Április 23,  Kedd
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VENDÉG


A Kárpátok géniuszának utolsó beszéde

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,462,800 forint, még hiányzik 537,200 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.
Fotó: AP

Fotó: AP

1989. december 21-én mondta el utolsó nyilvános beszédét Nicolae Ceauşescu. Ez volt az nap, amikor a romániai elégedetlenségi hullám átlépte ama pszichológiai küszöböt, amely visszafordíthatatlanná tette az eseményeket. Mindenféle pártállami szekértolók mintegy 8 perces felszólalásai után kezdett el szónokolni a Kárpátok első számú géniusza. A nagygyűlés résztvevői már az első perctől kezdve félbeszakították „Nicu bá” beszédét.

Kedves elvtársak és barátok, a szocialista Románia fővárosának polgárai!

Elsősorban meleg, forradalmi üdvözlettel fordulok e nagy népgyűlés résztvevőihez, Bukarest municípium valamennyi lakosához, a lehető legnagyobb sikereket kívánva önöknek minden tevékenységi területen.

Szeretnék ugyanakkor köszönetet mondani a kezdeményezőknek és szervezőknek is, akik lehetővé tették ezt a nagy népi összejövetelt, amely kifejezi teljes népünk azon elhatározását, hogy minden erejével, a párt köré tömörülve cselekedjen Románia függetlenségének, integritásának és szuverenitásának megvédése érdekében. Ez képezi egész nemzetünk egyik alapvető problémáját.

Mindeközben ezt hallani: Halló! Csendet! Elvtársak! Nyugalom! Maradjatok nyugton! Maradjatok csendben! Maradjatok a helyeteken! Ez provokáció… Fővárosi polgárok… Menjenek vissza, elvtársak! Beszélj…

Mindenek előtt szeretném önöket tájékoztatni egy fontos döntésről, amit pártunk Központi Bizottságának Politikai Végrehajtó Bizottsága hozott a mai napon a dolgozó emberek életszínvonalával kapcsolatosan.

Ma reggel döntöttünk arról, hogy január 1-től kezdődően, az év során 2000 lejről 2200 lejre emeljük a minimálbért. Ez a fontos emelés több mint 1.500.000 dolgozót fog érinteni.

Szintén január 1-től 30-50 lejre emeljük a családi pótlékot, a gyerekek számától és a dolgozó emberek fizetésétől függően – ez a hatalmas segítség hazánk kb. 4.400.000 gyermekét érinti majd.

Ezzel együtt bevezetésre kerül az 1000 lejes szülési támogatás minden nő számára, már az első gyerektől kezdődően, azt követően pedig két vagy több gyerek esetén ez gyerekenként 2000 lej lesz – ami hatalmas ösztönzést és segítséget jelent hazánk anyái és női számára.

Döntöttünk arról is, hogy 800 lejről 900 lejre emeljük a minimum nyugdíjakat. Egyben arról is döntöttünk, hogy az özvegyi nyugdíjakat 100 lejjel megemeljük. A szociális segélyt is emelni fogjuk 500 lej körüli összegről 800 lejre. Ezáltal biztosítani fogjuk hazánk minden állampolgára számára a megfelelő munka- és életfeltételeket.

Ezek az intézkedések erőteljesen bizonyítják, hogy – a gazdaság növekedésének megfelelően – mindent megteszünk az anyagi és szellemi jólét, az életszínvonal folyamatos növelése érdekében, a pártkongresszus döntéseinek megfelelően.

Ami a temesvári eseményeket illeti, azokról az este beszéltem. Egyre világosabbá válik, hogy olyan köröknek egy összehangolt akciójáról van szó, melyek Románia integritására és szuverenitására törnek, meg akarják állítani a szocializmus építését azért, hogy a román nép ismét idegen uralom alá kerüljön. Ezért kell minden erőnkkel megvédenünk Románia integritását és függetlenségét!

Gondolom, önök közt sokan vannak, akik még emlékeznek a Románia függetlenségének megvédése érdekében szervezett 1968-as nagy tüntetésre. Népünk határozottsága és egysége biztosította a függetlenséget és a szocializmus továbbépítését Romániában! Most is teljes egységben és eltökéltséggel kell fellépnünk mindazok ellen, akik megpróbálják gyengíteni nemzetünk erejét és egységét, akik különféle kémszervezetek és imperialista körök szolgálatában dolgoznak azért, hogy Romániát újból felosszák, népünket rabságba taszítsák!

Minden korábbinál nagyobb szükség van arra, hogy a munkásdemokrácia szellemében cselekedjünk és teljes felelősségünk tudatában vitassuk meg a társadalmunk fejlődését érintő kérdéseket, folyamatosan szem előtt tartva, hogy mindennek, amit Romániában megvalósítunk, a nép jólétét kell szolgálnia, hogy a szocializmust a néppel együtt a nép érdekében építjük, és hogy minden körülmények között biztosítanunk kell Románia integritását és függetlenségét!

Önök tudják, hogy mit csináltak és mit mondtak elődeink: Inkább harcban meghalunk, teljes üdvösségben, mint hogy ismét rabok legyünk ősi földünkön! Harcolnunk kell, hogy szabadon és függetlenségben élhessünk!

Vannak, akik azt szeretnék, hogy újból munkanélküliség legyen, hogy az életszínvonal csökkenjen és – nyíltan deklarált céllal – felosszák Romániát, hogy veszélybe sodorják népünk és független nemzetünk jövőjét.

Drága elvtársak!

A legjobb válasz, amit erre adhatunk, az a dolgozó emberek, az egész nemzet egysége, az a határozott fellépés, amelynek révén megvalósul hazánk társadalmi fejlődése, valamint népünk anyagi és szellemi jólétének, életszínvonalának folyamatos emelkedése. Tőlünk függ, hogy Románia a jövőben is szabad, független a szocializmust építő ország maradjon! Még egyszer szeretném hangsúlyozni, hogy mindent megteszünk Románia egységének és szuverenitásának, népünk szabadságának és életének, az egész nemzet jólétének megvédéséért!

Lépjünk fel teljes felelősséggel és mutassuk meg a fővárosi dolgozó emberek, az egész nemzet erejét és abbeli képességét, hogy tenni tud hazánk fejlődése, nemzetünk jóléte és függetlenségének biztosítása érdekében!

Sok sikert kívánok ehhez minden tevékenységi területen! Egység és határozott fellépés mindazok ellen, akik a függetlenséget és a
szocializmust tönkre akarják tenni Romániában! Ez a mi kötelességünk, mindannyiunké! Szervezzetek a gyárakban és mindenhol rendfenntartó csoportokat, olyan csoportokat, amelyek megvédik a szocializmust, mindazt amit elértünk és az ország függetlenségét. Mindannyian lépjünk fel a nép, a függetlenség, a szocializmus szolgálatában!

(Hosszas éljenzés, taps és skandálás: Ceauşescu és a nép!; Dolgozunk és harcolunk, az országot megvédjük!)

Róza néni

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.