Április 25,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VENDÉG


Ezt egész egyszerűen nem kockáztathatják meg a kormányváltást akaró erők

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,528,300 forint, még hiányzik 471,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Ha a választásokról írunk bármit is, akkor – nagyképűen Cato-t utánozva (ő fejezte be minden szenátusi beszédét az ismert formulával: „Ceterum censeo Carthaginem esse delendam”. „Egyébként úgy vélem, hogy Karthágót el kell pusztítani”) – azzal kezdjük, hogy ezt a Fidesz által az országra oktrojált, velejéig igazságtalan, sátánian aljas választási rendszert, minden elemével együtt a lehető leggyorsabban kell a szemétdombra hajítani!

Most a jelenlegi „neuralgikus” választókerületről, a csepeli 17. vk.-ról írunk. Itt két komolyan vehető ellenzéki jelölt áll a porondon, az MSZP-s Bangóné Borbély Ildikó és az Együtt képviselője, Szabó Szabolcs. A politikával csak felületesebben foglalkozó ember nem érti, hogy ebben a nagy valószínűséggel nyerhető körzetben miért nem tudnak megállapodni a jelöltek a visszalépésről; a megállapodás helyett veszekedésről, kölcsönös vádaskodásról szólnak a hírek.

Legelébb nézzük, mi történt ebben a körzetben 2014-ben! 2014-ben Szabó Szabolcs vitte el a mandátumot, méghozzá a Fidesz egyik emblematikus képviselője, Németh Szilárd elől. (Ez egyébként az Együtt minduntalan emlegetett érve Szabó Szabolcs jelöltsége mellett.) A választói névjegyzékben akkor 78.159-en szerepeltek, a részvételi arány 65,02%-os volt, 51.472-en adták le voksukat. Szabó Szabolcs 18.564, míg Németh Szilárd 18.120 szavazatot kapott, a különbség kettejük között 444 szavazat volt. Ez nem túl nagy különbség: az összes leadott szavazat 0,86%-a, de az összes választásra jogosultnak csak nagyjából fél százaléka. Fölényesnek vagy biztosnak ezt a győzelmet nem nevezhetjük.

2014-ben Szabó Szabolcs mögött a teljes ellenzéki összefogás állt (MSZP-DK-PM- Együtt-Liberálisok – az LMP persze nem…) most viszont csak a Együtt. Képzeljük most el a következőket! Mindenki  visszalép Szabó Szabolcs javára, de Szabó Szabolcs a visszalépések ellenére – kis különbséggel igaz, de – kikap Németh Szilárdtól! Ebben az esetben – mivel az Együtt listája nem éri el a parlamentbe jutáshoz szükséges öt százalékot, (de még a kettőt sem!) – az összes Szabó Szabolcsra leadott szavazat megy a levesbe! Mandátumot ugyebár nem szerzett, és mivel a jelölő szervezete (jelen esetben az Együtt) nem jutott a parlamentbe, így a kompenzációs listára sem kerül fel egyetlen szavazat sem! Ha a 2014-es számoknál maradunk, akkor 18.564 szavazatot dobtunk ki a szemétbe! Ha ehhez hozzávesszük, hogy az Együtt hét-nyolc jelöltjét szeretné a visszalépésekkel helyzetbe hozni, akkor nagyságrendileg 120-130 ezer szavazatról van szó! Ezt egész egyszerűen nem kockáztathatják meg a kormányváltást akaró erők!

Nem azt vitatom én, hogy Szabó Szabolcs ne nyerhetné meg újra a csepeli körzetet, de látva a 2014-es eredményeket, ezt biztosra nem vehetjük, és most a kockázatokat a lehető legkisebb mértékűre kell csökkenteni! A különböző taktikai szavazásokra történő felhívásokat ki kell egészítenünk azzal, hogy csak olyan egyéni képviselőjelöltre szabad szavazni, akinek a jelölőszervezete eléri az öt százalékot – és nem valószínűleg, hanem ezer százalék biztosan!

Az Együtt eltaktikázta magát. Számukra (persze csak akkor, ha nekik is a kormányváltás a fontos, nem pedig az egy százalékos eredmény után járó állami támogatás) egyetlen út maradt. Visszavonják az országos listájukat, az egyéniben esélyes jelöltjeik (Szabó Szabolcs, Baranyi Krisztina, Berkecz Balázs stb.) MSZP-s, vagy DK-s támogatással indulnak, esetleg két-két képviselőjelöltjük felmegy az MSZP vagy a DK listájára. Tudom, ezt már komolyabb arcvesztés nélkül nem lehet megcsinálni, még akkor is, ha az így esetleg parlamentbe kerülő Együtt-es politikusok aztán önálló frakciót alakíthatnának (és nem kellene mondjuk MSZP taggá válniuk, amint azt Szabó Szabolcs állítja). Én személy szerint nagyon sajnálom, hogy a dolgok így alakultak, mert Juhász Pétertől Szigetvári Viktorig sok politikusukat kedvelem, nagyra értékelem a munkájukat, néhányukkal személyesen is jó viszonyt ápolok, de nem maradt más lehetőség!

Illetve dehogynem: a másik lehetőség Orbán Viktor további uralma, és az egy százalék után járó állami támogatás.

Ráczkevy Miklós

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.