Március 28,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VENDÉG


Ilyen az, amikor a tisztelt politikusok a lábukkal töltik ki a vagyonnyilatkozataikat

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,506,669 forint, még hiányzik 1,493,331 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Ilyen az, mikor a tisztelt (vagy inkább tiszteletlen) országgyűlési képviselő urak, államférfiak a lábukkal, vagy mivel töltik ki a vagyonnyilatkozataikat: Lázár János mindenminiszter vagy hódmezővásárhelyi kiskirály 2017-re elfelejti feltüntetni a földalapú támogatásait. Szabó Zsolt volt hatvani polgármester, hívhatjuk őt is akár helyi kiskirálynak, amúgy meg államtitkári tisztséget is betöltő fideszes potentát esetében meg nyoma sincs annak a közel 5 milló dollárnyi, magyarul majdnem 1,3 milliárd forintnak, ami bizonyos dokumentumok szerint valahol pihen egy belizei bankszámlán. Mondja ő, hogy köze nincs hozzá.

Na de! Én meg azt mondom, hogy aki egyszer hazudott, az bármikor képes akár nagyobb hazugságokra.

Mert hogy kutakodva kicsit a Szabó Zsolt nyilvánosan elérhető vagyonnyilatkozatai és egyéb jövedelmeit tartalmazó dokumentumok közt, pár összefüggést valahogy nem látok tisztán.

Szabó Zsolt feltüntetett ugyan a 2017-re szóló vagyonnyilatkozatában 5.611.000 forintnyi területalapú támogatást – amit elvileg mint mezőgazdasági őstermelő kapott ő paraszturasága – és még az is lehet, hogy ezt a nemsokára beadandó személyi jövedelemadó  bevallásában is fel fogja tüntetni, ha ezt írja elő a törvény. Mint ahogy feltüntette azt a 2.726.000 forintot is, amit 2016-ra kapott és 0 forinttal le is adózott – ez  innen derül ki.

És csekély kétezer forintnyi eltéréssel igaz is, hogy 2017-ben kapta ő azt az 5,56 millió forintot attól a fránya juniótól különféle támogatások formájában, amit itt meg is lehet találni, ha netán valaki olyan kíváncsi, mint én. És vele együtt kapott egy bizonyos Szabó Zsoltné is, aki szintén hatvani illetőségű  (azonos lakcímen – csaknem a kedves neje?) 3,1 millió hasonló EU-s támogatást. Csupán azért mert megérdemlik. Hát már hogyne! Hiszen ő maga, azaz Szabó Zsolt nyilatkozott az ő 2017-ben meglévő kis vagyonkájáról emígy ni:

  1. Hatvani 150 m²-es családi ház, egy 577 m²-es telken, aminek ő csupán a haszonélvezője, 2014. április 20-tól kezdődően.
  2. Gyöngyöstarjánban tulajdonosként birtokol egy 194 hektárnyi mezőgazdasági területet, amit 2005-2010, illetve 2017-ben vásárolt és csere-berélt
  3. Gyönygyöspatán egy 13 hektáros mezőgazdasági terület tulajdonosa, amit 2005-2010 időszakban szerzett vétel-csere jogcímeken
  4. Egy hatvani 6 hektáros mezőgazdasági területen van neki valami  több száz, vagy ezer m²-es tanyasi épülete is, amit 2015-től birtokol tulajdonosként
  5. Egy Szuha nevű településen szintén van neki egy 38 hektáros mezőgazdasági területe, amit csere útján szerzett 2015-ben.  

Na szóval “jó az Isten, jót ád” alapon összejött neki így, ha jól számolom 251 hektárnyi mezőgazdasági terület, amire biztos joggal kaphatja ő az állami támogatásokat évek óta.

Igaz, a 2016-os év ugyan gyengécske volt, mert alig haladta meg a tavalyi támogatásnak a felét (2,6 millió), a 2015-ös év viszont annál jobban sikerült, mert ekkor meg 6.824.809 forintot kapott a Magyar Államkincstár közzétett adatai szerint, csakhogy ezzel van egy kis bibi. Igaz, hogy feltüntette ő ezt, aprócska eltéréssel ismét, mint mezőgazdasági őstermelői jövedelmet, de abból a bizonyos kis táblicskuból, ahol az uniós támogatásokat kell feltüntetni, ez bizony kimaradt.

És az sem világos, hogy akkor mit is vallott be a 2015-ös személyi jövedelemadó bevallásában, mint külön adózó jövedelmet. Mert ilyenként összesen 902.636 forintot jelzett, 16%-os levont adóval. A 2015-ös, feltehetően saját maga által aláírt vagyonnyilatkozata szerint viszont a 6,8 milliós agrártámogatáson túlmenően volt még neki bérleti díjból származó jövedelme is bruttó 1.460.000 Ft összegben, illetve mindösszesen 714.256 Ft  összegű tagi részesedésből származó osztalék.

A havi államtitkári fizetése egyik helyen 997.200 Ft, az ő vagyonnyilatkozata szerint pedig csak 950.000 Ft. No de sebaj, kicsire nem adunk! Ez, akárhogy is számoljuk (bérleti díjjal, vagy anélkül) évente olyan 15 millió forint körüli összevonandó bruttó jövedelmet jelent, amiből nettóban is futná évente egy kisebb házikóra egy nem is annyira szerény kis faluban, ahol 12-13 millióért már hozzá lehet jutni.

Jár még neki persze a 224.363 forintos havi képviselői juttatás is, mint ahogy a lenyilatkozott hétszázezer forintos laptop, aztán telefon és telefonkártya is. A szolgálati autóját ugyan nem láttam feltüntetve sehol, no de van neki  nagy értékű ingóságként egy 2005-ben vásárolt Ford Mondeója, amelyik minden évben öregszik egy-egy évvel. Ezt ő állítja a vagyonnyilatkozataiban, innen tudom, hogy 2017-ben ez már betöltötte a 7 évet.

Nem mondhatni, hogy a vagyonnyilatkozat szerinti négy káeftéje, amiben van neki több-kevesebb érdekeltsége, olyan nagyon sokat hozna a konyhára, az elmúlt évek nyilvános beszámolói szerint. Offshore céges érdekeltségre utaló jel sem észlelhető, mint ahogy 1 milliárd kétszázharmincmillió (Simon Gábor, lemaradtál a 250 millióddal!) forintnyi készpénz vagy bankszámla követelés sem volt feltüntetve a vagyonnyilatkozatban.

Igaz, hogy több megtakarítása van neki mint nekem (a nullát azért nem nehéz überelni, ugye?), mert 2017 végén 5 millió forintnyi készpénzről számolt be (gondolom az a párnacihában vagy a páratlanná vált zoknikban lehet). No meg még van nekije 7.528.000 forintja a bankban is, gondolom valamelyik nagyon magyar vagy nemzethy banknál – nem, nem a Matolcsyféle Nemzetinél.  

És igen! Igen, 2017-ben sikerült hitelt nyújtania a Magyar Államnak is (na így nő a mi nemzeti államadósságunk), mert hogy bespájzolt egy 14 milliós értékű kincstárjegyet is – saját megtakarításként.

Viszont ami nekem gyanúsnak tűnik az az, hogy – nyilatkozataiból kiindulva – pár éve dédelget 1.277.138 Ft összegű értékpapírt valahol.  Nem lehet vajon, hogy itt maradt le esetleg három nulla, ami már megközelítené az 1,3 milliárdos belizei összeget? Persze, nem állítom én ezt, de szerintem bármikor meg tudná magyarázni, hogy csak egy aprócska hibát vétett – és ugye, nem ez lenne az első.

Szóval, hogy egyáltalán hogy is vannak az itt részletezettek összhangban, majd megállapítja talán az a bizonyos vagyonosodási vizsgálat, vagy mi a csudát akar ellene kezdeményezni valamelyik ellenzéki képviselő vagy párt. Mondom, akar…

Róza néni

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.