Április 26,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Silány minőségű emberből nem lesz soha jó politikus

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,544,300 forint, még hiányzik 455,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Nem meglepő, de legalább nem is mulatságos: az új főellenség Márki-Zay Péter. Rendes fideszesnek illik őt gyűlölni, fideszes politikusoknak pedig egyenesen munkahelyi kötelessége. Ez különösen olyankor visszatetsző, amikor olyan figurák fikázzák, akik az életben semmit nem bizonyítottak azon kívül, hogy remekül képesek élősködni a közpénzből, de felelősséget még véletlenül sem hajlandóak vállalni semmiért.

Ez arról jutott eszembe, hogy meglátogattam Deutsch Tamás közösségi oldalát. Deutsch természetesen ejt néhány keresetlen szót Márki-Zayról, előkelő lenézéssel, ahogy kell. Miután erős a gyanúm, hogy nemzeti, ráadásul keresztény, ámde jobboldali és még konzervatív erényekkel is ékes megélhetésiek eszköztárából hiányzik a tükör (csoda, hogy össze nem kaszabolják magukat borotválkozás közben), elgondolkodtam a nagyszerű politikai megmondóemberek helyett. Ez is több, mint a semmi.

Márki-Zay Péter közgazdász, politikus, történész. Többdiplomás, doktori fokozatot szerzett. Az első diploma megszerzése óta dolgozik. Úgy értem, munkahelyen dolgozik. Fizetésért. Öt gyerekkel Kanadába költözött – nem Soros-ösztöndíjasként, hanem eladta magát a munkaerőpiacon, mint mindenki más -, majd Amerikába, végül – akkor már hét gyermekkel – vissza Magyarországra.

Tehát egy hétgyermekes, önmagát jobboldali, keresztény embernek valló, többdiplomás, mindig is a munkából élő emberről beszélünk.

Ehhez képest nézzük például Deutsch Tamás dicsőséges pályafutását. Deutsch 1986-ban kezdte meg egyetemi tanulmányait, ehhez képest 1999-ben már le is tette az államvizsgát. Világ életében a politikából élt, soha nem volt szüksége (valószínűleg igénye sem) arra, hogy a munkaerőpiacon bizonyítson. Politikusi pályafutása néhány milliárd forintnyi közpénzbe került, amivel soha nem sikerült elszámolnia. Igaz, nem is akart. Jó ideje az Európai Parlamentben ócsárolja az Uniót. Jelenleg öt gyermeke van három feleségétől és az egyik házassága idején létesített viszonyból.

Ezekről az alapokról teljesen indokoltnak tűnik az az erkölcsi magaslat, ahonnan Deutsch Tamás szíveskedik lekicsinylő hangnemben ócsárolni Márki-Zay Pétert. Vagy bárki mást. Mert lássuk be, ennyikebulika bőven letett annyit az asztalra, hogy legyen miért tisztelni és hogy súlya legyen a véleményének. Ja, mégsem.

Én azt soha nem fogom megérteni, hogy olyan ember, aki gyakorlatilag annyit teljesítettek egész életében, hogy felkapaszkodott valahogy a politikai élősködők népes táborába, évtizedek óta átlagon felül él az adófizetők pénzéből, se szakmája (a kínkeservesen megszerzett diploma önmagában nem szakma), se szakmai tapasztalata, se élettapasztalata, se a valósággal kapcsolata nincs, milyen csavaros gondolatmenet végére juthat arra a meggyőződésre, hogy neki minden joga megvan arra, hogy minősítse a másikat. Főleg úgy, hogy a másik nagyságrendekkel különb életutat tudhat maga mögött, mint a politikai védőháló mögül acsarkodó megélhetési megmondóember.

Nem akarom én Márki-Zayt szentté avatni. Nem is ismerem. De a szakmai múltja, magánéleti háttere alapján sokkal többre tartom, mint azt, aki az emberek keservesen megkeresett forintjait felelőtlenül szórja, fogalma sincs arról, hogy a valóságban hogyan élnek az ország lakói, valószínűleg harsányan röhög, ha szegénységről, éhezésről hall, nem hisz a korrupcióban, megveti azokat, akik nem Orbánt imádják, szemmel látható módon képtelen megbirkózni a valósággal, valamint azzal, hogy már nagyon régen nem ő a jóképű fiatal srác, akiért bomlanak a lányok és mindenkiről van egy keresetlenül bunkó megjegyzése, aki nem azt a segget nyalja, amit ő.

Komolyan úgy gondolom, hogy silány minőségű emberből nem lesz soha jó politikus. Ennek ellenére éppen az emberileg és (már amennyiben egyáltalán van szakmájuk) szakmailag silány alapokkal rendelkező figurák szeretik beletörölgetni a szaros csizmájukat azokba, akik minden szempontból különbek. Ettől azonban a lényeg semmit nem változik, a minőség minőség marad, a selejt pedig selejt. Remélhetőleg hamarosan jön a meós, és kihajigálja végre azt, ami a szemétre való.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.