Április 19,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Félő, hogy mire elszánják magukat, túl késő lesz

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,324,946 forint, még hiányzik 675,054 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Kutatják a közvéleményt erősen, ömlenek az információk, hogy mit is akar a magyar nép. A végeredmény annak függvénye, hogy fideszes, vagy nem fideszes az illető közvéleménykutató. És persze attól is függ, melyik cég mire kíváncsi. A Századvég annak járt utána, hogy miét tüntetnek az emberek. Azt találták, hogy azért, mert csalódottak a választás eredménye miatt. Ezért mondjuk felesleges volt kutatni, ezt én is megmondhattam volna ingyen.

Még a baloldaliak többsége is úgy látja, hogy a tüntetők csalódott emberek, akik nem tudják
elfogadni a választások eredményét – derült ki a Századvég Alapítvány legfrissebb
közvélemény-kutatásából.

Majd valaki elárulhatná – mindegy, hogy a Századvégtől, vagy az Origótól -, hogy mégis, mi más oka lehetne egy tüntetésnek, ha nem a csalódottság? Sok olyan esetről tudnak, amikor a polgáruk boldogságukban és elégedettségükben csődülnek ki az utcára tüntetni? Mert én így hirtelen egy ilyen esetről sem tudok. A választások eredményét pedig azért nem tudják elfogadni, mert mindenki, még a rajongók is tudják, hogy nem volt korrekt egyetlen percig sem. Azon pedig nincs mit csodálkozni, hogy amikor ilyen körülmények között nyer egy olyan párt, amelyik a szavazók felének támogatottságát sem tudhatja maga mögött, akkor ott a társadalomnak a másik fele, amelyik rohadtul nem akarja ezt a kormányt.

Normális esetben lenne ennek megoldása, például az, hogy valamiféle önként vállalt koalícióval igyekszik bizonyítani az ellenzéki szavazók felé, hogy az ő véleményük és akaratuk is fontos. De nem ez történik. Éppen ellenkezőleg, minden üzenet arról szól, hogy senki és semmi nem számít, csak a Fidesz. Ez pedig olyan körülmények között, amikor éppen a magasan kvalifikált réteg sodródik ellenzékbe (akkor is egyébként, ha jobboldali beállítottságú emberről van szó), minimum veszélyes mutatvány. Nagy ugyanis a valószínűsége, hogy miközben éppen az ellenzéki szavazók azok, akik az adó nagyobbik hányadát befizetik a költségvetésbe, naponta kapják az arcukba a gúnyt és a megvetést és ebből egy idő után elegük lesz. Értem én, hogy a híveknek ez így tetszik, de valószínűtlen, hogy ők képesek lennének finanszírozni a kormánypárt, pláne az állam működését. Magyarul: az úgy nem megy, hogy az ország egyik fele eltartja azokat, akik aztán páros lábbal, gúnyos röhögés közepette ugrálnak rajtuk.

A Publicus Intézet is közzé tett egy kutatást. Ebben azt vizsgálták, hogy mennyire elégedettek az emberek a kialakult helyzettel. A felmérés szerint többen elégedetlenek, mint amennyien elégedettek. Tehát minden fideszes propaganda ellenére az van, hogy egy kisebbségi kormány alakult Magyarországon. Az ilyen helyzetet nem annyira egyszerű fenntartani, hiszen nincsen egyensúly. Miután a kormány nem hajlandó tudomásul venni az ellenzék véleményét (nem az ellenzéki pártokról beszélek egy percig sem, hanem a polgárokról), a feszültség hosszú távon garantált. Ezt fel lehetne oldani kompromisszumokkal, de a Fidesz nem fogja ezt megtenni, hiszen a saját szavazóinak véleménye sem érdekli.

A hatalom megtartásának másik módja a diktatúra valamilyen formája, ezt már eddig is lelkesen építgette Orbán, ezután várhatóan felszámolja a nagyon kevés, még megmaradt lehetőségét is a tiltakozásnak. A feszültség ott van folyamatosan. Vagy levezetődik valami módon, például úgy, hogy sokan elhagyják az országot, vagy robbanáshoz fog vezetni a felgyűlt csalódottság. Ez pedig nem lehet senkinek az érdeke, még a Fidesznek sem.

Sok múlik azon, hogy az Unió milyen lépéseket tervez, hányszor és mikor fog meghátrálni a konfliktusok előtt, vagy esetleg képes lesz erőteljesen fellépni az európai értékekkel szembemenő országok ellenében. Ezt már régen meg kellett volna tenniük, de nem tették. Félő, hogy mire elszánják magukat, túl késő lesz.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.