Április 26,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Kezeket fel!

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,544,300 forint, még hiányzik 455,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Éljen május elseje! A munka ünnepén az MTI bőszen beszámol nemzeti kormányunk sikereiről, mely a bérek emelkedésében és az adók állítólagos csökkenésében nyilvánul meg. Nemzeti kormányunk olyan gazdasági csodát hajtott végre, melyből mostmár a halandók is kivehetik a jussukat. Minden emelkedik minden szinten, így aggodalomra semmi ok. Noha ennek a kormányhoz szinte semmi köze, hisz vagy külföldi cégek adómentesen Magyarországra településével hoztak létre új munkahelyeket, vagy szimplán az unió pénzén épült fel egy gyár, vagy összeszerelőüzem az ország valamely pontján.

Gazdasági csodáról szó sincs, ez mégsem számít az embereknek. Miközben a kormány továbbra is köpködi az EU-t, addig a tőlük kapott pénzen vásárolt sikerrel henceg. Nem a nemzeti kormány teremtett munkahelyeket – a közmunka ugyanis nem munkahely – hanem az Európai Unió. A falvak és városok többsége nem Orbán Viktor saját vagyonából épül és szépül, hanem részben az adófizetők pénzéből, részben pedig az Unió pénzéből. A magyar kormány nem találta fel a spanyol viaszt, még akkor sem ha Matolcsy György egy zseni. Uniós milliárdokból épül és fejlődik az ország. Már amennyire, mert túl magas szárnyalásról a valóságban nincs szó. Inkább a talajt súroljuk. Hol alulról, hol felülről.

Magyarországon továbbra is, már az első naptól kezdve adók tömkelegével sújtják azokat, akik magánvállalkozásba fognának. Kis cégek tucatjait nyírják ki, ellehetetlenítve családok ezreit. A sokszázezer közmunkás országa lettünk, amire csak az lenne büszke, aki annyira korlátolt, mint Orbán Viktor és pártkatonái. Úgy viselkednek, mintha minimum Ausztria gazdasági szintjét értük volna el, közben meg már Románia is lekörözött bennünket. Nem csak demokráciában, de gazdaságilag is.

A hazai minimálbér olyan alacsony, hogy régiós szinten is csak a vert mezőnyben kullogunk. Csak úgy, mint szinte bármely más mutatóban is, mely az ország valós helyzetét hivatott bemutatni. Olyan nemzetközi felmérésekben, melyekre sem a kormánynak, sem az oly függetlennek mondott KSH-nak sincs ráhatása, Magyarország rendre a lista végén helyezkedik el. Jelen pillanatban szinte minden mutatóban csak és kizárólag Bulgária van mögöttünk. Szlovákia, Csehország és Lengyelország már bőven lekörözött bennünket és a sokat szidott Románia is egyre inkább elénk kerül.

Átlagbérek az EU-ban

Átlagbérek az EU-ban

A fenti ábra is pontosan mutatja, hogy nincs mire oly büszkének lenni. Már nem csak Nyugat-Európa, de a V4-ek országai is régen lehagytak bennünket. Az átlagbérek Magyarországon olyan alacsonyak, amennyiből más helyeken megélni is alig lehetne. Igaz, nálunk sem lehet megélni belőle, mert az árak már beérték a fejlett országok színvonalát, sőt, nem egy esetben magasabbak is. Hozzuk fel példának a gazdasági világválságot még mindig nyögő Spanyolországot. A minimálbér az országban majdnem duplája a hazainak, az árak mégsem magasabbak egy centivel sem, sőt. Spanyolországban nem kerül dupla annyiba sem a kenyér sem a tej mint Magyarországon, mégis dupla akkora a minimálbér.

Magyarországon a szolgáltatások és élelmiszerek árai bőven elérték a Nyugat-Európai szinten, a bérek mégis továbbra is borzasztóan alacsonyak. Nincs értelme azzal dicsekedni, hogy 5-10%-al nőtt a minimálbér odahaza – amelyet egyébként időközben megadóztatott a nagyon nemzeti, nagyon kormány – mert az árak is bőven megemelkedtek. Ha a béremelkedést összehasonlítjuk az árak és szolgáltatások áremelkedésével, akkor már nem lesz mire olyan hiúnak lenni. A statisztikák, százalékok és kimutatások senkit nem érdekelnek.

Az embereket az érdekli, hogy a mostani megemelt bérükből több kenyeret és tejet tudnak-e venni mint korábban, vagy sem. A kérdés borzasztó egyszerű, mint ahogy a válasz is. Tehát én is feltenném a kérdést itt a cikkem végén, mindenféle statisztikák, elemzése és értelmetlen számok sorolása helyett: tegye fel a kezét az, aki az elmúlt 8-10 év kormányzati tevékenységének hatására valóban több pénzt keres, érezhetően jobban él!  A kommentszekcióban várjuk a gazdasági csodát érzékelők százezreinek válaszát! Senki ne fogja vissza magát.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.