Április 18,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Pintér Sándor, az úttörő

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,314,946 forint, még hiányzik 685,054 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Azért azt be kell látnunk, hogy a kapcsolati tőke megfizethetetlen. Minden másra ott a bankkártya, vagy micsoda. Az a helyzet, hogy már nem csak Tállai András megtekintő- és átadófenomén, valamint a magyar nyelvtan szabályai szerint adót fizető honfiú csodatettének örvendezhetünk. Mint ismeretes, Tállai András a maga nagyszerűségében észrevette, hogy az ő körzetében az egyik benzinkúton drága az üzemanyag. Nem hiszem, hogy magától jött rá, mert neki aztán olyan mindegy, mennyibe kerül a benzin literje, hiszen a tőlünk kapott autót a tőlünk kapott üzemanyagkártyával tankolja. Ha ezerkétszáz lenne literje, az sem Tállai mester zsebének fájna, hanem a miénknek. De valahogy eljutott az ingerküszöbéig a dolog, fogta a telefont (azt is mi vettük, a számlát is mi fizetjük) és felhívta a MOL-t. Mert olyan a viszonyuk. Tehát felhívta őket és szólt, hogy srácok, csökkenteni kellene a benzin árát, mert az nekem jól jönne a választáson. Vagyis dehogy, hanem a kéményen kapáló kisembernek jó lesz, ha olcsóbbért tud tankolni. A MOL meg persze engedett a kérdésnek, mert első a nép boldogsága. Ha én hívtam volna fel őket, hogy a falu szélén eléggé drága a nafta, engedjenek már belőle, azt is megtették volna, ez biztos. Már persze, ha én vagyok a NAV vezetője. Amúgy nem hiszem.

De kanyarodjak vissza Hendére, aki szépségben és szellemi képességekben is méltó versenytársa Tállai Andrásnak. Sapkában akár még össze is lehet keverni őket. Miután nagy rajongója vagyok az egykori hadügyminiszternek, aki még védőkupakon keresztül is képes letávcsövezni az ellenséget, időnként meglátogatom a közösségi oldalát, hogy vele örvendhessek a jó híreknek. Most sem kellett csalódnom, mert azt láttam, hogy mit kell látnom?

styl

Felhívta (vagy személyesen megkereste, egy csokor ibolyát szorongatva) Pintér Sándor belügyminiszter urat és elpanaszolta, hogy a szombathelyi Styl ruhagyár bajban van, kéne a segítség. Pintér Sándor pedig azonmód intézkedik, mert neki is a kéményen kapáló kisember boldogsága az első. Hende Csabáé meg a második.

Szép történet ez, már kezdett is könnybe borulni a szemem, de amilyen hülye vagyok, kicsit leástam a felszín alá, hogy mégis, mi ez a Styl és miért van bajban? Erre nem kiderült egy csomó érdekesség? De.

Az első, ami kiderült: Soros György keze ide is betette a lábát! Mert az általam talált cikk a Transparency International Magyarország Alapítvány oknyomozó újságírói mentorprogramjának keretében készült. Puff neki!

A teljes cikk itt olvasható és ajánlom is mindenki figyelmébe, lebilincselő olvasmány. Lustábbaknak és időhiányban szenvedőknek összefoglalom.

A gyár 1952-ben alakult meg, néhány kisiparos összefogásával. 1969-ben már 1200 ember dolgozott az idő közben Styl nevet felvett gyárban. 1991-ben már részvénytársaságként működött, 2000 embernek adtak munkát. És szembe jött a piaci verseny. A helyzet egyre nehezebb volt, nem tudták felvenni a kesztyűt az olcsóbban dolgozó gyártóüzemekkel szemben. Végül a gyár ingatlanainak 60 százalékát el kellett adni, az így befolyt összegből stabilizálták a helyzetet. Átmenetileg. Aztán felszámolás alá került a gyár, mégpedig alig egymillió forint tartozás miatt. Miután már visszafizették a több száz milliós tartozás 80 százalékát és úgy tűnt, kimásznak a gödörből. Nem sikerült.

2005-től 2015-ig a gyár felszámolás alatt állt. Bizony. Tíz éven át tartott a felszámolás, de 2014-ben megtörtént a csoda. Pintér Sándor, aki már akkor is erősen a szívén viselte a szombathelyi emberek sorsát, megdobta a céget egy mentőövvel. Konkrétan egy közel 1,5 milliárdot érő mentőövvel, ennyi pénzt utalt ugyanis a Belügyminisztérium Szombathely városának számlájára. Amúgy szó nélkül, a városatyák és anyák azt se tudták, mi érte őket, hogy reggelre felbukkant a számlán ez az összeg. Később persze megtudták, hogy mentés lesz. Mentettek.

Közben Hende Csaba először a Styl mellett, majd ellene kampányolt. Most megint mellette. A meg sem nyitott zárójel bezárva.

Az már csak később derült ki, hogy ennek az összegnek durván az egyharmada került a Styl-hez, kétharmada (figyelem, mint a mesében a bűvös hármas szám, csak itt kétharmad) a felszámolóhoz. Történetesen ahhoz a felszámolóhoz, akiben a legeslegjobban bízott mindig is az Orbán-kormány, aki a MALÉV felszámolását is intézte – más állami falatok mellett – és aki (mert csodák mindig is voltak, vannak és lesznek is) véletlenül üzlettársa volt egy kicsit Pintér Sándornak. Pontosabban 2010-ben létrejött egy Civil Tender Kft. nevű vállalkozás. A Kft.-t két másik cég, a Pannon Tender Kft. és a Civil Biztonsági Szolgálat Zrt. alapította. Ez utóbbinak tulajdonos-elnöke akkor Pintér Sándor volt, az újonnan létrejött Civil Tender Kft. ügyvezetője pedig ama bizonyos felszámoló, dr. Varga Jenő lett. Azóta a Civil Tender Kft. végelszámolás alá került. A Civil Biztonsági Szolgálat Zrt. tisztségviselői között Pintér Sándor már nem található meg, azonban megtalálható Tasnádi László, Pintér bizalmasa és volt munkatársa, aki elég látványosan távozott a Belügyminisztérium rendészeti államtitkári posztjáról, miután a III/II-es múltú államtitkárt október 23-a alkalmából vezérőrnagyból altábornaggyá léptették elő.

Természetesen Pintér Sándornak már nincs köze a volt cégéhez, miután 2010-ben eladta a részesedését, a felszámolónak sincs köze a volt üzleti partneréhez és annak végképp semmi köze semmihez, hogy most Pintér Sándor másodszor is segédkezet nyújt a bajban. Ő már csak ilyen jó ember. És hát végül is Hende Csaba kérte, egy jó belügyminiszter pedig olyan, mint az úttörő. Ahol tud, segít.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.