Április 25,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Az egészségügy rohad, Ágnes asszony pedig szoclibezik és elmúltnyolcévezik

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,528,300 forint, még hiányzik 471,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Cser Ágnes: érdemi tárgyalások zajlanak a bérekről az egészségügyben

Fejezetről fejezetre, érdemben haladnak az egészségügyi bértárgyalások – mondta Cser Ágnes, a Magyarországi Munkavállalók Szociális és Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének (MSZ EDDSZ) elnöke az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorában.

A szakszervezeti vezető megjegyezte: 2004-ben alapjaiban rombolták szét az egészségügyi és szociális ellátórendszert. Azóta olyan lemaradásba kerültek, hogy a felzárkóztatást nem lehet egyszerre teljesíteni, mert ahhoz oda kellett volna adni a központi költségvetés felét.

Korábban négy szoclib kormánnyal nem tudtak tárgyalni – fogalmazott az MSZ EDDSZ elnöke, aki kérdésre válaszolva azt mondta: nekik most eszükbe sem jut sztrájkolni.

Cser Ágnes közölte: csütörtökön is egyeztettek az ágazati bérek ügyében. Szeretnék elérni: terjedjen ki a szakdolgozói bértábla hatálya, hogy a védőnők se legyenek hátrányban, akiknek a népegészségügyi programban vezető szerepük van. Fontos továbbá a gazdasági, műszaki háttérszolgáltató csoportok megbecsülése is.

Arra a kérdésre, hogy mikor írhatják alá a tárgyalásokat lezáró dokumentumot, az MSZ EDDSZ elnöke közölte, a védőnőknek a nőnapot ígérte, most március 15-ét tűzte ki célul. (MTI)

Ágnes asszony tárgyal. Ahogyan 2016 júniusában is tárgyalt. Amikor Balog Zoltán oldalán boldogan bejelentette, hogy megszületett a bérmegállapodás az egészségügyben.

Ágnes elvtársnő akkor szimbolikusan földig hajolva megköszönte Balog miniszter úrnak és csapatának és az egész kormánynak, hogy e hosszúnevű izé – aminek az éléről lehetetlen őt leváltani – a 2004-ben megfogalmazott sztrájkköveteléseiben kitűzött célokat elérte.

Ágnes asszony nem mulasztotta el szervilizmustól túlcsorduló áhítatába belefoglalni, hogy négy szoclib kormány sem volt hajlandó érdemben tárgyalni őnagyságával, bezzeg ez a kormány.

Cser Ágnes asszony boldog volt, mert úgy látta: az egészségügyi ágazatban dolgozók bérét sikerül (neki és a Fidesznek félkézzel) közelíteni az uniós átlaghoz.

Cser Ágnes asszony boldogságába már akkor is belerondított, hogy nem mindenki örült felhőtlenül az ő sikerének: a védőnök kimaradtak a bérfejlesztésből, és a szakdolgozók sem verdesték magukat a földhöz az akkor beígért bruttó 10-30 ezres emeléstől. Cser asszony akkor a TV2-ben Demcsák Zsuzsának magyarázta a bizonyítványát:

Cser Ágnes szakszervezeti vezető még Demcsák Zsuzsát is sokkolta a Mokka egyik 2016-os adásában (Fotó: via TV2)

Cser Ágnes szakszervezeti vezető még Demcsák Zsuzsát is sokkolta a Mokka egyik 2016-os adásában (Fotó: via TV2)

Cser: Amit miniszter úr be is jelentett, hogy megduplázódik a keresetük. Na most, aki ezen fanyalog, akkor annak azt tudom mondani, hogy akkor egy olyan országba kell születni, ahol a nemzetgazdasági jövedelem lehetővé teszi az ötszörös és a tízszeres jövedelmet.

Demcsák: Azt ön is tudja, hogy ez nem…, hogy ez olcsó vigasz lenne bárkinek is azt mondani, hogy máshova szülessél és akkor jobban élsz.

CserNem ezt mondtam. Hanem azt mondtam, hogy aki ezzel a tervezett, kiszámítható, megduplázandó fizetéssel elégedetlen, akkor az kesereghet azon, hogy nem jó helyre született. (…) Azok elégedetlenkednek és azok fújják most a trombitát, akik önmagukat zárták ki (ők azt mondják, hogy ki lettek zárva) ebből a sztrájktárgyalás-sorozatból.

Demcsák: De kikről beszélünk?

Cser: Nem fogok neveket felsorolni, hát a sajtóban benne van, akik rázzák az öklüket, hogy ez nem jó, újranyitják, őket kizárták. (…) Jó lenne, ha mindannyian tudnánk örülni ennek az eredménynek. (…) Itt van egy őrült lemaradás a közszférában, amit foglalkoztatási csoportonként, ágazatonként próbál a kormány felzárkóztatni. (…) Őrült veszteséget szenvedtünk el – tudom, hogy idegesek lesznek, ha elmondom , hogy – ez a sztrájkkövetelésünk 2004-ben fogalmazódott meg. Négy szoclib kormány nem is akarta meghallani. Tehát amikor ők most azt mondják, hogy most kellene 50%-ot adni, akkor mi azt mondjuk nekik, hogy volt rá hat év, hogy érdemben tárgyaljunk.

Demcsák: Ön most politizál, tehát ön most politikát csinál az egészségügyi bérfejlesztésből?

CserNem politizálok. Óriási különbség. Tényeket mondok el.

A tények pedig ezek. 2018 március 9-ét írunk és Cser Ágnes még mindig kábítja a védőnöket. Cser Ágnes még mindig ott tart, ahol másfél évvel ezelőtt: szakszervezeti vezetőként 2004-ezik, elmúltnyolcévezik, szoclibezik, mossa a kormány szennyesét és elmagyarázza, hogy miért nem lehet megcselekedni azt, amit 2016-ban sem lehetett.

Márpedig ott, ahol szakszervezeti vezetők közönséges kormányszócsövekként árulják a szakmát, ott húsz év múlva sem lesz más, mint az ócska kifogáskeresés és szoclibezés.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.