéményen csimpaszkodó magyar honpolgár 63 darabot. Ha a bizgentyűt lefordítjuk gyümölcsre, zöldségre, egészséges élelmiszerekre, betegségmegelőzésre, gyógyszerre, kezelésre, kikapcsolódásra, akkor máris tudjuk, miért nálunk a legalacsonyabb a születéskor várható élettartam. Még egy adalék ehhez:

KSH

Ha már semmi nem igaz a szép mesékből, nézzük, hogy állunk a nemzeti iparral és a multik ellen vívott szakadatlan szabadságharccal:

KSH

Vesztésre állunk. De nem baj, fő az önbizalom és persze a szakadatlan harcolás.

Mára elég is lesz ennyi grafikonból, bármennyire szépek és színesek is. Összefoglalom, jó? Jó. Szarul állunk. A V4 országok közül nálunk halnak meg a legtöbben, de legalább a legkorábban is, az életszínvonal is a sereghajtásra jó, ellenben lényegében a külföldi befektetőktől függ az ország. Tanulság is van, miért pont az ne lenne? Vagy a kormánypropagandát kell elfogadni, vagy a tényeket. A kettő még a végtelenben sem találkozik egymással.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.