Május 1,  Szerda
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Hogy miket nem mond, András!

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,614,500 forint, még hiányzik 385,500 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Hogy az állítólag mindenkitől egyenlő távolságot tartás jegyében eltartott kisujjal fanyalgó Schiffer-rajongóknál kiüssem a biztosítékot, visszatérnék még ahhoz a témához, amelyre ma reggel csak utalásféleképpen hivatkoztam, ám nem volt alkalmam körüljárni. Arra gondolok, hogy a két évvel ezelőtti visszavonulása után a különféle színezetű médiákban főállásban haknizó, folyton megmondóembert játszó egykori LMP-alapító és társelnök legutóbb a Karc FM-en, az állampárt által gründolt egyik örökbecsű propaganda-orgánumában osztotta az észt. Hogy tudniiillik

a választási vereség után az LMP-ben „levitézlett körök” (Hadházy Ákos vegye magára nyugodtan, sőt) hadjáratot indítottak ellene, ahelyett, hogy önvizsgálatot tartanának.

Hüpp-hüpp. Nem állítanám – mert hazugság volna -, hogy Schiffer mondanivalója nem tartalmaz foltokban igazságot, már ami az ellenzéki oldal következetesen fröcsögő kritikáját illeti, csak hát ez az utólagos nagyokoskodás, meg a Fidesz mocskos ügyleteinek kitartó bagatellizálása/relativizálása, no meg a szűnni nem akaró gyurcsányozás kurvára hitelteleníti ezt a baromi bölcs politikai helyzetértékelést. Idézek még a szánalmas magyar politikai paletta fölött egy félméterrel, minden és mindenki fölött álló, fölényeskedő jogásztól:

Amíg az ellenzéki oldalon a helyek és pénzek elosztásával vannak elfoglalva, és ezzel párhuzamosan megy a diktatúrázás és csalásozás, minimálisak a változás esélyei Magyarországon.

Azt most hagyjuk, hogy aki a Fidesz retorikáját büfögi vissza szinte szó szerint (lásd: a hazánknak nyújtott uniós támogatás nem könyöradomány, hanem a nyugati hatalmak piacszerzésének kompenzációja), aki fennállása óta megszállottan gyepálja a bukott, neoliberális (?) baloldalt, arról nekem eddig se volt és ezután se lesz kutyakötelességem elhinni, hogy valójában egyetlen pillanatig is őszintén gondolta volna a Fidesz leváltását. Mondjuk ehhez a 2015-ben készült borítóképet is elégséges volna megtekinteni.

Karcefemes vendégszereplése után aztán Orbán egykori védőügyvédje szívbemarkoló Facebook-poszttal rukkolt elő ma reggel, ez képezi ennek a cikknek az apropóját. Nem mintha osztana, vagy szorozna, vagy bármin változtatna, de akkor is:

schiff

Szóval Schiffer kolléga kilép az LMP-ből, mert a neoliberális Szabó Szabolcs a fideszes Németh Zsolt tenyerébe csapott, és utána volt pofája beülni az LMP-frakcióba. Hogy miket nem mond, András! Hogy morális célok? Beszarok, András! Hogy a taktikai szempontokat alárendeljük az erkölcsnek? Egészen fantasztikus, András! Beszéljük akkor meg ezt a dolgot, András!

Schiffer András, aki Hódmezővásárhely után azt mondta Szél Bernadett akkori miniszterelnök-jelöltnek: egy MSZP–DK–Jobbik–LMP nyílt színi együttműködéssel „föl lehet jönni a Fidesz nyakára” (!!!), ugyanebben a gondolati egységben azon forgatja a szemét, hogy egy magát a 2010 előtti kormányzással szemben meghatározó pártnak eszelősen meg kell gondolnia és meg is kell indokolnia, miért fög össze azokkal a gyíkokkal, akikkel semmilyen körülmények között nem szabadna, hisz azok ellenében jött létre. Az az ember, aki vígan asszisztált ahhoz, hogy Szél Bernadett Kósa Lajos mellett biodíszletet játsszon Tusványoson, aki nem hörgött két pofára, amikor az ex-fideszes Hadházy Ákos, vagy az MSZP-s Demeter Márta belépett az LMP-be, most azért lép a pártjából, mert a neoliberális (ugyan mi a túrótól lenne neoliberális?) Szabó Szabolcs, az Együtt egyetlen parlamentbe jutott politikusa beül az LMP frakcióba? Más oldalról: Schiffer András azért lép ki az LMP-ből, mert egy 2010 után alakult párt – amelynek baszottul semmi köze a szemkilövető Gyurcsányhoz, amely egy pillanatig nem volt a kormányrúd közelében sem – csatlakozott az LMP frakciójához? Tényleg akkora fajsúlyos, vállalhatatlan arc ez a Szabó Szabolcs, hogy Schiffer Andrásnak kiütése lett tőle? Ez valami ízléstelen, hülye vicc, vagy konkrétan tényleg ennyire kreténnek néz mindenkit, tisztelt Schiffer András?

Mondjuk nekem eddig is éppen eléggé megdöbbentő volt, hogy az antiglobalizmus zászlós hajója, a szabadkereskedelem esküdt ellensége, aki nagyon helyesen és vehemensen foglalt állást ezekben a kérdésekben, közben milyen szépen elmagyarázta, pártja miért járul hozzá a kiherélt Alkotmánybíróság legitimálásához, és hogy miért az elvhű politizálás ékes bizonyítéka, ha az LMP a Fidesz kottájából rugdossa az ellenzéket. A Jobbikkal kokettálni nem gáz, az Együttel igen. Mi a fasz van itt, Schiffer úr? És ugyan honnan ez a nagy arc, hogy Hadházyt – a fapados gyalogokkal sújtott magyar politikai sakktábla talán legtöbbet dolgozó, a Fidesszel szemben napi 24 órában érdemi harcot folytató – politikusát a levitézlett körhöz tartozónak titulálja? Miért is? Mert pontosan látta, hogy a különutas, elvi politizálásba az nem fér bele, hogy relativizáljuk az illiberális trágyát és Morvai Krisztinát megszégyenítve szemkilövetőzünk? Azért mert számára az egyedüli morális kérdést az jelentette: nincs nagyobb veszély pillanatnyilag a Fidesznél, amelynek legyőzése taktikai szempontok figyelembevételét is megköveteli. Hogy senki ne jöhessen most azzal, hogy az LMP miatt lett újabb geci kétharmada a Fidesznek.

Tudja, Schiffer, annak a Fidesznek, amelyik kinyírta a Népszabadságot, amelyik egy félanalfabéta disznószerelőt az ország leggazdagabb emberévé varázsolt néhány év alatt, amelyik sorosozva, hazudozva, rágalmazva a civil szervezetek nyakára és szájába tapos, amelyik nem tűri az ellenvéleményt, amelyik évtizedekre eladósította az országot és amelyik – talán ez a legsúlyosabb – gyűlölettel mérgezte szarrá a nép lelkét, és a legsötétebb, legocsmányabb énjét hozta felszínre, ami hosszú évekre ellehetetleníti, hogy ez egy normális ország lehessen.

Nem fogom a lakájmédia legócskább tempójában azt írni, hogy ideje volt ezt meglépni, Bandi, és hogy nekem ugyan nem fog hiányozni, magasról leszarom, hogy van papírja arról, hogy LMP-s vagy, vagy nincs. Mégis kicsit olyan érzésem van, mintha nem Schiffer lépett volna ki az LMP-ből, hanem fordítva: a párt döbbent rá, hogy ez kurvára nem lesz jó így. Mert ha jó lett volna, akkor az LMP már régen egyedül leváltotta volna a Fideszt, nem igaz? De nem váltotta le, hanem megmaradt marginális rétegpártnak, és nem lett szimpatikusabb a széles néptömegek számára azáltal, hogy a Fideszt túllicitálva balliberálisozott.

Nos, az úgynevezett levitézlett körökről egészen biztosan állítható (és itt Hadházy Ákosra gondolok, miként Schiffer is), hogy nem a Fidesz kollaboránsai. Kár, hogy ezt jó szívvel soha nem tudnám elmondani Schifferről. Lehet, hogy itt volt az ideje annak, hogy a szar elváljon végre a májtól. Lehet, hogy az LMP-nek most esélye nyílik darabjaiból feltámadni. Más lehetősége amúgy sincs, különben négy év múlva megy szépen a levesbe. Schiffer András meg remélhetőleg belnyugszik abba, hogy politikai projektje elvetélt, és hogy vele semennyire nem lehetett más a politika. Aki szerint Szabó Szabolcs beülése az LMP frakcióba elviselhetetlen elvtelenségről tanúskodik, az önkényuralom legitimálása viszont kurvára belefér, az bármilyen aljasságra képes.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.