November 29,  Szerda
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VENDÉG


A közelmúltban ismét érezhetően nőtt a sötét oldal aktivitása

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,064,917 forint, még hiányzik 1,935,083 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A társasházakban elhelyezett profi kameráknak önmagukban is visszatartó erejük van a besurranó tolvajokra.

Múlt héten közszolgálatiskodtunk egy cseppet: a közelmúltban ismét érezhetően nőtt a sötét oldal aktivitása, besurranó/trükkös szabadcsapatok járták-járják a várost, nemrégiben itt, a mi házunkban, mi több, a mi emeletünkön loptak meg nagyon súlyosan egy idősebb szomszéd bácsit, ezért is próbáltam pár tippet adni azoknak, akik szívesen távol tartanák a hasonló látogatókat… Akkor abban maradtunk egy szakmabeli barátommal, hogy a lépcsőházi kamerák sajnos nem jelentenek igazán jó megoldást – az, hogy látszik, valaki belépett a lépcsőházba, még nem igazán bizonyíthatja a későbbiekben, hogy el is követett valamit. Ráadásul, ezt is pontosan tudjuk, a bűnözők igencsak tisztában vannak vele, milyen jogaik és kibúvóik vannak, s ezekkel gátlástalanul élnek is. Vissza, persze.

Már másnap csörgött a telefonom, egy másik barátom volt, aki félreérthetetlenül jelezte: ellenvéleménye lenne. Mivel a HL Holding egyelőre nem tagja a magyar közszolgálati média etikátlansági szekciójának, igazgatóságunk természetesen azonnal döntött, úgy éreztük, helyet kell adnunk az ellenvéleménynek is. Kettes számú barátom, akinek szintén van némi halovány kötődése a biztonsági rendszerekhez, részletesen is kifejtette: a profi megfigyelő rendszereknek (de csak azoknak) igenis van értelme. Az ugyan igaz, hogy egy silány minőségű kamera képével (az „amőbák mozognak lomhán a ködben” típusú és felbontású képekre gondolunk) nem sokra megy senki – egy-két polccal feljebb viszont már találni olyan rendszereket, amelyek tűéles képet rögzítenek, könnyedén leolvashatjuk a rendszámot, illetve kétséget kizáróan felismerhető arcképet kapunk.

Egy átlagos ház, mint amilyen például a miénk, alaposabb megfigyelésére már egy négykamerás zárt láncú hálózat is alkalmas, ennek kiépítési költségeit nagyjából 200 ezer forintra tehetjük (lakásonként így jellemzően 20 ezer forint körüli összegről beszélünk), s a további, havi karbantartási költségek is megállnak 2-3 ezer forint tájékán: nem nehéz átlátni, hogy akár már egy közepes rongálás, egy komolyabb falfirka eltüntetése, egy lépcsőházi ablak kitörése is jóval többe fáj. A kamerák önmagukban is sokszor elriasztják a rossz szándékú látogatókat – a tapasztalatok mindenképpen ezt mutatják: ahogy sokszor egy olcsóbb autóriasztó hatástalanítása helyett is szívesebben választja az autótolvaj azt a kocsit, amiben semmi sincs, ugyanúgy sokkal bátrabban nyomulnak be a besurranók olyan házba, ahol a közvetlen lebukás veszélye csekélyebb.

A profi kiépítésű, jó minőségű kamerarendszerrel ellátott társasházakban a felszerelést követően szinte varázsütésre megszűnnek a mindannyiunk által ismert, sokak által kényszerűen elszenvedett kellemetlenségek, a kisebb és komolyabb rongálások, nagymértékben csökken a bűnesetek száma is. A kiépítés után a szerződő fél, vagyis az érintett lakásszövetkezet kijelöl a házban egy kapcsolattartó személyt: gond esetén ő teszi lehetővé például a rendőrség számára, hogy elvigyék és átvizsgálhassák a rögzített anyagot, amely ilyen esetben egy későbbi eljárás során bizonyító erejű lehet. Természetesen az adatrögzítő eszköz megfelelő védelme, zárása is e kapcsolattartó kötelezettsége és felelőssége – nyilvánvaló, hogy a kamera felvételeit nem böngészheti át kedvére Marika néni a földszint kettőből, hej, pedig de szívesen megtudná, kivel is ment fel karonfogva péntek éjjel a harmadikon lakó kis vörös lány… Hogy tehát összefoglaljuk: kettes számú barátom úgy véli, minden a minőségen múlik – ezért tehát érdemes olyan céget választani a rendszer kiépítéséhez, amely hosszú ideje a piacon van, várhatóan épp oly hosszú ideig ott is marad, s amely olyan berendezéseket üzemeltet, amikkel bizonyos, hogy hosszú évekig nem lesz semmi gond… ja, és nem mellékesen nem épp akkor adják be a kulcsot, amikor a legfontosabb lenne, hogy rögzítsenek valamit…

Egyvalamiben viszont, mondja végül a barátom, bárkivel egyetért: a beszélgetés, a megelőzés, az élő szó, a jó tanácsok fontosságában. Szerinte hasznos lenne egyébként az is, ha a körzetekben dolgozó rendőrök időről időre szerveznének olyan összejöveteleket, amelyeken elmondanák a legfontosabb tudnivalókat – ezeken a találkozókon nyilván szívesen megjelennének a leginkább érintettek és veszélyeztetettek, az idősebb generáció tagjai… Próbálkozóból ugyanis várhatóan aligha lesz kevesebb az elkövetkező években – és ezzel sajnos nem is nagyon tudunk mit kezdeni. Azért viszont sokat tehetünk, hogy a sikerrel járó bűnözők arányát nagymértékben csökkentsük…

Boda András

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Kövess minket!