Április 25,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


HOL VANNAK A KISKUTYÁK?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,518,800 forint, még hiányzik 481,200 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Tegnap a nagy választási kampány zűrzavarában nem keltett túl nagy feltűnést hat kiskutya élete, vagy halála. Tegnap óta vártuk és reméltük, hogy csak valami irgalmatlanul hülye tréfáról van szó, mindjárt felkerül egy videó a csomagtartóban felakasztott kiskutyákról, mely bizonyítja, hogy rendben vannak, épségben megérkeztek valamelyik gyepmesteri telepre, vagy menhelyre.

Orosz Mihály Zoltán/Facebook

Orosz Mihály Zoltán/Facebook

Érpatak polgármestere, Orosz Mihály Zoltán töltött fel a közösségi oldalára egy meglehetősen borzalmas videót, a fotó ebből a videóból való. A polgármester azzal dicsekszik, hogy sikerült befogniuk ezeket a falkában kóborló állatokat és most elszállítják őket a gyepmesteri telepre. Arra kéri a lakosságot, hogy amennyiben kóbor kutyát látnak, értesítsék őt és azokat a kutyusokat is begyűjtik.

Ez eddig elviekben rendben is van, az önkormányzatok feladatai közé tartozik a kóbor állatok begyűjtéséről gondoskodni. Mármint kihívni a körzetileg illetékes szakembert, aki szakszerűen fogja be a kóborkákat és megfelelő módon szállítja őket az ebrendészeti telepre.

A videón látható hat kiskutyát egyetlen ilyen telepre sem adták le. A nyakuk köré hurkolt kötéllel egy autó csomagtartójába felakasztott állatok, ha még a csomagtartó fedelét is rájuk zárták és így szállították őket ismeretlen helyre, kevés eséllyel élték túl az utazást.

Orosz Mihály Zoltán és a videóban felbukkanó illető egészen biztosan megszegett minden létező törvényt, mely az állatvédelem érdekében született. Kutyát ilyen módon befogni és szállítani nem szabad.

Számtalan kérdés vetődik fel az ügyben. Mennyi annak a valószínűsége, hogy ezek az apró, jellemzően kedvtelésből, ölebként tartott kutyusok tömegével, falkába verődve terrorizálnak egy települést? Hogy került egy faluban ennyi kistermetű kutya az utcára? Amennyiben kóbor kutyák, miért vannak ilyen jó húsban és miért ilyen bizalmasak az emberrel? Egy befogott kóborka – állatvédő szervezetek egybehangzó véleménye szerint – ilyenkor nagyon rémült, menekülni akar. A videón látható kutyusok közül egy nyugtalan (akinek a piros zsinór van a nyakában), de ő is azért, mert fuldoklik a rövid kötélen.

A videó felkerülését követően rendkívül nagy felháborodás söpört végig Orosz Mihály Zoltán közösségi oldalán. Állatvédő szervezetek és civilek százával követeltek a polgármestertől bizonyítékot arra, hogy a kutyusok biztonságban és főleg életben vannak. Állatvédő szervezetek és civilek ajánlották fel, hogy befogadják a kis állatokat. Sokan hangot adtak jogos felháborodásuknak.

Orosz Mihály Zoltán megfenyegetett mindenkit, aki írni mer az esetről és aki az ő oldalán kommentel, hogy feljelentést tesz mindenki ellen.

Miután a közfelháborodás nem csitult, a kutyák holléte ismeretlen, a polgármester feltöltött néhány fotót, ezzel bizonyítani óhajtva, hogy ő állatszerető ember.

blondi

Tehát a saját kutyáját, vagy kutyáit szaporítja és ennek a szaporulatnak talált gazdát.

herceg

Miután továbbra sem csillapodott a felháborodás és egyre többen követelik, hogy Orosz Mihály Zoltán mutassa meg, illetve adja át állatvédő szervezeteknek a videón látható kiskutyákat, ma reggel újabb ötlettel állt elő Érpatak polgármestere.

Ezzel az a probléma, hogy mindegyik számla egy Herceg nevű eb nevére van kiállítva. Herceg pedig a polgármester saját kutyája.

Közben számos szervezet és civil tett feljelentést az eset miatt. Megindultak a találgatások is. Azt beszélik, hogy a videón szereplő kutyusok nem kóborkák voltak, úgy vásárolta össze őket a polgármester, hogy felhasználja a kampányvideóhoz, mert úgy gondolta, a választás előtt jól fog jönni, ha bizonyítja, hogy rendben tartja a települést, ott nincs kóbor kutya. Azt is hallani, hogy az állatok már nem élnek. Sőt, még azt is beszélik, hogy a polgármester hasonló kinézetű kutyusokért pénzt ajánlott a helyieknek. Talán azért, mert azokkal szeretné megnyugtatni a közvéleményt, hogy íme, élnek az állatok.

Ezek csak mendemondák. Az azonban tény, hogy a hat kiskutyát embertelen módon akasztották fel egy autó csomagtartójában és a polgármester nem hajlandó átadni őket állatvédő szervezeteknek, de még csak bizonyítani sem tudja, hogy az állatok életben vannak. Félő, hogy legfeljebb apró, megkínzott holttestek kerülhetnek elő, ha előkerülnek valaha.

Remélhetőleg a hatóságok teszik a dolgukat, mert amit ebben az országban meg lehet tenni az állatokkal, az több, mint förtelmes. Ha ráadásul mindezt egy polgármester, a falu első embere teszi meg és még henceg is vele, majd felháborodik, amiért rázúdul az emberek haragja, az siralmas. Az pedig legyen a Jobbik problémája, hogy Orosz Mihály Zoltán sokak fejében ma is jobbikosként él, így ezzel a kis kampányával igen sok szavazót veszíthet a párt.

Sajnos nagyon kevés annak a valószínűsége, hogy a kutyusok még életben vannak, de amennyiben a polgármester bizonyítani tudja, hogy élnek, átadja őket állatvédőknek, arról is be fogunk számolni. Ahogy arról is, hogy hol tart a hatóságok munkája. Bőven itt lenne az ideje az állatvédelmi törvény reformjának. Azonban a törvény annyit ér, amennyit betartatnak, betartunk belőle. A nyilvánosság ereje legalább ennyire fontos. Fontos, hogy a közösség megfelelő nyomást tudjon gyakorolni annak érdekében, hogy ilyen esetek ne fordulhassanak elő, de ami ebben az esetben a legfontosabb, hogy kiderüljön: hol vannak a kiskutyák.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.