Március 28,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Orbán Viktor szerint a hitoktatást ki kell tiltani az iskolák falai közül

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,506,669 forint, még hiányzik 1,493,331 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Itt van egy olyan kérdés, amit ön vetett fel. Ez a hitoktatás kérdése. Ami arról szól, hogy van-e – és itt nem a gyermekek jogairól van egyébként szó megint, az ön kérdése nem a gyermekek jogairól szól szerintem – az ön kérdése arról szól, hogy milyen formában lehetséges, vagy nem lehetséges az iskolában a hitoktatás. Tanrenden belül, tanrenden kívül, vagy egyáltalán nem lehetséges az iskola falai között. Ez a kérdés erről szól, nem pedig a gyermekeknek a jogairól. Itt a szülők jogáról is szól a történet. Arról, hogy a maguk részéről óhajtják-e a gyermeküket olyan iskolába járatni, ahol a tanrend tárgyai között szerepel, vagy tanrendbe iktatva szerepel a hitoktatásnak a kérdése. Itt van – fölteszem – egy ellentét a Magyar Demokrata Fórum fölfogása meg a Fidesz fölfogása között. Én ebben a pillanatban nagyon-nagyon ódzkodnék mindenfajta iskolában történő hitoktatástól, megmondom őszintén, amikor az oktatási minisztérium képviselője, illetve a vezetője, Andrásfalvy Bertalan úr azt tudja mondani és mondhatja, a kormánypárti képviselők tapsától övezve a magyar parlamentben, hogy nem létezik ideológiailag semleges oktatás és iskola, akkor nagyon-nagyon óvatosnak kell lennünk, hogy beengedünk-e bármifajta ideológiát az iskola falai közé. Ilyen körülmények között inkább nem szabad megengednünk. Én nem vagyok a hitoktatásnak egyébként ellenfele, azt gondolom, hogy arra szükség van. Plébánián, az egyház saját helyiségeiben és semmiképpen nem az iskolában. Egyébként pedig azt hiszem, hogy abban a kérdésben, hogy milyen formát találnak, ott az önkormányzatok, a leendő iskolaszék képviselői kell, hogy egymással megállapodjanak. De most semmiképpen nem szabad beengedni a hitoktatást az iskolába. Szerintem. (8:10)

Elmondhatnám önöknek – de nem akarok hosszan beszélni – hogy mennyi nehézségbe ütközik a konstruktív ellenzéki magatartás. Még ezt a két mondatot azért elmondom. Az egyik tehát az, hogy úgy ítéljük meg, hogy amikor előterjesztjük az indítványainkat, javaslatainkat, ahogy a hölgy is mondta, rendre leszavazza a kormánypárti többség és naponta szembesülök azzal… naponta szembesülünk azzal a körülménnyel, hogy a legjobbnak tűnő javaslatokat sem hajlandó a kormány beépíteni a saját javaslatába. A második dolog, hogy nagyon nehéz szerintem konstruktívnak lenni egy olyan kormánnyal szemben, amiről nap mint nap azt érzékeljük, hogy a saját alkotmányos korlátait feszegeti. Ez nem szokás Nyugat-Európában sem. Itt az történik – nagyon őszintén -, hogy a különböző hatalmi ágak önállóságát a kormány rendre próbálja megnyirbálni.(16:40)

Egy kormánynak a népszerűségét nem az erősíti meg és nem az gyarapítja, ha megvédi az alkalmatlan embereit, hanem az, ha azt látják, hogy a miniszterelnök az alkalmatlan emberektől meg tud szabadulni. (46:27)

Ami a döntő, hogy a politikai pártok képviselői egymást soha ne tekintsék ellenségnek. És énnekem az a bajom az MDF politizálásával, az elején is ezt próbáltam hangsúlyozni, hogy időnként kétségem van afelől, hogy az MDF az ellenzékben ülő pártokat hosszú távon olyan embereknek, olyan pártoknak tekinti-e, akik partnerei végső soron és nem pedig ellenségei egy vitában. Ezért nem szerencsés, sőt, mindig föl kell lépni és el kell határolódni bármelyik pártban is üti föl a fejét olyan vélemény, hogy a másik oldalon ülők azok ellenségek, és nem pedig hosszú távon partnerek, akik ööö… eee… ott ülnek. Ugyanúgy soha nem szabad megvádolni szerintem egyetlen politikai pártnak sem a másikat azzal – mint ahogy történt ez, az ellenzéket érte ilyen vád – hogy azért mondja, amit mond, mert az ország tönkretételében érdekelt. (49:16)

Ezeket egy Orbán Viktor nevű fiatalember mondta egy – Kónya Imrével folytatott – nyilvános vitában. Akkor a kormánypárt még elült vitázni az ellenzékkel. Elmondta továbbá ugyanez a fiatalember, hogy véleménye szerint az akkori parlamenti pártok – ide értve az MSZP-t is – demokratikusak, kivéve a Torgyán József vezette FKGP-t. Mert az nem demokratikus. Ő – ha kormányra kerülne – bármelyik demokratikus parlamenti párttal tudna koalíciót kötni. 

Aztán ez a fiatalember kormányra került és kivel kötött koalíciót? Igen, Torgyán Józseffel. 

Milyen kár, hogy az internet nem felejt. Csak mi, emberek. De mi legalább villámsebesen.

Itt a videó a vitáról:

 

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.