Április 24,  Szerda
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VENDÉG


Vajon mit vétett nekünk szegény Svédország?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,518,800 forint, még hiányzik 481,200 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Egyre elmebetegebb módon folyik a migránsozás, már azt is megtudhattuk a Habony-médiából, hogy Szíria biztonságosabb hely, mint Nyugat-Európa (!), nem is ezzel foglalkoznék most, hanem azzal, hogy vajon mit vétett nekünk szegény Svédország, hogy most már hosszú hetek-hónapok óta a hazugság-cunami központjában ők állnak.

A bécsi videót megértem, a labancokkal évszázados ellentéteink vannak, Haynau, Metternich, és a többiek. Brüsszelt is megértem, elvégre ott székel a gyűlölt EU, (aki annyi pénzzel tömi ki a Mészáros-féléket). De mit vétett nekünk Svédország? Semmilyen történelmi kapcsolatunk nem volt velük soha, nem ők tartották százötven évig megszállva hőn szeretett hazánkat, Trianonban sem ők rabolták el tőlünk édeserdélyt, az 1956-os forradalmat sem svéd csizmák taposták sárba. Egyetlen aprócska nyomot találtam, az 1973-as budapesti magyar-svéd selejtezőt, a 3:3-as döntetlen miatt nem jutottunk ki a németországi világbajnokságra. (Ez tényleg nagy trauma volt, javaslom elolvasásra Spiró György zseniális novelláját, az „Apámmal a meccsen” címűt). Orbán Viktor ekkor már pont tizenhárom éves; lehet, hogy Edström fejesgólja égett bele mélyen dúlt lelkébe?

Svédországról csak pozitív dolgok jutnak eszünkbe. Innen származik a Volvo, a Saab, a Scania és az IKEA (apropó, IKEA, a nemrég elhunyt cégalapító vagyonának a felét Svédország északi területeinek üzleti fejlesztésére adományozta; nálunk örökségek intézésével Kósa Lajos foglalkozik…), innen jött az ABBA és a Roxette, innen a Tetovált lány trilógia, innen jött Jonas Jonasson százéves embere, aki kimászott az ablakon, és innen Fredrik Backman-é, akit Ovenak hívtak. Legkedvesebb filmjeim egyikét, a „Hétköznapi mennyország”-ot már nem is említem… Azt a példátlan megbékélési folyamatot, aminek végén a skandináv régió országai, svédek, dánok, norvégok és finnek rendezték végre közös dolgaikat (pedig az elmúlt évszázadokban egészen leleményesen gyilkolászták egymást) hosszasan tanulmányozhatnánk mi is itt Kelet-Közép-Európában.

Svédország a világ legélhetőbb országainak egyike, korrupció gyakorlatilag nem létezik; az oktatás, az egészségügyi ellátás a világ élvonalában, az egy főre eső GDP 57.300 dollár (ez nálunk 19.500 dollár körül van). Ők valóban sportnemzet, Björn Borg vagy Ibrahimovic nevét mindenhol ismerik, ha a téli olimpiákat is számítjuk, akkor több olimpiai aranyuk van, mint nekünk. A legkisebb faluban is sportközpontok (nem stadionok: szolid kis sportlétesítmények, uszoda, tornaterem) várják a polgárokat, ellenben a miniszterelnöküknek nincsen saját stadionja.

Mindezek mellé még szolidárisak is, tudják, hogy a nagy jólét arra (is) kötelezi őket, hogy az elesetteken segítsenek, okos, empatikus integrációs programokat alakítottak ki, hogy aki hozzájuk kerül, az a svéd társadalomba beilleszkedjen. Azt jelenti ez, hogy soha, a legkisebb probléma sincs? Nyilvánvalóan nem, de a Malmőben Kalasnyikov géppisztolyokkal rohangáló tizenéves migráns-hadseregek hazugsága bántóan, sértően otromba és ostoba.

Nagy töprenkedésemben a minap levelet írtam a budapesti svéd nagykövetségnek, arról érdeklődtem, mi lehet az oka annak, hogy a Fidesz média legképtelenebb hazugságaira sem érkezik soha, semmilyen tiltakozás, helyreigazítási kérelem. Emlékeztettem Lázár János bécsi videójára, amelynek nyilvánosságra kerülése után nagyjából két órával már tiltakozott a bécsi alpolgármester asszony. Levelemre egy napon belül válaszoltak is:

Köszönjük levelét! Nagykövetségünk munkatársai ismerik az említett újságcikkeket és videót. Folyamatosan azon dolgozunk, hogy Svédországról aktuális, pontos, tényeken alapuló képet adjunk. Nem kommentálunk azonban olyan cikkeket, állításokat, amelyek nem tényeken alapulnak és egyértelműen propagandacélokat szolgálnak.

Üdvözlettel: Svédország Nagykövetsége

Arról van szó tehát, hogy a svédek a bölcs latin mondás, „aquila non captat muscas” azaz „a sas nem kapkod a legyek után” alapján járnak el, egészen egyszerűen méltóságukon alulinak tartják, hogy a magyar kormány torz lelkű propagandistáinak förmedvényeire reagáljanak. Ahogy faluhelyen mondanák, magasról szarnak a fejünkre.

Ennek persze valószínűleg örülnek Rogánék, hiszen így kockázat nélkül gyalázkodhatnak és hazudhatnak céljaik eléréséért, de annál nagyobb veszély nem leselkedhet az országra, mint az, ha egyre többen kezdenek el minket semmibe venni, levegőnek nézni.

Ráczkevy Miklós

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.