Március 29,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

EZERÉV


Előszó az Ezerévhez

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,506,669 forint, még hiányzik 1,493,331 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Most induló új rovatunkban Benedikty Béla (talán) készülő új könyvét publikáljuk, fejezetről fejezetre. 

 

Elolvastam okos könyveket. Nyilván nem annyit, amennyit kellett volna. Azt kerestem bennük, miért vagyunk olyanok, amilyenek vagyunk. Mi magyarok. Az sok könyvben benne van, hogy milyenek vagyunk, de olyat nem találtam, amiben az is benne volna, hogy mi történt velünk, amiért olyanok lettünk, ennélfogva az végképp nincs sehol, mióta vagyunk ilyenek.

Lehet, már mások is elhatározták, hogy ezekre a kérdésekre megkeresik a válaszokat. Lehet, számosan vannak, akik meg is találták, esetleg le is írták, csak én nem olvastam ezeket a műveket. Lehet, én most egy sokadikat írok. Egy bizonyos. Ez nem olyan lesz, mint a többi, egyszerűen azért, mert az lehetetlen, hogy olyan legyen. Nem, még valami bizonyos. Nem írom le valamiről, hogy dicsőséges, ha az szánalmas volt, és nem írom le, hogy győztünk, mikor vesztettünk. Nem írom le semmiről, hogy olyan volt, csak azért, mert úgy tudjuk, olyan volt, mert azt már sokan leírták.

Mostanában sokan ígérték, hogy az országot visszavezetik Európába. Én ezt nem ígérem. Elsősorban azért nem, mert nem lehet visszamenni oda, ahol sosem voltunk. Én csak azt ígérem, hogy megkeresem annak az okait, a mi európaiságunk miért korlátozódik a kultúra csekély számú és szűk szeleteire, valamint azt, miért nagyon kevés az, hogy topográfiailag Európához tartozunk.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.