Április 20,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Hiánypótló tananyag készül a nőknek, így végre össze tudják egyeztetni a családot és a munkát

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,376,346 forint, még hiányzik 623,654 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Bevallom, nekem Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért is felelős államtitkára az egyik kedvencem. Amióta Selmeczi Gabriella eltűnt a színről (sajnálatosan a nyugdíjvagyonunkkal egyetemben), azóta Novák képviseli a nőiséget a kormányban. Szakmaiságot ugye nem nagyon tud képviselni, az értelem lángját se igazán tudja körbe hordozni. De kedves a mosolya és biztosan jó édesanya. Az sem mellékes, hogy nincs az az eszement baromság, amivel ne lenne hajlandó kiállni a kamerák elé és a kétség legapróbb jele nélkül felmondja a leckét. Teljesen függetlenül attól, hogy a józan ésszel, a realitással, de még a statisztikai adatokkal is szembemegy olykor a mondandó, neki a szeme sem rebben.

Mivel Novák Katalint soha nem gyötrik a kétségek, kénytelen vagyok én kételkedni. Nem az ő nevében, hanem a sajátomban. Az aktuális jó hír most az, hogy fideszék 13,3 milliárd forint európai uniós forrásból országszerte hat regionális központot és 67 helyi centrumot hoznak létre, amelyekben a gyerekvállalás előtt álló, illetve a szülés után a munkaerőpiacra visszatérni vágyó nőket is várják. A centrumok helyi szinten nyújtanak segítséget a nők rugalmas foglalkoztatásához, képzéseket és tanfolyamokat szerveznek, továbbá összekötik a munkavállalókat és a munkaadókat – közölte az államtitkár.

Jó. Tehát a szülés előtt, alatt és után álló nők más kategóriába tartoznak, mint mindenki más. Nem koedukáljuk őket, mert még megzavarná a fejüket, ha férfiakat, vagy idősebb nőket kell elviselniük maguk körül. Hanem az lesz, hogy iszonyatos összegből létrehozunk egy speciális hálózatot, ahol majd az okosok tanácsot adnak, képeznek, tanfolynak, összekötik a munkavállalót a munkáltatóval. Aztán meg minek?

Mit fognak tanulni a leendő és jelenlegi anyukák? Rajzolnak majd napocskákat? Virágkötés és műkörömépítés is lesz? Smink? Mi a búbánatos fenét akarnak oktatni a nőknek, milyen speciális tudásra van szükségük ahhoz, hogy megint dolgozhassanak? Amelyik fiatal anyuka nehezen helyezkedik el, az nem a speciális fideszes hálózat eddigi hiányából ered, hanem vagy azért van, mert nincs piacképes tudása, vagy azért, mert a munkáltatók megtehetik, hogy diszkrimináljanak. Nem a nőket kellene képezni – ha igen, akkor használható szakmát kellene tanulniuk, de arra oktatási intézmények kellenek, nem egy újabb kádertemető -, hanem a munkáltatókat kellene akár törvényi szabályozással rákényszeríteni arra, hogy amelyik munkakör betölthető rugalmas munkavégzés, vagy akár online munka keretében, azt alakítsák olyanná, vagy akár a munkahelyi bölcsődéket, óvodákat kellene támogatni. És szankcionálni kellene, ha egy munkáltató csupán azért nem vesz fel egy adott munkakörbe nőt, mert az szült, vagy szülni fog.

Viszont – ha már így szóba elegyedtünk – felhívnám Novák Katalin figyelmét valamire, ami nagyságrendekkel súlyosabb problémája ennek az országnak mint az, hogy vannak, vagy nincsenek fideszes kismamaközpontok.

tanul

Az ábrán elég jól látszik, hogy amióta a Fidesz NEM vezette be a tandíjat, amiért utcára vitte a híveit és gyakorlatilag megbuktatta az előző kormányt (és azóta szerencsére vizitdíj sincs. Meg szappan, bélvarrógép, vécépapír, tiszta ágynemű, kanál, pohár, fűtés, gyógyszer és ehető kaja se), a továbbtanulók aránya brutálisan zuhan. Tavaly alig többen jelentkeztek a felsőoktatásba, mint ahány fiatalt 2010-ben felvettek. Esetleg ezzel kellene valamit kezdeni. Például.

De nem, mert olyan jól kitalálták ezt a jó kis, a nők mások mint a férfiak ezért pátyolgatni kell őket egy csomó pénzért de legalább sok elvtárs rokonságának lesz jól fizető állása projektet. Értem én. Végülis csak el kell valamire költeni azt a pár uniós milliárdot. És ez sem mindegy ám:

Székely András, a Családbarát ország projekt szakmai vezetője elmondta, a Családbarát Ország Nonprofit Közhasznú Kft. biztosítja a centrumok működéséhez szükséges szakmai támogatást. Az egységes színvonal megteremtéséért készítettek egy módszertani kézikönyvet, amely szabályozza a működéshez szükséges minimum feltételeit, kidolgoztak különböző tananyagokat, amelyek a munka és a magánélet összeegyeztetését, valamint a munkaerőpiaci reintegrációt segítik, és szeretnék összekapcsolni a helyi központokat is a tapasztalatcsere érdekében. (kormany.hu)

Ízlelgessük szépen: Családbarát Ország Nonprofit Közhasznú Kft. Ők majd csinálnak módszertani kézikönyvet, meg tanulmányokat és még tananyagot is, hogy a bárgyú nők hogyan egyeztessék össze a munkát és a magánéletet. Tiszta csoda, hogy ez annak idején nekem magától is ment három gyerek és vezető beosztás mellett is. Biztosan szerencsés voltam.

Néhány szó a Családbarát Ország Nonprofit Közhasznú Kft.-ről. Fő tevékenysége a cégjegyzék szerint: Film-, video-, televízióműsor-gyártás; Film-, videogyártás, televíziós műsorfelvétel utómunkálatai; Film-, video- és televízióprogram terjesztése; Rádióműsor-szolgáltatás; Saját tulajdonú, bérelt ingatlan bérbeadása, üzemeltetése; Egyéb természettudományi, műszaki kutatás, fejlesztés; Reklámügynöki tevékenység; Médiareklám; Divat-, formatervezés; Szabadidős, sporteszköz kölcsönzése; Előadó-művészet; Múzeumi tevékenység; Történelmi hely, építmény, egyéb látványosság működtetése.

Képviseletre jogosultak: Baranyai Noémi, aki a BKK-nál volt vezető beosztásban, a Forster Központ beszerzési főosztályáról érkezett a Családbaráthoz Prieszol Eszter, Tóth László, aki nemrégen még a HM Zrinyi NKft-nél töltött be vezető tisztséget, Juhász Rudolf, egy ilyen nevű illető a Nemzeti Kommunikációs Hivatal Közbeszerzési és Szakmai Felügyeleti Főosztályán volt fellelhető (illetve most is fellelhető) és Abonyi Gábor, akiről nem tudom, kicsoda. A Kft.-ben egyetlen egy tag van: az Új Nemzedék  Központ Nonprofit Közhasznú Korlátolt Felelősségű Társaság. Ennek egyszemélyi vezetője Dr. Nobilis Márton Pál, aki először a Nemzeti Kommunikációs Hivatal elnöke, majd az Új Média és Teletext Kft. ügyvezetője, valamint a Prestige Mediánál volt tanácsadója is volt.

Az Új Nemzedék jogelődje a Zánkai Gyermek és Ifjúsági Centrum, Oktatási és Üdültetési Közhasznú Társaság, tulajdonosa a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zártkörűen Működő Részvénytársaság.

Ide megy tehát a 13,3 milliárd forint európai uniós forrás, de gondolom, a költségvetésből is át lehet alkalom adtán csoportosítani némi pénzmagot, ha úgy alakul. Mert a Fidesz-kormánynak első a család. Ennek kézzelfogható bizonyítéka lesz a – minden bizonnyal remek – tananyag, amiből a nők megtudhatják végre, hogyan egyeztessék össze a családot és a munkát. Köszönöm a nők nevében. Is.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.