Április 25,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


A világ nem látott ilyen aljas trollokat

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,528,300 forint, még hiányzik 471,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Az egyik lecke, amit Ján Kuciak halála megtanított (…), hogy a média függetlenségét a nyilvánosságnak is támogatnia kell. Nemcsak tisztességes rendőrséget, bíróságot és hivatalokat akarunk, de tisztességes és független médiát is, amely nem a politikusok szolgája.

Nem igaz, hogy aki megnyeri a választásokat, az mindent megtehet.

A szomszédos országban, a V4-ek egyik tagországában pénteken megint tömegek vonultak utcára. A pénteki tiltakozás ugyanannak a tüntetéssorozatnak a része, amely február végén vette kezdetét, miután – minden jel szerint korrupcióellenes munkájával összefüggésben – meggyilkoltak egy fiatal, főként adócsalási ügyekkel foglalkozó szlovák tényfeltáró újságírót és barátnőjét. Azóta a miniszterelnök lemondott, a kormány jelentős átalakításokon esett át. Április közepén lemondott a belügyminiszter és bejelentette posztjáról való távozását az országos rendőrfőkapitány is. A pénteki, a tisztességes Szlovákiáért és a sajtó szabadságáért szervezett tüntetés azzal is összefügg, hogy a szlovák közmédia nem hosszabbította meg négy külsős munkatársának szerződését, négy másik alkalmazottat pedig elbocsátott. Fent a szervezők véleményét idéztem, akik a szónokok hangján keresztül világossá tették: nem szabad hagyni, hogy a szlovák közmédiában dolgozó újságírók munkájába beavatkozzon a politika.

Mindeközben a V4-ek másik tagországának állampárti EP-képviselői szintén a minap nem szavazták meg a szabad sajtó védelméről szóló uniós állásfoglalást. Amely sok minden más mellett előírja, hogy a jövőben rendszeresen ellenőrizni kellene a médiatulajdonosokhoz jutó közpénzeket és azok felhasználását, de elítél minden olyan beavatkozási és elnémítási kísérletet a sajtóval szemben, mint amikor például „kormányzati szereplők és kormányközeli személyek kereskedelmi médiaorgánumokat vásárolnak fel, és a közszolgálati médiát saját céljaikra használják”.

Mint tudjuk, a Fidesz 12 képviselője közül jelen lévő kilenc darab a Fidesz európai pártcsaládjával, az Európai Néppárttal szembemenve nem szavazta meg a jelentést, de sőt. A Gál Kinga nevezetű fideszes EP-képviselő meg is magyarázta, hogy miért:

A médiaszabadság fontos európai érték, elfogadhatatlan, hogy az unióban újságírókat gyilkolnak meg, mert munkájukat végzik. Ugyanakkor a szavazásnál tartózkodtam, mivel a jelentés sürgeti az Európai Bizottságot, hogy terjesszen elő javaslatot egy állandó jogállamisági mechanizmus létrehozására, valamint egy, a tagállamokban a médiaszabadság és médiapluralizmus állapotát vizsgáló mechanizmust is felállítana. A tapasztalat azt mutatja, hogy ezek az új mechanizmusok egyértelműen a politikai befolyásolásra és nyomásgyakorlásra irányulnak. A jelentés indoklása ki is mondja, hogy Magyarországra és Lengyelországra hegyeznék ki ezen mechanizmusokat.

Fordítsuk le!

A Fidesz szerint a médiaszabadság fontos európai érték és nem menő újságírókat gyilkolni. Fantasztikus. Mivel Magyarországon még nem gyilkoltak meg egyetlen újságírót sem, meg az interneten bárki leírhatja a véleményét és nem csukják böribe, ahogy az elvárható volna az igaz hazafiak számára, Magyarországon igenis létezik, él és virul a sajtószabadság.

A Fidesz újságírókat tilt ki a parlamentből, miután sikerült a parlamenti tudósítás műfaját 2010 óta kizsigerelni, és az újságírókat néhány négyzetméterre beszorítani, ahol aztán emberek legyenek a talpukon, ha szóra képesek bírni a nemzet testén élősködő honnőket és honférfiakat, aki sértve érzik magukat, hogy közérdeklődésre számot tartó, érdemi kérdésekre kell válaszolniuk.

A Fidesz szerint fontos a médiaszabadság, ezért (a megváltozott médiafogyasztási rablómesére hivatkozva és tagadva, hogy bármi köze lenne a törénethez) eltiporta a Népszabadságot.

A Fidesz szerint fontos a médiaszabadság, ezért tokkal-vonóval együtt beszántotta a vidéki sajtót és Mészároslölö enyves kezére játszott mindent, ami mozog. (Éljen Vajna András közpénzből tévétulajdonos nemoligarcha!)

A Fidesz szerint fontos a médiaszabadság, ezért a közpénzmédiába éveken keresztül nem hívnak meg ellenzéki politikusokat, a hírhamisító monstrum szalagmunkásai pedig arról nyilatkoznak név nélkül külföldi lapokban, hogy a híreket a pártirodában szerkesztik és a földszintes, fapados hazugságoktól sem szabad visszariadniuk azért, hogy az állampárt és a miniszterelnök üzeneteit alátámasszák.

A Fidesz szerint fontos a médiaszabadság, ezért a miniszterelnök féknyúzozva menekül a nem propagandacélokat szolgáló sajtó elől, és évek óta semmilyen sajtószereplést nem vállal olyan orgánumokban, amelyek nem a Fidesz enyves kezében vannak.

A Fidesz szerint fontos a médiaszabadság, ezért a Fidesz szerint aljas nyomásgyakorlás lenne, ha átláthatóvá és ellenőrízhetővé kellene tennie a saját stróman-oligarchái kezében lévő orgánumokhoz kerülő közpénzmilliárdok felhasználását.

A Fidesz szerint fontos a médiaszabadság, ezért a legutolsó mezei fideszes fegyverhordozó is fejvesztve/simicskázva/sorosozva menekül a nyilvánosság elől, a független sajtó elől, az előre le nem zsírozott, nem kiszámítható, nem alákérdezések elől.

A világ nem látott ilyen aljas trollokat. Még szerencse, hogy a főnök éppen szerdán volt eligazításon a Néppártnál, ahol állítólag felajánlotta nekik a kétharmados segítségét, majd ugyanazzal a lendülettel újfent hátba szúrta szövetségeseit. Mert a Fidesz baromira egyetért mindennel, csak éppen nem szavazza meg, mert az nyomásgyakorlás. Az elvtelen, korrupt rezsimjükre nézve, naná. Ahogy nem szavazták meg a migráció megfékezésére irányuló EU-Afrika csúcs megállapodását sem (miközben ők évek óta fakardoznak a migráció ellenében), a médiaszabadsággal is csak addig értenek egyet, ameddig nekik nem kell benne résztvenniük, nem nekik kell annak feltételeit megteremteniük, és nem nekik kell eltűrniük, hogy a nem szolgaként működő sajtó (amelynek rendeltetése okán nem lehet célja a mindenkori hatalom ánuszrózsáját kényeztetni) kérdez, utánajár, tényfeltár és nem hagyja nyugodtan lopni, csalni, hazudni az maffiállam vezetőit.

A világ nem látott ilyen aljas trollokat. Vagyis de, vannak még rajtuk kívül. Például azok, azt állítják, hogy a demokrácia ez és ilyen. Amivé a magukat az Európai Unió legnagyobb védelmezőinek becéző Putyin-szolgák tették. Akik úgy vélik, csak mert megnyerték a választást, mindent megtehetnek. Szlovákia meg nem Magyarország, ja. Szlovákia sem.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.