Április 20,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

Hacsaknem Blog


Hogy aztán legyen min hőbörögni, amikor leírják, hogy a halszagú magyar demokrácia tényleg a fejétől bűzlik

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,376,346 forint, még hiányzik 623,654 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Olvastam, hogy szeretett naiv kollégám ma reggeli posztjában mélyen megütközött azon, hogy az Index újságíróit – akkreditációstul, megvásárolt jegyestül – kiebrudalták Seszták Bukott Miklós kisvárdai stadionjából. Meg kell állapítanom, hogy nem értem, mit nem ért. Mondom szépen sorban, hátha oszlik a köd:

Az alakuló ülés kiemelt jellegére, ünnepélyességére valamint a nagy érdeklődésre való tekintettel csak azoknak az újságíróknak a kérését tudjuk figyelembe venni, akik a 2014-2018-as ciklus ülésein betartották az országházi sajtótudósítás rendjére vonatkozó szabályokat. Ezzel indokolta a parlamenti sajtóiroda, hogy az Országgyűlés május 8-ai alakuló ülésére miért nem áll módjukban teljesíteni az Index, a hvg.hu, valamint a 444.hu egy-egy újságírójának sajtóakkreditációs kérelmét.

Alig egy héttel később: csak névre szóló meghívóval engedik be a sajtó munkatársait Galló Béla Mindig a haza – Szili Katalin pályaíve című könyvének bemutatójára a Terror Háza Múzeumba. „Amennyiben az Ön nevére ilyen meghívó nem érkezik, regisztrációját sajnos nem tudjuk elfogadni” – közölte a Schmidt Mária vezette intézmény sajtóosztálya, amikor a Hír TV munkatársai jelezték érdeklődésüket. Megnyugtatásul: a Terror Háza weboldalán élőben közvetítik az eseményt, azt pedig bárki nézheti.

– És végül egy mai hír: nem engedik be a Guardian kelet-közép-európai tudósítóját (Shaun Walker) a Trump-kormány bukott, szélsőjobboldali pártok rendezvényein feltűnő, Steve Bannon nevű ex-ideológusának és ex-főstratégájának (ITT egy érdekes cikk arról, hogy ki ő) budapesti előadására, amelynek keretét a Schmidt Mária NER-ideológus által vezetett XXI. Század Intézet szervezésében sorra kerülő, Európa jövője nevet viselő rendezvény képezi.

Zárójel: igen, ez az a közpénzrendezvény, amit a Schmidt nevű oligarcha-ideológus úgy reklámozott, hogy közös gondolkodásra hívnak mindenkit, hogy milyen Európát szeretnénk. Mondjuk, ezt én egyáltalán nem értem. Mármint azt, hogy Schmidt Mária fideszes fegyverhordozó miért hív bárkit közös gondolkodásra arról, hogy ők milyen Európát szeretnének, hiszen erről szól az életünk reggeltől estig: ők pontosan tudják, őket felhatalmazták, ők nem olyan Európát akarnak, mint a hanyatló Nyugat azt elképzeli. Következésképpen erről nincs mit gondolkodni, sem közösen, sem külön-külön. És igen, ez az a rendezvény, ahol a politikai inkorrektség jegyében – fideszes politikusok korábbi színpadias megbotránkozása ellenére – mégis jut majd rivaldafény a Milo Yiannopoulos névre hallgató ripacsnak is. Zárójel bezárva.

A példákat reggelig sorolhatnám azzal összefüggésben, hogy melyik újságírót mikor, honnan tilották ki, melyik újságíróba mikor, hol fojtották bele a szót, hogy melyik újságírót mikor, hol, milyen indokokra hivatkozva akadályoztak a munkájában, röhögtek ki, és hogy ezáltal mikor, hogyan rúgták szájba a magyar/nemzetközi nyilvánosságot. Nem teszem, ettől nem lesz olcsóbb a kenyér, és nem lesz több esze annak, akinek nincs egyáltalán semennyi. Szándékosan arra törekszem (nem azért, hogy fátylat borítsunk a múltra), hogy kizárólag az április 8-a utáni felszabadult kétharmados állapotokra koncentráljak, és ne citáljak ide olyan baromságokat, mint hogy Kovács Desikerült? Zoltán miként akarta őrökkel kivezettetni az egyik kormányinfóról a Guardian egy másik újságíróját, aki kérdezni merészelt. Rosszkor, rossz helyen.

A példákat tehát nem sorolom, az algoritmus ezúttal is az, amit már bejárattak a Kövér Lászlót Schmidt Máriával összekötő régivágású kereszténydemokrata tengelyen. Túl sok a regisztráció, a Guardian tudósítója már nem fér be Mária aurájába, de ott a netes közvetítés, az a Szili Katalinról szóló könyv bemutatóján is marhára bevált. Az ennek fényében csak hab a sajtószabadságtól túlcsorduló NER avas tortáján, hogy Shaun Walker a Twitteren arról ír: nem igazán rémlik neki, hogy valaha is visszautasították volna akkreditációs kérelmét egy konferenciára, sőt – mivel az elmúlt évtizedben a brit lap moszkvai tudósítója volt – ez még Oroszországban sem történt meg vele.

Én nem állítom, hogy értem ezt az egészet, pedig az elején még világosságot akartam volna gyújtani összezavarodott kollágám fejében. Eszembejutott ugyanis, ahogy Szijjártó Péter és elvtársai Brüsszeltől Budapestig, oda-vissza milyen bőszen szokták védelmezni a magyar demokráciát, amivel semmi baj nincsen. Az ócska rágalmak és a Soros-ízű hazugságok tengerében csak az egyik lejáratási kísérleti pont az, hogy itt nincs szabad sajtó, hogy a propagandán kívül élő és dolgozó újságírókat itt bárki el akarja taposni. Ezzel szemben az a narancssárga igazság, hogy a balliberális médiatúlsúly ellenében szinte tehetetlen-eszköztelen a kétharmaddal rettegő kormánypárt, amúgy meg a nemzeti szuverenitás mindenek fölött.

Na, most ugye mivel ezekhez a toporzékolási axiómákhoz kétség nem férhet, mivel még senkit nem vitt el a fekete autó, amiért felírta az internet egére, hogy Orbán egy geci, vagy hogy Magyarország már foltokban sem tartalmaz demokráciát, mivel ezek olyan evidentikus alappillérei a NER-nek, hogy az álhírekkel hergelő közpénzmédia fala adja a másikat, nem értem, mi szükség van ezekre az illiberális akciókra. És akkor se érteném – és most kizárólag erre a hírre koncentráljunk -, ha nem ismerném betéve Schmidt Mária működését. Aki szégyenteljes történelemhamisító pitiánerkedéseinek elismeréseképpen csak egyre fontosabb eleme lett a rezsimnek, aki médiatulajdonosként magyar embereket listáz, aki oktatási intézményeket jelentget fel a legócskább házmestertempó szellemében, aki nem hajlandó elszámolni a közpénzköltéseivel, és aki történészként internetes trollok szintjén ballibsizik és Soros-zsoldosozza a nem fideszes kottából játszó médiaorgánumokat.

Ez lenne a közös gondolkodás Európa jövőjéről? Hogy miután minden lehetséges módon megszívatta már a magyar újságírókat, és megbízható káder módjára kitiltogatja/be sem engedi őket a Fidesz köldöknéző, belterjes, dohos rendezvényeire, külföldi újságírókat is csuklóztat, hogy aztán legyen min hőbörögni, amikor leírják, hogy bármilyen hihetetlen, Magyarországon manapság ez a menő? Hát igen, kicsi az ország és túl nagy az érdeklődés.

Azon túlmenően, hogy már csak szélsőséges, elmeroggyant figurák férnek bele a szélsőséges kétharmad eszmerendszerébe (ha lehet ilyen nagy szavakat használni), mire jó ez? Mi a titkolnivaló Bannon úrból és Schmidt terrornagyasszonyból? Mennyivel elegánsabb lenne a látszat kedvéért legalább – amire aztán majd hivatkozni lehet, amikor Európa legközelebb megint megállapítja, hogy a halszagú magyar demokrácia is a fejétől bűzlik – ezúttal nem izmozni és zsigerből be se engedni. Nulla hírértéke lenne, úgy tűnhetne, mintha normálisak lennénk, az újságíró megírná a cikkét arról, hogy milyennek képzeli Bannon Európa jövőjét, és mindenki menne a dolgára.

De nem. A túlmozgásos megfelelni akarás és szolgai túlteljesítési kényszer most sem hagyja nyugodni a NER katonáit. Pontosabban jó lenne, ha csak erről lenne szó. De nyilván nem erről van szó, hanem a féknyúzról elhíresült orbáni önkényről. Sehol nem írja, hogy a Guardiannak alanyi joga lenne részt venni a rendezvényen, a Guardian amúgy is Soros kottájából játszik, hát akkor mutassuk meg neki, hogy ki az úr a visegrádi szemétdombon. A világban terjedő jó hírünkre meg majd jól felhúzzuk az eddig is számtalanszor bevált, lábszagú összeesküvés-elméletünket, a hívek kajálják úgy is, mint kacsa a nokedlit. A főnök egyébként is megmondta, hogy mi vagyunk Európa jövője. Valóban. Oroszország felől nézve pláne.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.