Április 25,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VENDÉG


Nem négy év múlva, nem majd a következő választás előtt, hanem heteken belül

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,528,300 forint, még hiányzik 471,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Nem tudom, mi a szomorúbb. Az Orbán rezsim ténykedése, vagy az ellenzéké. A rendszer április 7-én sem volt demokrácia. Április 8-a csak megmutatta, miért nem az.

A 2014-es választáskor magasröptű okfejtéseket hallgattam, hogy miért nem szabad bojkottálni a választást. Nem akarom sorolni őket, aki emlékszik tudja miről beszélek. Most, eme választáskor hatalmas egótól túlfűtött mini-elnökjelöltek mondták mantraként a pofinkba, hogy Orbán megy, sőt, börtön meg elszámoltatás. Mindenki király mód hirdette az illúziót. Aztán persze a valóság kiosztotta pofonjait.

Nincs alternatíva. Orbán addig lesz hatalmon, amíg nincs alternatívája. A jelenlegi ellenzék alkalmatlan Orbán leváltására.

Sokan kritikusan és némi cinizmussal feltették a kérdést: jó-jó, hogy kritikusan írom, de én sem mondok megoldást a bajra. Nekem kellene? Tényleg sokan úgy gondolják, hogy nekem kellene megoldást javasolni? Mennyivel lennék különb akkor a nagy megmondó embereknél, akiknek a hatalmas ötletei és megmondásai mind a flaszteron landoltak? Én egy hang vagyok a sötétségben.

De ha már sokan ötletekre vágynak, akkor ötleteljünk.

Orbán jelenlegi, parlamentbe jutott ellenzéke MSZP-DK-Jobbik-LMP-egyéb alkalmatlan az ellenzéki szerepre. Kifejtem, miért. Szél Bernadett, Vona Gábor, Gyurcsány Ferenc, Karácsony Gergely (és az MSZP) nem alkalmas Orbán leváltására. Lehet illúziókat kergetni, de ettől még alkalmatlanok rá.

Gyurcsányra és a pártjára 308.068-an szavaztak, ami 5.37%. Egy paraszthajszállal a bejutási küszöb felett.  Miközben a legelutasítottabb a választani tudó sokaság körében.

Szél Bettikén nagyságrendekkel nagyobb volt a kabát, mint ami rá illett volna, ergo már az ötlet is rossz volt, hogy ő mint mini-elnökjelölt majd győzelemre visz bármit is. Látjuk az eredményt, az LMP épp darabokra hullik.

Vona Gábor túlfűtött egóval hitte, hogy egyedül képes legyőzni a sárkányt, csak mert néppártosodott. Az eredmény ismert, Vona épp most tűnik el a ködben. A pártját épp most cincálja darabokra az eddig háttérbe taszított náci oldala.

Karácsony Gergő az MSZP élén csak egy viccnek volt jó, miközben talán az egyetlen elfogadható jelölt volt a palettán. Na de az MSZP élén? Imádom a humort amúgy, csak ez a humor sajnos a bőrünkre megy. Az MSZP a 2010-es bukás után folyamatosan megújul. Az eredmény ismert. De most miután mindenki lemondott, újból meghirdették a megújulást, mondván, majd most jönnek a fiatalok. Hogy kik? Vagy talán jön a varázssipka és előkerülnek belőle új, hiteles szereplők? Akkor eddig hol voltak, tessék mondani? Vagy tagtoborzás jön? Hányadik megújulás is lesz ez?

Kétségem sincs, hogy a még gerinccel rendelkezőkön kívül, akik már most mondták, hogy nem veszik át a mandátumukat, a parlamentbe bejutott ellenzéki képviselők mindenféle szívfájdalom nélkül leteszik majd az esküt, felveszik a mandátumukat és szépen beülnek a parlamentbe millás fizetéssel, biodíszletnek Orbánék játékéhoz. És majd bőszen, fennhangon fogják mantrázni a népnek, hogy 2022-ben leváltják Orbánékat.

Akkor elárulok mégy egy apróságot. Adva van kb. 2.7 millió ember, aki bár sokszínű, eltérő gondolkodású, a pártszimpátiája is eltérő, ám van bennük egy, azaz egy közös pont: el akarják zavarni Orbánt és csapatát a hatalomból. Ezen felül van kb. 1-1.7 millió olyan most még Fidesz szavazó, amely tömeg szó nélkül átszavazna, ha látna egy valós erőt sugárzó olyan alternatívát, amely ténylegesen képes leváltani az orbáni rezsimet. A valós Fidesz-tábor, a hithű kemény mag kb. 900 ezer-1.2 millió főt takar. A többi kizárólag az alternatíva hiánya miatt szavaz a Fideszre.

2010-ben Orbánnak az ismert okok miatt lett 2/3-a. Balfasz MSZP-SZDSZ politizálás és a gazdasági válság. És természetesen hozzájött még a Fidesz 8 évnyi ellenzéki politizálása. Ez a 2/3 bízott az akkori Fideszben, hogy majd a 8 évig hangoztatott ígéretei révén új világ jön. Aztán megtapasztaltuk azt, ami jött, ami ellen a nép egyszer sem emelte fel a hangját, képtelen volt egységet alkotni és kiállni a demokratikus jogokért. Legfeljebb kiscsoportos foglalkozásokon tüntetgetett.

Az ellenzék immáron 8 éve csakis önmagával van elfoglalva. Nem a Fidesz ellen csatáznak, hanem egymás ellen. Amikor Bajnai 2012- ben elmondta a megoldást, nem a Fidesz csinálta ki, hanem az ellenzék többi pártja. Amikor bő egy évvel ezelőtt Botka jött, őt is rövid idő alatt lenullázta az ellenzék. Az eltelt 4 évben semmi más nem látszott, mint az a hatalmasra duzzadt ego, ami fűtötte az ellenzéki pártokat. Még Vásárhely üzenetét sem voltak képesek megérteni. Szebbnél szebb kifogásokat hallhattunk bizonyos pártok vezetőitől, hogy miért is nem csak egy jelölt indul a Fidesz ellen, vagy – már az elején – hogy miért nem tömörülnek egy tömbbe. Az eredmény borítékolható volt, legfeljebb a mértéke nem. A kicsit bátrabbak azért megjósolták az újabb 2/3-ot. Ők nyertek a derbin.

Most a szombati nagy tüntetés után, a következő szombati tüntetés előtt azt látni, hogy a nép egyik felének elege van a másik feléből. Hogy Faszbukk-posztokban, hogyan dicsekednek ellenzéki pártvezetők (már aki megmaradt, ugye), hogy ott voltak, sőt mosolyogva szelfizgettek a tömeggel. Nekem mondjuk a szelfizés helyett égett volna a pofám, hogy kb 2.7 millió embernek a képébe szartam.

A népnek el kell döntenie, hogy ad-e még esélyt olyan pártoknak, mint az LMP, az MSZP, a DK, a Jobbik, akiknek ugye immáron a második/harmadik 2/3-ot köszönhetjük; és konkrétan például Szél Bernadettnek, aki bármiféle meaculpázás helyett már 2022-re buzdít.

De a valóság az, hogy a nép ezen a tüntetésen újra megüzente az ellenzéki pártoknak, hogy nem érdekli őket a pártok szellemisége, a milyensége, a programjaik. Egy dolog érdekli, hogy Orbán végre tűnjön el a hatalomból és ezért képesek mindenféle oldalon lévők összefogni. Ennek pedig – a játék szabályait ismerve – egyetlen megoldása van. Az ellenzéki pártok egy tömbbe, egy választási szövetségbe tömörülve, már most, heteken belül valós alternatívát állítanak az Orbán rezsimmel szemben. Nem négy év múlva, nem majd a következő választás előtt, hanem heteken belül. Azok pedig akik ellenzéki képviselőséget nyertek, nem teszik le az esküt, nem veszik át a képviselői kinevezésüket (ezzel amúgy már fejfájásra késztetnék Orbánékat), hanem elkezdenek dolgozni kint a terepen. Járják a vidéket, eljutnak a legutolsó kis házakba is a zsákfalvak szélén. Budapestről, az irodákból nem lehet leváltani Orbánt és bandáját. Nem kifogásokat kell keresni, hanem cselekedni végre. Ha pedig képtelenek rá, akkor vonuljanak vissza, keressenek valami gyári munkát, vagy menjenek Angliába mosogatni, csak ne itt rontsák a levegőt végre. A szombati soha nem látott méretű tüntetésnek igazából ez volt az üzenete.

Bár én nem a rezsim ellen tüntettem volna, hanem az ellenzék ellen. Mert igazából ők bukták el a választást és nem a Fidesz nyerte meg.

A munkát el kell végezni. Azt a munkát, amit immáron 8 éve csak tologatnak az ellenzéki pártok, szebbnél szebb kifogásokat találva és kitalálva a miért nemekre.

Czotter József

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.