Március 28,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Ehhez egyszerűen nincs gyomrom

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,506,669 forint, még hiányzik 1,493,331 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Párizsban szombat délután egy férfi több emeletet pókemberként megmászva megmentette egy gyermek életét. A teljes világsajtó felkapta az esetet, mint ahogy azt megtették idehaza is a független lapok. A kormánylapok hasábjait azonban hiába kutatjuk át szorgalmasan, nem fogjuk ott megtalálni (egy kivétellel, erről mindjárt bővebben). A férfi ugyanis, aki saját életét is kockára téve több emelet magasságba mászott fel, hogy megmentse a gyermek életét, egy fekete férfi volt. Sőt, nem elég, hogy a 22 éves Mamoudou Gassama fekete, de mellé még bevándorló is. Az észak-afrikai Maliból érkezett, hogy Párizsban próbáljon szerencsét.

Emmanuel Macron köszöntetet mondott a férfinak, amiért saját életét kockáztatva megmentette egy másik ember életét. Nem volt mocskos migránsozás, köszönetnyilvánítás volt. Nem volt gyűlölet és megvetés, elismerés és hősnek kijáró fogadtatás volt. Az emberek többségét ugyanis nem érdekli, hogy a férfi honnan érkezett, az annál inkább, hogy mit tett azon a délutánon. Emmanuel Macron Gassamát nem mint egy gaz migránst, hanem mint egy hőst üdvözölte az Elysee-palotában.

A francia elnök előbb kitüntette, majd megígérte a férfinak, hogy francia állampolgárságot kap, valamint egy munkalehetőséget a helyi tűzoltóságnál. Macron mellett Párizs polgármestere, Anne Hidalgo is köszönetet nyilvánított a férfinak, akit előbb telefonon keresett meg, majd Twitter bejegyzésében a 18. kerület pókemberének nevezett. Bejegyzése végén pedig minden állampolgár elé példaként állította a férfi hőstettét.

És akkor itt beszéljünk néhány szót arról az egyik kormánypárti portálon megjelent cikkről, amelyik egyáltalán megemlékezett az esetről. Nem fogok hosszan értekezni magáról az írásról, mert annyira minden alatt van, hogy egyszerűen nincs hozzá gyomrom. Csupán annyit teszek, hogy ide másolok két idézetet. Helyesírási hibával együtt.

Mamoudou Gassama hőstettéről aztán beszámolt a világsajtó, a baloldal máris hősként ünnepli a majmokat megszégyenítő ügyességgel mászni tudó mali franciát.

A másik idézet:

Tanulság: vigyázni kell a kisgyerekere és magasabbra kell építeni a kerítést.

Végül a cikk címe, ami önmagában elmond mindent a tartalomról, a szerzőről és a portálról is:

A kerítésmászó migránsnak most az egyszer jól jött a tudása

Több szót nem érdemel sem a portál, sem annak munkavállalója.

Mint ahogy a BBC felhívja rá a figyelmet, ez már nem az első eset, hogy egy Maliból érkező menekült életét kockáztatta mások védelmében. 2015-ben történt egy zsidó bolt elleni terrortámadáskor, hogy egy fiatal, korábban Maliból érkező munkatárs volt az, aki megmentette hat túsz – köztük egy baba – életét, amikor a támadás idején elbujtatta, majd kiszöktette őket az épületből. Lassana Bathily két héttel az esetet követően előbb állami kitüntetés kapott, majd Francois Hollande akkori elnök egy francia útlevél kíséretében mondott köszönetet a férfi hőstettéért.

Bathily 2016-ban írt egy könyvet Nem vagyok hős címmel, valamint egy segélyszervezetet alapított, mely első feladataként megoldotta a férfi szülőfalujának vízellátását Nyugat-Maliban. Noha nem mindig fekete vagy fehér egy történet, ezek az esetek mégis azt bizonyítják, hogy csupán kétféle ember létezik: jó és rossz. Még szerencse, hogy vannak olyanok, akiknek az emberi élet többet számít bármi másnál.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.