Április 18,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VENDÉG


A Fidesz-gépezettel szemben mindaddig tehetetlen lesz az ország…

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,324,946 forint, még hiányzik 675,054 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Az elmúlt hétvégi választás (pillanatnyi) végeredménye engem is ledöbbentett, majd elkeserített. Személyesen körülbelül egy éve vallom, hogy Bokros Lajosnak van igaza az 500 napos programjával – sajnos valóban igaza lett.

Nagyon sokat olvastam utána a történteknek, rengeteg egyedi eset, rengeteg visszásság, a tömegeknek jól hangzó – szakemberek előtt nevetséges – védekezéssel, „megmagyarázással”, ezek számát nem kívánom szaporítani.

Kedden (10-én) este a netről, nyilvános helyről hozzájutottam az NVI honlapján pillanatnyilag fennlévő eredményhalmaz adataihoz olyan formátumban, amiből a választási adatbázis (szavazóköri eredmények és azok összesítése jelöltekre, választókörzetekre) felépíthető. „Szakmai ártalom”, én – munkám mellett – ezt megtettem.

Első gondolatom az volt, hogy kiértékelem, és eljuttatom a pártoknak, de minél inkább beleástam magam az adatokba, az azokból levonható következtetésekbe, annál inkább láttam, hogy felesleges.

A mottója az egész választás befolyásolási (csalási?) rendszernek a Fidesz oldaláról az, hogy sok kicsi sokra megy; a teljes ellenzék oldaláról pedig a balfácánság, és a túlzott egó. Ez utóbbi sajnos mindegyikre igaz, a Jobbiktól az Együttig.

Hogy ne csak a levegőbe beszéljek, készítettem egy összefoglaló kimutatás-sorozatot EXCEL táblázatban a „pillanatnyilag igaz” TÉNYadatokról, ezt a mellékletben találjátok, magyarázat lentebb.

link

Kattintásra nyílik a táblázat

A táblázat lapjai és azok magyarázata:

Szavazókörzetek kontrollja

Az első táblázatban azt vizsgáltam, hogy a „delegált megfigyelők” milyen hatással voltak az érvénytelen szavazatok arányára – ehhez annyi tartozik, hogy az adatok alapján az egyéni szavazatok 1,16%-a, a listás szavazatok 1,08%-a volt érvénytelen országos átlagban. A táblázat sorai a jelöltekre leadott érvénytelen szavazatok %-a csökkenőben vannak rendezve. Az „I” oszlop százalékai nem összeadhatóak (több mint 100%), mert egy-egy szavazókörzetben akár 2-3 megfigyelő („delegált”) is lehetett.

Következtetések:

  1. a) Azok a szavazókörzetekben legmagasabb az érvénytelen szavazatok aránya, ahol senki sem volt jelen párt (vagy egyéni jelölt) delegáltjaként;
  2. b) Ahol az ellenzék képviseltette magát, azok a szavazókörzetek „jobban teljesítettek”, a legjobban akkor, ha DK-s vagy LMP-s megfigyelő volt jelen;
  3. c) A körzetek 24 (!) százalékában nem volt delegált senkitől + 4%-ban csak Fidesz delegált volt – vagyis a körzetek több mint egynegyede, közel egymillió ember szavazatának megszámolásakor nem volt ott senki delegált, aki nem fideszes;
  4. d) A Fidesz, Jobbik és MSZP (abc-sorrend) a „nagy” körzetekre koncentrált, a kicsiket hanyagolta;
  5. e) Ahol a DK és/vagy az LMP képviseltette magát, jelentősen kisebb az érvénytelen szavazatok aránya.

A második táblázat ezen a lapon sokkal egyszerűbb: egy-egy párt a választókörzetek hány százalékába küldött megfigyelőt – a Fidesz itt is „jobban teljesít”.

  1. Szavazókörök érvénytelen

A táblázat a szavazókörönkénti megjelent szavazók számát, az érvénytelen szavazatok százalékos arányát, és a delegáltak számát tartalmazza delegáló szervezetenként.

Az előzőekben már leírtam, hogy „az egyéni szavazatok 1,16%-a, a listás szavazatok 1,08%-a volt érvénytelen országos átlagban”; ezen a lapon 1,5%, vagy annál nagyobb érvénytelen szavazat %-ot nézegettem meg.

A kapott eredmény megdöbbentő:

            1,5-2,99%-os érvénytelen szavazat arány jelölteknél 1947 körzetben, listán 1422 körzetben van;

            3-4,99% érvénytelen szavazat arány jelölteknél 364 körzetben, listán 380 körzetben van;

            5-9,99% érvénytelen szavazat arány jelölteknél 132 körzetben, listán 118 körzetben van;

            10% és felette érvénytelen szavazat arány jelölteknél 17 körzetben, listán 62 körzetben van.

  1. Szavazókör pártlista

Itt az egyes szavazókörökben pártokra leadott szavazatok vannak összegyűjtve; azt vizsgáltam, hogy a „biznisz” pártok hol „kaptak” (és ki helyett ?) jelentősebb számú szavazatot – az „eredmény”-sorokat az A-I oszlopokban sárga háttérrel megjelöltem (EXCEL-ben szín szerinti szűrés). Hét ilyen körzet van; de az adatok további részletes vizsgálata még sok következtetésre vezethet.

  1. Választókörzet egyéni jelöltek

Ezt a táblázatot csak az esetleges későbbi vizsgálatokhoz készítettem, én részleteiben nem vizsgáltam.

  1. Választókörzetek pártpreferenciái egyéniből

Az egyéni jelöltek pártkötődése (jelölő pártja) alapján melyik párt egyéni  jelöltje hány szavazatot kapott a választóktól – természetesen itt a visszalépések / nem visszalépések hatására az egyes pártok látszat-preferáltsága eltér a ténylegestől.

  1. A hegylakó-hatás – vagyis ha szót fogadnak Bokros Lajosnak a pártok

Ez az összefoglaló táblázat mond el a legtöbbet arról, amit a legelején írtam: „Mi lett volna ha…”

A táblázat szavazókörzetenként egymás mellett mutatja az egyéni szavazás pártpreferenciáiból következő, valamint az ugyanebben a körzetben leadott listás szavazás eredményeit pártonként.

A táblázatból a „biznisz” pártokat kihagytam; az E-K oszlopokban zöld háttérrel megjelöltem a tényleges győzteseket.

Az M és V oszlopokat úgy képeztem, hogy a „nem Fidesz-ellenzéki” pártokra leadott szavazatokat összeadtam, és ebből levontam a Fideszre leadott szavazatok számát. Ahol az eredmény pozitív, abban a körzetben a Fidesz alulmarad.

Következtetések:

  1. a) A „csak egy maradhat” (hegylakó-hatás) törvényét betartva – még a jelenlegi „simlis” Fidesz az összes apróbb-nagyobb trükkjével együtt is – ERŐBŐL LEGYŐZHETŐ LETT VOLNA.

A 106 egyéni körzetből a „nem Fidesz” nyert 16 körzetet /A oszlop zöld/; nyerhetett VOLNA még 30-at  /A oszlop narancs/; és nagyon szoros lett volna 3 körzet /A oszlop citrom/, ez összesen 46-49 körzet.

  1. b) Az ellenzéki listás szavazások összesítése majdnem pontosan ugyanezt a képet mutatja, kb. ugyanennyi körzet lett volna elhozható a Fidesztől, tehát ez volt a választói akarat!
  2. c) A Jobbik kihagyása – akkor, ha az összes többi „demokratikus párt” teljes egyeztetése megtörténik – a kétharmadot megakadályozta volna, de a Fidesz-győzelmet nem (ez nincs kimutatva a táblázatban, de könnyen kiszámítható).
  3. d) A jövőre vonatkozóan: a „Fidesz-gépezettel” szemben mindaddig tehetetlen lesz az ország többsége, míg el nem fogadja a „Hegylakó-elv” alkalmazásának szükségességét.

Egy másik informatikus

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.