Március 29,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Nem lehet mindenbe belenyugodni

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,567,959 forint, még hiányzik 1,432,041 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A választások óta eltelt napokban sorra hullanak szét az ellenzéki pártok, a magyar sajtó pedig nem rest erről részletesen beszámolni. Teret adnak az egymás közötti cicaharcoknak és névtelen senkik kiválásának. Az elmúlt napok nem szóltak semmi másról, mint arról, hogy éppen ki mondott le a Momentumnál, az LMP-nél vagy a Jobbiknál. Ez akár lehetne borzasztóan fontos is, ha pillanatnyilag lenne ennek bármiféle jelentősége. Olyan pártokról beszélünk többségében, amelyek sajnos nem voltak tényezők a vasárnapi választásokon és nem tényezők most sem.

A tegnapi napon azonban robbant a bomba, Gyárfás Tamást kihallgatták a Fenyő-gyilkossággal kapcsolatban. Ugyan sokan tudták, nagyon rég óta, hogy köze lehetett a 20 évvel ezelőtti brutális gyilkossághoz, mégis élvezte valakik védelmét. Egészen a tegnapi napig, amikor is úgy dönthettek, hogy többé nem falaznak neki. Gyárfás Tamás beáldozhatóvá vált. Hogy a szálak milyen magasra érnek, azt csak sejteni lehet, azonban nincs kétségem afelől, hogy a legfelsőbb szinteken is pontosan tisztában voltak vele, hogy ki volt a médiavállalkozó gyilkosságának felbujtója.

Noha a Gyárfás-ügy mindenképpen egy fontos esemény, mégsem kéne hogy elterelje a figyelmet arról, hogy 10 nappal ezelőtt minimum megkérdőjelezhető választások voltak Magyarországon. Noha mindenféle statisztikusok és elemzők osztottak és szoroztak,  mégsem találtak semmi gyanúsat. Ők nem, mások viszont igen. Figyelmetlenségből adódó hibák itt, fáradtság miatt elrontott szavazólapok ott. A kormány kommunikációjában – és lassan mostmár az ellenzéki média is csatlakozik ehhez – nem történt választási csalás, mindössze kisebb hibák történtek, melyeken fölösleges fennakadni.

Én viszont fennakadok, meg hozzám hasonlóan még pár százezer ember odahaza is fennakad. Miért könyveljük el, hogy a választások tiszták voltak, amikor napról napra több bizonyíték van arra, hogy tömeges visszaélések és „hibák” történtek? Miért lett fontosabb a pár százalékos törpepártok cicaharca, mint egy egész ország jövőjét megpecsételő választás esetleges elcsalása? Mi a fene történik?

A DK, az MKKP és a Jobbik is több körzetben a választások megismétlését kérvényezi, mert olyan szintű visszaélésekre bukkantak, melyek a rendszerváltás óta nem fordultak elő. Az NVI vezetője banális hibákról, tudatlanságról és kialvatlan számlálóbiztosokról beszél, miközben szinte minden esetben az ellenzék kárára történtek hibák. Mi van, ha az NVI sok kis hibának csúfol egy összetett választási csalást? A Fidesz támogatottsága csökkent az elmúlt években, sokan elpártoltak tőlük, mégis az idei választás alapján, nem hogy csökkent választóik száma, hanem emelkedett. Méghozzá nem is kicsit.

Több olyan kérdésre választ kaptunk, amire korábban azt hittük, hogy egy csalás különböző lépései lehettek. Azonban továbbra is van több olyan kérdés, melyre a mai napig nem kaptunk választ és – úgy tűnik – ez senkit nem hoz már lázba. Többé már senkit nem érdekel, mi történt este 7 és 11 óra között, amikor nem működött az NVI oldala és nem kaptunk a korábbi években megszokott részeredményeket. Az sem érdekel senkit, hogy napokat kellett várni arra, hogy az NVI kiadja a jegyzkőkönyvek másolatait, melyeket ezidő alatt – lévén azokat nem őrizte semmilyen független szervezet – akár manipulálhattak is.

Az elmúlt napokban több igencsak érdekes információ futott körbe a hazai fórumokon, a média mégsem igazán foglalkozott velük. Két napja a Civilhetes elkezdte összehasonlítani a Szekszárd és környéki választókerületek jegyzőkönyv-másolatait, valamint az NVI által, a választások utáni napokban feltöltött jegyzőkönyveket. Ugyan a vizsgálatokat még csak pár helyen tudták lefuttatni, máris több olyan jegyzőkönyvre bukkantak, amelyek tartalma nem egyezett. Magyarul több jegyzőkönyv módosult – azokat meghamisították –, így az azokban leírtak nem tekinthetőek hiteles adatoknak. A portál több szempontot is vizsgált, amelyek összehasonlítása alapján jutottak ezekre a következtetésekre. Több esetben a jegyzőkönyvben szereplő számok nem egyeztek meg az NVI által feltöltött adatokkal. Volt ahol a jegyzőkönyvek QR kódja – kvázi egyedi sorszáma – nem egyezett meg.

A másik feltárt esetb tanúsága szerint az NVI honlapjára feltöltött TIF fájlok nem tartalmaztak EXIF adatokat. Ez magyarul annyit jelent, hogy a feltöltött fotók nem rendelkeztek digitális aláírással. A képek létrehozásának dátuma hiányos, semmilyen adatot nem tartalmaz, így annak eredete megkérdőjelezhető.

Egy másik fontos – eddig nem taglalt – kérdés pedig az, hogy hogyan is működik a senki által korábban nem ellenőrzött algoritmus, mely kiszámolja azokat a szavazatokat, amiket a győzteskompenzáció által a választás győztese kap meg. Az időközben már megszűnt Budapest Beacon még márciusban közölt egy interjút Kim Lane Scheppele professzorral, aki többek között a világhírű Princeton Egyetem szociológusa is. A magyar politika és jog szakértője, így szakértelme igencsak releváns.

A korábban sokat emlegetett győzteskompenzáció – mely Silvio Berlusconi találmánya – egy olyan módszer, mely a vesztes pártokat bünteti, a győztes pártot pedig megjutalmazza, ezzel is elősegítve az egypártrendszerek kialakulását. Hiszen egy olyan választásnak, ahol a győztes megkapja a második helyen végző párthoz viszonyított szavazatkülönbséget, csak egyetlen győztese lehet. Ez az oka annak is, hogy ugyan kevesebben szavaztak a Fideszre, mint ellene, mégis kétharmados többséget szereztek a magyar parlamentben.

Kim Lane Scheppele szerint a magyar választási rendszer igen bonyolult, ugyanis komoly algoritmusokra van szükség ahhoz, hogy megállapítsák a győztes kilétét. Ennek az algoritmusnak pedig a Fidesz van birtokában, annak működési mechanizmusa pedig nem ismert a beavatatlan szemek számára. Tehát a Fidesz úgy rendelkezik 1.2 millió extra szavazattal – amit mellesleg nem is rájuk adtak le –, hogy az ezt kiszámoló algoritmus működését senki nem ismeri, aki nem a Fideszhez köthető.

A fent felsoroltak mellett többen is beszámoltak arról, hogy szavazatszámláló bizottsági tagokként nem engedték őket oda, amikor az eredmények elektronikus rögzítése történt. Volt akit egy óvodába zártak be, de voltak olyanok is, akiknek azt mondták a központból, hogy ne siessenek az urnákkal, noha a szavazatok elektronikus bevitele már bőven megkezdődött.

A vasárnapi szavazásnak alig volt olyan mozzanata, ami zökkenőmentesen zajlott volna le, így a választási eredmény igencsak megkérdőjelezhető. Nem egy és nem is két eset utal arra, hogy visszaélések és csalások történhettek azon a választáson, amely újabb kétharmadot eredményezett egy olyan pártnak, mely évek óta rombolja a demokrácia intézményét Magyarországon. Ez nem egy olyan dolog, amit csak úgy elengedhetünk, mert nincs tétje. Igenis van tétje. A jövőnk a tét és az, hogy pár év múlva a Kelethez csatlakozunk – ez már többé-kevésbé megörtént – vagy pedig visszatérve a helyes útra, ismét Nyugat felé vesszük az irányt.

Szombaton újra tüntetés a Kossuth téren, aki nem ért egyet a kormánnyal, a választások eredményével, vagy úgy körülbelül mindennel, ami manapság idehaza történik, az csatlakozzon szombaton 18 órakor a Mi vagyunk a többség tüntetéséhez!