Április 26,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VENDÉG


Aki a fenti igazságokkal nem tud megbékülni, azt a közélet ledarálja, megeszi és kiszarja, mielőtt még annyit tudna mondani, „kormányváltás”

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,528,300 forint, még hiányzik 471,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Pont a minap hivatkozta ide az egyik cikk alá egy kommentelő az alábbi interjút G. Fodor Gáborral. Természetesen a kommentelők között az orrvérzésbe forduló felháborodást az alábbi – egyébként szövegkörnyezetéből kiemelt – idézet és egyben az interjú választott címe okozta: „ha kell, kérdés nélkül lövünk.” Amennyire láttam, azok, akik belekezdtek egyáltalán az interjú elolvasásába, itt megálltak egy rövid szünet erejéig stroke-ot kapni és azon háborogni, hogy hogy fogalmazhat így valaki, meg hogy milyen nevetséges, „amikor ez a gyáva gnóm előadja, hogy ő mekkora harcos.”

Na most én személy szerint úgy gondolom, hogy aki az egészből csupán ennyi tanulságot vont le, az egyszerűen nem a cikket olvasta, hanem csak azt bányászta ki a cikkből, amit amúgy is látni szeretett volna. Ez pedig szerintem borzasztó nagy hiba. Sokkal több volt ugyanis ebben az interjúban az egyszerű, mára már megszokottá vált FIDESZ-es háborús retorikánál meg Sorosozásnál. Fodor ugyanis elmeséli benne azoknak, akik figyelnek, hogy hogyan nyerték meg a választást és hogy hogy működik a politika – a valóságban.

Vagyis hogy mi a jelenlegi metajáték.

Mert hogy most már a politikában az igazi nagy játékosok nem csak a politika nevű játékot magát játsszák, hanem a hozzá kapcsolódó metajátékban profik. Ez annyit jelent, hogy nem csak a játékot definiáló szabályrendszerben játszanak, hanem a játék szabályrendszerét definiáló szabályrendszerben is. Azoknak, akik hozzám hasonlóan a fél életüket elégették mindenféle számítógépes játékokban, ez a fogalom nem új, legfeljebb csak a tény, hogy ebben a környezetben is felbukkan; mindenki másnak pedig hamarosan érthető lesz a példákon keresztül, és nem, nem csak arról van szó, hogy a FIDESZ testre szabja a választási törvényt, meg kilóra megveszi a határon túli magyarok szavazatait. Ha megengeditek, ki is bontanám ezeket a tanulságokat minden ifjú politikai aspiráns üdvére! (NAGYON FONTOS: EZEK NEM ÍGY HANGZOTTAK EL AZ INTERJÚBAN SZÓ SZERINT, EZ AZ OTT TALÁLHATÓ TANULSÁGOK ÁLTALAM ÉRTELMEZETT VÁLTOZATA!)

I. Az igazsághoz a többséggel kell keresztülverekedni magunkat.

A politika semmi másról nem szól, mint arról, hogy neked politikusként van egy elképzelésed. Egy igazságod. Van egy víziód arról, hogyan kéne mennie a dolgoknak. Ahhoz azonban, hogy ezt a víziódat megvalósítsd, egy demokráciában meg kell szerezned a többség támogatását. Remélem, mindenki figyelt! A kutya nem beszél itt ugyanis arról, hogy a többség támogatását azzal kell megszerezned, hogy meggyőzöd őket, értsenek egyet a te elképzeléseddel! Nem kell, hogy nekik tetsszen vagy nekik kedvezzen a te elképzelésed! A lényeg, hogy támogassanak téged a hatalomra jutásban! Ebből következik, hogy…

II. …a többség, és így a hatalom megszerzéséhez és megtartásához minden eszköz megengedett.

Pontosabban ugye minden eszköz, amit retorziók nélkül be tudsz vetni. A közbeszéd befolyásolása, politikai ellenfeleid besározása, magánéletének kiteregetése; hazudozás, fenyegetés, emberölés, népirtás: amíg meg tudod úszni, mindent szabad. A végén úgy is a győztes írja a történelmet, és amikor megvalósul az igazságod, senkit nem fog érdekelni, hogyan vitted véghez. Különösen, ha sikerül dinasztiát alapítanod és örök időkre bebetonoznod a hatalmadat.

III. Ragaszkodj a rögvalósághoz, és ne ringasd illúziókba magadat!

Ez nagyon fontos, talán az egész interjú leglényegesebb mondanivalója. A választási kampányok nem arról szólnak, hogy ki tud reálisabb, koherensebb, világosabb és összességében jobb jövőképet ajánlani a választóknak. Lóf*szt, drágáim! A választások arról szólnak, ki tudja a kampányában hangosabban ismételgetni, amit a választópolgárok hallani akarnak.

Ez akkor is így van, ha például az emberek fejébe a FIDESZ maga ültette a migránsoktól való rettegés kényszerképzetét. Hiába nincs semmi alapja az egésznek, ha Szipogi Árpiék elérték, hogy mindenki erre legyen kíváncsi, akkor neked is erről kell beszélned, a te kampányodnak is erről kell szólnia! (És igen, ebben a speciális esetben ugye erősen lejt a pálya a FIDESZ felé, hiszen ők határozzák meg, miről szól a közbeszéd. Felháborodás helyett lásd a II. pontot.)

Ne feltételezgess, ne gondold azt, hogy nálad van valamiféle megmagyarázhatatlan erkölcsi és morális fölény. Hogy a többség már most is téged támogat. Nem, adatokkal, száraz tényekkel és számokkal dolgozz, és sose azt mérd, hányan értenek veled egyet, hanem azt, hányan támogatnak téged! Lásd az I. és II. pontot: a többség megszerzése nem cél, hanem egy leküzdendő akadály, hogy felhatalmazást kapj a saját igazságod megvalósítására!

IV. Nem kell összeszarni magadat a gondolattól, hogy beismerd, ha politikai sajtóterméket viszel.

Szintén nagyon fontos, bár nem feltétlenül a jövő Orbánjai és Gyurcsányai számára. A lényeg, hogy nem kell eljátszani, hogy a 444, az index, az RTL, a hvg meg az mno nem politikai retorikát tolt, hanem „független újságírói munkát.” Minek? Egyrészt, ez egyszerűen nem igaz, ugyanúgy politikai befolyásoló tényezőkként akartak működni, ahogy a 888 is működik, csak ők a barikád másik oldalán teszik ugyanezt (meg persze azért nem ugyanazon a színvonalon). Másrészt, ha ez mégsem lenne igaz, ha tényleg független újságírást csinálsz, akkor is meg leszel bélyegezve. Sorosistának, FIDESZ-bérencnek, lipsinek, Orbánfasszopónak, hazaárulónak, mindennek, aminek csak lehet. Ha viszont felvállalod a szerepedet a játékban, hirtelen megnyílik számos új lehetőség is, amik közül csak az egyik, hogy az általad preferált oldal támogatására joggal tarthatsz igényt.

V. A politika örökös háború, sosincs nyugalmi állapot.

Szintén borzasztó fontos. Nem lehet hátradőlni, sosincs nyert állapot, az ellenfeleiddel szemben sosincs könyörület. Nem hogy bele kell rúgni a földön fekvő legyőzöttbe, de addig kell verni, amíg elemi részecskéire nem esik szét! Egy megsebzett, bosszúszomjas ellenséget nem lehet a hátadban hagyni, mert veszélyes – nem, folyamatosan kell őket pusztítanod minden elérhető eszközzel (lásd ismét a II. pontot). Nincs megállás, nincs pihenő, nincs kegyelem.

Ez egyébként elég stresszes tud lenni, ezért is tűnik úgy, hogy a vezető politikusok sokkal gyorsabban öregszenek: nyugodtan meg lehet nézni pl. egy Obama előtte-utána képet. Vagy Orbán-ma képeit, a táskás szemekkel, kényszermozgásokkal, szájnyaldosással. Talán ezért sem javasolnám, hogy valaki politikusnak álljon. Ezért, meg azért, mert aki a fenti igazságokkal nem tud megbékülni, azt a közélet ledarálja, megeszi és kiszarja, mielőtt még annyit tudna mondani, „kormányváltás.”

Tocy

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.