Április 19,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Remény

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,324,946 forint, még hiányzik 675,054 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Tegnap este emberek tízezrei lógtak az interneten, hogy részesei legyenek Márki-Zay Péter győzelmének. Részesei annak, hogy újjá éledjen a remény idehaza. A tegnapi napon nem csak egy polgármesterválasztás győztesét, hanem sokak számára a remény szinbólumát láthattuk. Márki-Zay Péter győzelme nem az ellenzék győzelme, hanem a józan észé. Hódmezővásárhely lakosai bebizonyították azt, amit sokan nem akartak elhinni. A szavazatvásárlás, a lejáratás és politikai gyilkosságok ellenére is legyőzhető a Fidesz.

Tegnap este, ugyan sokan reménykedtek Márki-Zay győzelmében, abban mégsem igazán hittek. Nem hitték, hogy egy fideszes jelölt – a jelen körülmények között – szavazáson legyőzhető. Este 10 óra körül azonban minden kétkedőre rácáfoltak. A felmérések és találgatások ellenére, elsöprő győzelmet aratott egy független jelölt. Igen, a Fidesz-KDNP sok milliárdos pártgépezete ellen. Bebizonyították, hogy még így pár héttel a választások előtt sem késő, még mindig van remény.

Az ellenzéki pártok többsége belekapaszkodott Márki-Zay győzelmébe, melyet követően talán az is ráeszmél egy lehetséges összefogás jelentőségére, aki ettől eddig teljesen elzárkózótt. Na, nem a Momentum, amely szerint a tegnapi győzelemnek

nincs akkora tanulsága, amit az áprilisi országgyűlési választás egészére le lehet vonni.

Lehet így is gondolkozni persze, a Momentumnak megvan minden joga hozzá, az más kérdés, hogy értelme nem igazán van. Azzal, hogy az összefogásnak még csak a gondolatát is elhessegetik maguktól, korábbi szavazóik nagy részét is elveszítik.

Noha a kormánymédia megpróbálta elbagatelizálni Márki Zay győzelmét, a változás mégis érzékelhető. Orbán Viktor a mai nap – megtörve több hónapos hallgatását – válaszolt egy újságírói kérdésre. Felfogták, hogy talán gondban lehetnek. Talán már nem elég Soros és nem elég a kerítés megvédése. Lehet, hogy változtatni kell, ha nem akarják elveszíteni parlamenti kétharmadukat. Az pedig, hogy egy független jelölt győzelme képes volt megrendíteni a pártot, azt jelenti, hogy legyőzhetőek.

Nem csak elméletben, nem csak a mesékben, hanem a valóságban. Ami korábban álmodozásnak tűnt, az ma a valóságot jelentheti. Azonban ezért nekünk is tennünk kell. Hódmezővásárhely példáját követve, a legerősebb helyi jelöltnek kell  bizalmat szavazni. Annak a jelöltnek, aki legyőzheti a helyi fideszes indulót. Innentől a mi kezünkben van a saját sorsunk. Nem szabad hátradőlni és bízni a győzelemben, csak azért mert az elérhetővé vált. Most jött el a mi időnk, most kell bebizonyítani, hogy a hatalom britokosai mi vagyunk. Mindannyian.

Az pedig, hogy mi is jelenti a mai valóságot és mi az, aminek végleg búcsút kell mondanunk, azt ma reggel a Rádió 1 műsora pontosan megmutatta. Az, hogy Sebestyén Balázsnak és kollégáinak kódolva kellett véleményt formálniuk a tegnapi hódmezővásárhelyi polgármester-választásról, pontosan megmutatja micsoda szabadságban élünk. 2017-ben a rendszerváltás előtti időszak köszön vissza a mindennapokban. Az az időszak, amikor költők és zenészek, rádióbemondók és újságírók a sorok között voltak kénytelenek véleményt nyilvánítani.

A mai valóságot Mészárosok, Habonyok, Rogánok és Tiborczok jelentik. Ez az, aminek véget vethetünk. Ha elhisszük, hogy a döntés a mi kezünkben van. Ha nem otthon, a fotelból várjuk azt, hogy valami csoda folytán a Fidesz elveszítse parlamenti kétharmadát, akkor még van remény. Talán vagyunk elegen egy újabb rendszerváltáshoz. Mind Budapesten, mind Londonban, avagy Berlinben. Vagyunk elegen, akiknek már elegük van abból, hogy a jövő lehetőségétől fosztott meg bennünket egy elnyomó kormány. A lehetőség adott, éljünk hát vele.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.