Április 25,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Józsinak valahol igaza van

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,528,300 forint, még hiányzik 471,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A nap egyik fontos híre, úgyhogy beszéljük meg legjobb tudásunk szerint: idegenül beszélő akadémikusok, írók, aktivisták (fideszül: Soros-zsoldosok) nyílt levélben fordultak Angela Merkel német kancellárhoz Európa fenegyereke ügyében. A levél aláírói aggódnak. Másként nem tehetnek. Aggódnak azért, mert a kancellárasszony hallgat és pártolja a bűnt. Súlyos hallgatásával kvázi részt vállal a magyar demokrácia elleni támadásokban. A közszolgálati média propagandává züllesztésétől a választási szabályok saját képére és hasonlatosságára való átírásáig. Aztán így folytatódik az érvelés:

Közben a magyar kormány az elmúlt hónapokban folyamatosan szítja az antiszemitizmus lángjait. Orbán közpénzből terjeszti a propagandát arról, hogy egy zsidó bankár mozgatja egy nemzetközi összeesküvés szálait, aminek célja Magyarország keresztény kultúrájának elpusztítása. (…) Ön nem ítélte el sem Orbán antszemita retorikáját, sem a demokratikus intézmények elleni támadásait. Ami viszont ennél is rosszabb, hogy a párt, ami vezet, továbbra is a Fidesz szövetségese az Európai Parlamentben, a CDU politikusai folyamatosan legitimálják Orbánt, és ön nem tesz semmi ez ellen. A hallgatás bűnrészessé teszi önt. A tétlensége miatt Ön gyakorlatilag szövetségese az antidemokrata és antiszemita erőknek.

Beszéljük meg ezt a dolgot annál is inkább, mert bizonyos Szájerjózsi is megírta az ő propagandaanyagát, amelyben éppen az Fidesz európai szövetségesének hálálkodik a támogatásért és referál pártja mindent elsöprő sikeréről:

A Fidesz győzelme az egész néppárti család sikere.

(…) antiszemitának nevezni bennünket azért, mert a személy, akivel vitánk van, véletlenül zsidó származású, abszurdum! Ez azt jelentené, hogy amikor Ingeborg Grässle vagy bármely kollégánk a költségvetési ellenőrző bizottságban Deutsch Tamással vitázik, aki éppenséggel maga is zsidó származású, antiszemitizmust kiáltanánk. Képtelenség!

Attól tartok, hogy ez utóbbi megállapítást illetően Józsinak valahol igaza van. Azzal együtt is, hogy amit fideszék az általános idegengyűlölet ügyében művelnek évek óta, az már régen túl van minden határon. A nyílt levél aláírói iránti minden tiszteletem mellett rendkívül károsnak tartom ennek a megszólalásnak a gerincét. Az antiszemitizmus gusztustalan és elítélendő jelenség, de elég nagy baromság a demokrácia lebontását Orbánék vélt antiszemitizmusával egy lapon emlegetni. Egyszerűen ez nem igaz. El kéne engedni az olcsó antiszemitázást, hiszen a magyarországi zsidóhelyzet sem magyarországi sem európai viszonylatban nem kulcsprobléma.

A kulcsprobléma ezzel szemben a szétbaszott jogállam, a szájbarúgott szabad sajtó, a kézivezérelt feudalizmus, az állami intézmények megszállása, a Poltpéterek sunyi cinkossága, a közpénzek lenyúlása, a rendszer ellenségeinek listázása, karaktergyilkolása, a mindenhonnan üvöltő propaganda, az Unió alapértékeinek tagadása, vagy Putyin ánuszrózsájának lelkes nyalogatása. Miért kell mindezt összemosni az antiszemitizmussal? Orbán Viktor nem a zsidók ellen visel hadjáratot, hanem a saját népe ellen, egy olyan világ újjáépítése céljából, amelyről azt hittük, már régen magunk mögött hagytuk. Orbán politikájának sarokköve az idegenellenesség, a megbélyegzés, de ez nem elsősorban a zsidókra van kihegyezve.

Következésképpen az Orbán-kormányról éppen elég gazemberséget föl lehet sorolni, de az antiszemitizmus akkor sem tartozik ezek közé, ha a sorosozás burkoltan talán az antiszemita érzelmekre is rájátszott (a goebbelsi módszereket most hanyagoljuk). És akkor sem, ha a holokauszt magyar áldozatainak emléknapján kiadott könnyfakasztó közlemény minden szava ocsmány, hazug szemforgatás. Hogy érthetőbb legyek: amikor Farkas Flórián válogatott korrupciós ügyeit kérték számon újságírók a kormány véletlenül nyilvánosság elé álló tagjain, akkor Balogtól Lázárig azzal nyomultak, hogy Farkas Flóriánt azért bántják, mert cigány. Holott a romák felzárkoztatásának köztörvényes hóhérával nem az a probléma, hogy cigány, hanem hogy egy elvetemült, kártékony gazember.

Tudom, hogy ezek az egyetemi professzorok, aktivisták, újságírók, nagytudású emberek azzal is pontosan tisztában vannak, hogy Orbán korrupt, erkölcstelen rezsimjét éppen az uniós források tartják életben. De akkor miért nem erről írnak? Abban is biztos vagyok, hogy azt is tudják: Orbán nem antiszemita, ellenben a sötét ösztönök, a tudatlanság, az agyatlan rettegés, és a mindig kézenfekvő ellenségkeresés meglovagolásából kovácsolja a politikai tőkét magának. Hatalomtechnikai játszmáinak semmi köze az európaisághoz, az elvekhez, kizárólag a pillanat uralásához van köze. Ebben – lássuk be – verhetetlen. Nem antiszemita ő, hanem egy opportunista, gátlástalan politikai termék, aki mindig annak próbál meg látszani, amire pillanatnyilag igény van. Ezen az emberen elveket számonkérni lehetetlen, pont annyira, mint Angela Merkel német kancelláron számonkérni a magyar demokrácia elleni támadásokat.

Éppen ezért: nem lett volna célravezetőbb és hitelesebb ezt a levelet az Európai Néppártnak címezni? Angela Merkel mely minőségétől remélhető, hogy érdemben és demokratikus úton képes megakadályozni azt, ami Magyarországon történik? Merkel német kancellár egyszemélyben mit tud kezdeni egy másik ország belügyeivel, jogrendszerével azon kívül, hogy nagyjából semmit? Ezzel szemben igen, az Európai Néppárt igen sokat tehetett volna annak érdekében, hogy Orbán Viktor és a Fidesz ne fajuljon idáig, ahol most tart, bár egy ilyen akciónak a lehetséges kimeneteléről nem sokat tudunk mondani, miután nem történt meg. A tenyérjóslást meg hagyjuk meg a hozzáértőknek.

Az egy teljesen más és legitim felvetés természetesen, hogy hatalmi-politikai okokból nem olyan nagy baj Németországnak, hogy Magyarország alulfizetett összeszerelő-üzemként működik, ahol az Orbán nevű ember közpénzzel tömi a német multinacionális cégeket. Igen, ebben az értelemben valóban felvethető, hogy aki a gazdasági érdekeinek alárendeli a demokratikus, európai értékeket, az nem cinkos véletlenül abban az összeomlásban, ami felé Európa öles léptekkel halad? Hát de, valószínűleg nagyon is de.

Azt hiszem, kicsit megkésett és a fenti okoknál fogva enyhén hiteltelen nyílt levél ez még akkor is, ha az aggodalmak egy része nagyon is megalapozott. Az a baj, ami sokak számára már régóta világos: Európa elkésett Orbán rendre utasításával. Múlt héten is késő lett volna. Mert nem csak azt nézte évekig értetlenkedve, ejnyebejnyézve, hogyan lopja hugyosra magát, hanem azt is hagyta, hogy diktátort és erős embert játsszon a kelet-európai szemétdombon az általa propagált szélsőséges eszmék térnyerésének kontextusában. Az újabb kétharmada árnyékában különösen megkésettnek tűnik itt bármiféle aggodalom, mert a magyar emberek (azokkal a szabályokkal, amelyeket Orbán és csürhéje rákényszerített) mégiscsak döntöttek.

A magyar emberek márpedig úgy döntöttek (akármennyien is, akármilyen igazságtalan rendszerben is), hogy igenis szeretnének belefulladni a saját hányásukba, szeretik, ha kizsákmányolják, eltapossák őket, mert fontosabb a virtuális biztonság, mint a demokrácia és a jólét. Ha pedig innen nézzük, akkor ezen sem az Európai Néppárt, sem Angela Merkel egyszemélyben a büdös életben nem fog (tudni) változtatni. Pláne hogy tényleg kurvára nem az ő dolguk.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.