Március 29,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VENDÉG


A zebrazászlótól Orbán vejkóig

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,506,669 forint, még hiányzik 1,493,331 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Történt tavaly, egy októberi estén 10 óra után, hogy kis falumban, aminek főutcáján egy forgalmas út vezet, elindultam, hogy átkeljek a nem is olyan rosszul megvilágított zebrán. Társammal megvártuk türelmesen míg balról összesen négy autó méltóztatott előttünk „átkelni”. A jobb irányból jövő autóra már nem emlékszem, hogy milyen messzire lehetett, egy kissé enyhe kanyaron túl. De mivel ketten döntöttünk úgy, hogy már biztonságosan átmehetünk, elindultunk. Valamicskével már a zebra közepén túl megragadja a kolleganőm a karomat, azzal, hogy gyere már, mert ez elüt! Hát nem sikerült neki, mert az utolsó lábamat is még időben elhúztam előle. Visítozva értünk a túloldalra.

Annyit sikerült még, hogy leolvassam a száguldó piros autó rendszámát. Mint a későbbiekben, úgymond illetékesebbektől megtudtam, sokra nem megyek egy feljelentéssel, mert legfeljebb csak meghurcolnak engem is, meg a velem lévő esetlegesen tanúskodó kolleganőt is. Igaz is – mondom ezt némi öniróniával – minek tegyünk akár egy lépést is, hogy egy ilyen piti, korántsem bizonyítható ügyben bármilyen felelősségre vonás megtörténjen és elinduljuk afelé, hogy egy jobb, élhetőbb világot építsünk magunknak.

Azért az ügy nem hagyott nyugodni, hisz ennyire közel ritkán érzi az ember lánya a halált. Megtudakoltam, hogy egy köztéri kamera felszerelése és annak üzemeltetése amúgy meg drága dolog lenne, nem ér az egész annyit, meg aztán a polgármester szerint minek kamera minden utcasarokra, ő nem érezné jól magát. Jó, neki is biztos igaza van.

Aztán véletlenül rábukkantam a Zászlót a veszélyes zebrákra  nevű Facebook-csoportra. Úgy gondoltam, hogy ez mekkora ötlet és nem is drága, pár ezer forintból megoldható egy zebra ilyen „felszerelése”, akár civil összefogásban is. Már több helyen, főleg Budapest közelében (Gödöllő, Szentendre, Páty, Telki, de Kecskemét is) lelkes civilek alakítottak ki hasonlót, ott ahol gyakori volt a gyalogos gázolás.

Gödöllőn a fényvisszaverős zászló az új közlekedési lámpa. Egy városlakó azon

Gödöllőn a fényvisszaverős zászló az új közlekedési lámpa. Miután egy gyalogost elgázoltak a zebrán, egy városlakó ilyen zászlókat rakott ki az átjárókhoz (Fotó: Index videó)

Előhozakodtam az ötlettel kis falum helyi Facebook-csoportjában, de nem arattam semmilyen sikert. Mindjárt kiosztottak, hogy nézzem csak meg két közeli településen is, milyen veszélyes zebrák vannak és ott is hogy száguldanak az autók… Meg nem kell semmi más, csak nagyobb odafigyelés… Meg egyébként is, már ki is derült, hogy a zászlós zebra zsákutca. Ezek voltak a pro- és kontra érvek. Hagytam aztán az egészet a fenébe, maradjon meg a mi kis, nem is annyira veszélyes zebránk úgy, ahogy van, mert az a mienk és mi így szeretjük.

És hát maradtam én is azzal, hogy csak olvasgatom a híreket a zászlós zebrákról és a harcról, amit civil kezdeményezők folytatnak, meg hát… a gyalogos-zebrás gázolásokról. Így bukkantam rá az Index cikkére, ami egy kecskeméti gázolásról szól. Február hetedikén, nem sokkal sötétedés után egy 23 éves fiatal lányt – kimondani is szörnyű – zebrán ütött el egy busz, majd métereken át sodorta a testét maga alatt. A cikk szerint többszörös okokra vezethető vissza a zebra veszélyessége.

Csupán a harmadikként felsorolt állítólagos okot idézném itt:

Harmadrészt pedig, és ezt nem tudom máshogy mondani, mert a harmadrész egy irtózatosan megosztó témához vezet.

Orbán vejkó, sziszegte oda indulatosan nekünk egy idősebb férfi a zebrához közeledve, amikor két másik férfival a szerdai balesetről beszélgettünk.

Kecskeméten is az az Elios cserélte a közvilágítást, amely Orbán Viktor vejének, Tiborcz Istvánnak az érdekeltségébe is tartozott  (érdemes a 2016-os Origo-s cikkbe is beleolvasni: a DK már korábban az OLAF-hoz fordult az ügy kapcsán). Kecskeméten azóta, akárcsak más városokban, számos gyalogosgázolás történt, amiket azzal hoztak összefüggésbe, hogy az új világítás nem ad olyan erős fényt, mint a régi.

Az idős úr is erre célzott, amikor elment mellettünk, majd még odamond néhány cifrát,  és közben mind a hárman megesküsznek, hogy azóta tompább az esti fény. Ezt muszáj volt megnéznem, ezért ott maradtam estig, de higgyék el, én nem tudom megmondani, hogy az a fény elégséges-e, vagy sem. Az viszont kétségtelen, hogy amíg a normális közlekedésszervezésű országokban a közúti világítást úgy tervezik, hogy a fény a zebrát kapja telibe, itt a mécsesekkel körberakott villanyoszlop csak méterekkel a zebra után áll.

Ugyanakkor, talán nem lehet kihagyni azt sem, tanúságként, hogy lehet, sőt kell másként rangsorolni a problémáinkat, mert ennek a fiatal lánynak az értelmetlen halálát sem a seholnemlátható Soros-féle migránsok okozták:

A baleset utáni napon amúgy két esemény ért szinte egymásba a baleset helyszínén: délután valaki lepedővel takarta le az aktuális Stop Soros fényreklámot, Közvilágítást, biztonságos közlekedést, MOST feliratot rápingálva – de erről később –, majd sötétedéskor az áldozat barátai, ismerősei gyújtottak mécsest a zebra mögött lévő villanyoszlop tövében.

A zászlós-zebrás civil mozgalom – szerintem helyesen – elzárkózik a politikai megnyilvánulásoktól, ezért többet én sem tennék hozzá.

Róza néni

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.