Március 29,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


A kormány megköszöni az állampolgárnak, hogy befizette az adóját

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,567,959 forint, még hiányzik 1,432,041 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Levelet hozott az elektronikus posta. Többet is, de most egyet emelnék ki ezek közül. Egyrészt azért, mert rendkívüli öröm számunkra, hogy Ausztráliában élő magyarok is olvasnak minket, másrészt azért, mert a levél tartalma nem csupán érdekes, de igen tanulságos is.

Máté egy dokumentumot küldött nekünk (kérésére a személyes adatait természetesen elrejtettük), amelyet Ausztrália kormányától kapott. Amint lent látható lesz, a dokumentum tavaly júliusi keltezésű, ám ez aktualitásán semmit nem ront, sőt. Ez itt nem egy miniszterelnöki/állampárti pénzkuncsorgás, de még csak nem is a hatvannyolcadik Soros-ellenes nemzeti konzultációban való részvételt köszönik meg a polgártársnak, hanem.

Tulajdonképpen és végső soron egy köszönetnyilvánítás ez is, csak kicsit más jellegű, mint amihez a magyar ugaron hozzászokott az ember. A kormány megköszöni az állampolgárnak, hogy befizette az adóját a 2016-2017-es adózási évben. Másrészt megosztja vele a bruttó államadósságra vonatkozó adatokat, nem utolsó sorban – ez a legfontosabb – részletezi, hogy a befizetett adóját a 2017-2018-as költségvetési becslések alapján mire fordították.

Máté azt írta: átfutotta a magyarorszagi ügyfélkaput, de nem talált az alábbihoz hasonló értesítést, így azt gyanítja, hogy a NAV ilyet nem szokott küldeni a magyar adófizetőknek. Még mielőtt megnéznénk közelebbről az alábbi tételeket, rögzítsük: nem, a NAV valóban nem szokott ilyen típusú tájékoztatást küldeni, ám ezen dőreség volna megdöbbenni. A Tállai nevet viselő benzinárcsökkentő-szalagátvágó-disznótoros fesztivál-szakértő professzornak a legkisebb gondja is nagyobb ennél.

Itt emlékeztetnék mindenkit Szentesi Kálmán esetére, akinél 2016 októberében szakadt el a cérna annak okán, hogy az adóját felesleges, értelmetlen baromságokra költik, ezért visszakérte a NAV-tól. Azóta tudjuk, hogy ilyet nem lehet tenni. Egy olyan jogállamban, ahol a törvények csak az egyszerű emberre vonatkoznak, ott nem. Akkor sem, ha az egyszerű ember minden adóját az utolsó fillérig befizette. Ugyanis ez egy jogállamban automatikusan jogosulatlan visszaigénylésnek számít (az adó mértékének 200 százalékos büntetését vonja automatikusan maga után) tekintettel arra, hogy az adó esetében értelmezhetetlen ama fenntartás, miszerint nem arra költik, amire kellene. Jelentése: a polgárok a kormányokat felhatalmazzák az adó elköltésére, az állam dönti el, mire költ, és általában arra költ, amire akar.

És akkor most már tényleg nézzük meg, mire költ például az ausztrál kormány: ado1
ado2

Nem hiszem, hogy különösebb kommentár szükségeltetik ehhez a szép színes tájékoztatóhoz. Nem azt akarjuk itt és most szóvá tenni, hogy Ausztráliában sínylődő olvasónk több adót fizet havonta-évente, mint amennyit itt számos nemzettársa megkeres ugyanannyi idő alatt. Csupán annyit szerettünk volna megmutatni, hogy miközben Magyarországon a fülkék forradalmi robbanása óta, a harcos-hangzatos bürokráciacsökkentés szlogene mögött szinte kizárólag az állam működésének költségei (a fenti táblázatban: általános közösségi szolgáltatások – General public services) emelkedtek irgalmatlanul, Ausztráliában a polgár éves adójának (esetünkben körülbelül 2,8 millió forint) közel 40%-át jóléti kiadásokra (nyugdíjak, családtámogatások, fogyatékkal élők, munkanélküliek ellátása, stb.), nem egészen 20%-át egészségügyre, közel 9%-át pedig oktatásra fordítják.

Az arányok beszédes és tanulságos jellegéből nem von le semmit, hogy Ausztráliában – a magyar kormány egyik nagy példaképe a migrációs politikát illetően – hogyan viszonyulnak egymáshoz a honvédelemre és a bevándorlásra fordított összegek, illetve az, hogy a honvédelmi kiadások elenyésző mértékben ugyan, de meghaladják az oktatásra szánt kiadásokat.

Hogy Tállai Andrásnak, vagy a kormánynak mikor lesz ideje ilyen típusú tájékoztató levelekkel zaklatni a polgárokat, azt nem tudjuk, bár sejtéseink azért vannak. Ám az biztos, hogy ha már úgyis arra költik a befizetett adókat, amire akarják, és abba senkinek beleszólása nincs, akkor legalább néha nem ártana megsimogatni a keményen dolgozó kisember fejét. Hogy kösz, ennyiből stadion lett, annyiból meg luxusingatlan a haveroknak.