Április 24,  Szerda
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VENDÉG


Hibrid diktatúra

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,518,800 forint, még hiányzik 481,200 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Csaltak? Nem csaltak?

Csaltak, mégpedig azért, mert csalniuk kellett. Két okból. Egyfelől garantálniuk kellett a maguk számára az újabb 2/3-ot, mert ennek hiányában lassú, de biztos erózió, a végén pedig bukás és börtön következett volna be az eddig összezárt sorokban. Köszönhetően annak a néhány ellenzéki politikusnak, akik komolyan vették a munkájukat, ezer ponton támadták eddig is a Fidesz-kormány és holdudvara tevékenységét. Csupa rizikó, hogy mikor fárad bele, unja el, szólja el valaki magát, amit esetleg nem lehet eltussolni. Ilyen természetesen nem történhet: biztosra mentek és mindenkinek megmutatták (ellenzéknek és a saját bizonytalankodóiknak is), hogy rendnek kell lenni.
Hasonló okból, nem lennék most azok között, akik a csalásba be voltak avatva.

A második ok méginkább kézenfekvő. Ha nem volt csalás, akkor ez az ország tele van olyan emberekkel, akik szívesen látnának taknyukon-nyálukon-vérükön, viszkető tenyerekkel rángatott ún. libsibolsikat, akiknek a halál sem elég komoly büntetés a bűnükre, miszerint nem fogadják el fenntartások nélkül, amit a regnáló hatalom kijelent. Akik, amikor arról van szó, hogy menekültek tömegével fulladnak a Földközi-tengerbe, akkor pár percig nem annyira keresztények. Még akkor is elfordítják a fejüket, amikor arról hallanak, hogy gyerekek is voltak köztük. Azt hiszem, nem kell magyaráznom, ez miért lenne rendkívül szomorú.

Soros-terv? Vagy esetleg más világszintű összeesküvés?

Lehet, hogy nem leszek népszerű. Azt gondolom, Putyin a markában tartja Orbánt (tudom, ezt már mások is mondták). Most kifejtem jobban. Nem csak Orbánt. Mások is szeretik a pénzt és a befolyást, és biztos nagyon sok nyugat-európai politikust is lehet zsarolni valamivel. Kettős élet, droghasználat, kisebb-nagyobb stiklik. Szóval az van, hogy Orbán mintákat vesz át illiberális kormányzásból, Erdogantól és Putyintól. Itt, a kicsi Magyarországon (ami ugyanakkor az EU része) teszteli(k), hogy mit vesz be ebből az EU-s intézményrendszer és egy félbalkáni, féleurópai nép gyomra. Aztán ha elkészült a recept, megvannak a helyes arányok, akkor ezt átveszik mások is: a lengyelek például. De mehetünk messzebb is: minden nagyobb nyugat-európai országban erősödik a populista szélsőjobb (ha nem is exponenciálisan, hanem visszaesésekkel). Ha valami, hát ez kedvező Putyinnak. Szóval az van/lehet, hogy ki vagyunk szolgáltatva egy másik hatalom kényének-kedvének, játszótérnek, tesztpályának használnak minket. Keresem a szót, amivel ezt le lehet megfelelően írni. Majd ti elsuttogjátok magatokban.

Diktatúra? Vagy nincs itt ilyen?

Amikor ez felmerül, akkor többnyire elhangzik, hogy van szabad sajtó, ahol libsi újságírók tépik a szájukat, mint pl. a Magyar Nemzet. Ja, az nem, bocs, akkor az Origo. Megint nem talált. Népszabadság… ja, nem, múltidő az is. Szóval legalábbis volt egykor többé-kevésbé független sajtó. A lényeg nem ez. A lényeg az, hogy a világ változik, és az elnyomó rendszerek szisztémái is vele. Putyin sem hajthat be mindenhova tankkal, ahova szeretne, inkább kitalálta(ák) a hibrid hadviselést. Nem kell ahhoz lovasroham, rakéták és ágyúk, hogy területeket szerezzen (Krím), destabilizáljon (Ukrajna), ugye?

Na, az elnyomással is pont ez a helyzet! Fejlődnek és alkalmazkodnak a technikái. A XXI. században az Európai Unióban nem lehet azt játszani, amit anno Pol Pot, vagy Sztálin. Lehet viszont ugyanazt a célt másképp elérni. Nevezzük hibrid diktatúrának. Elég jól jelzi például az, hogy egy mondvacsinált kifogással Orbán nem ült le a többi miniszterelnök-jelölttel vitázni. Ha leül és ezt a királyi tévében megnézi az
összes szimpatizáns, és ott az ellenzéki pártok elmondják, hogy a kerítés akkor sem lesz lebontva, ha nem a Fidesz nyer… akkor vajon mi történt volna a választáson? Ha azok az emberek, akik kizárólag a biztonságuk miatt szavaztak a Fideszre megtudják, hogy akkor is biztonságban vannak, ha szívük szerint szavaznak? De nem, Orbánt nem lehetett megfogni.

Az én érzésem és meggyőződésem az, hogy sokkal romlottabb a rendszer és az azt irányító emberek, mint valaha is hittük volna. Kívánni viszont azt kívánom, hogy ne legyen igazam.

Tibold Ákos

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.