Április 23,  Kedd
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VENDÉG


Közszolgálatiság, tisztesség, kilencven milliárd. Így manipulál az állami média

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,462,800 forint, még hiányzik 537,200 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Czeglédy Csabát, MSZP-s önkormányzati képviselőt még 2017 kora nyarán vették őrizetbe költségvetési csalás gyanújával. Azóta is előzetes letartóztatásban van, folyik a nyomozás. Amit eddig biztosan tudhatunk, az az, hogy a kormány propagandagépezete több alkalommal kényszerült már helyreigazításra, közülük az egyiknek egy rövid részletét csak azért tesszük ide, mert ez már önmagában elárul sok mindent a fideszes médiáról. Az Origo a kulturális rovatba dugta el a helyreigazítását, amiben ez (is) állt:

Valótlanul állítottuk, hogy a károsultak száma meghaladja az ezer főt, a követelésük mértéke pedig megközelíti a százmillió forintot. Ezzel szemben a valóság az, hogy a DiákÉSZ fentebb hivatkozott 2017. július 28. napján kelt közleménye alapján a károsultak száma nem haladja meg az ezer főt, hanem 11 fő, a követelésük mértéke pedig nem közelíti meg a százmillió forintot, hanem mindösszesen 802.822,- Ft.

Mit mondjunk, láttunk már ennél pontosabb oknyomozást is…

De Czeglédy azóta is előzetesben ül, hosszabítgatják, hosszabítgatják az előzetest, a nyomozás nyolcadik hónapja folyik, nyilván bonyolult, összetett ügyről van szó; jó munkához idő kell. Viszont a Fidesznek a választások közeledtével ez nem elég, és tudjuk, Habony Árpi nem lopta a napot tétlenül Finkelstein társaságában, pontosabban nem a napot lopta, szóval január 30-án, kedden, a következők zajlanak.

Reggel, a Magyar Idők oldalán megjelenik egy név nélküli cikk, amiben meg nem nevezett MSZP-s forrásokra hivatkozva leírják, hogy Szombathelyen azt tervezik, indítják Czeglédy Csabát az áprilisi választásokon, mert jelöltként mentelmi joga lenne (bár azt a cikk is megjegyzi, hogy a mentelmi jog a már folyamatban lévő ügyekre nem vonatkozik).

A Kolozsvári Szalonna olvasói nyilván tudják, de a jegyzőkönyv kedvéért azért rögzítsük: nem voltak MSZP-s forrásai a cikkírónak, (vajon ki lehetett ő?) és nincs ilyen terve az MSZP-nek. Ez persze nem akadályozta meg az állami rádió politikai műsorainak „zászlóshajóját”, a Déli Krónikát, hogy komoly anyagot rittyentsen ebből a kamucikkből. Ezt az „anyagot” fogjuk most elemezgetni kicsit.

Két közbevetés:

1. Aznap, a Déli Krónikáig a különböző online és print lapokban megjelent nagyjából 500 írás. Ezek túlnyomó része névvel-arccal vállalt, valós dolgokról szóló, komoly cikk. Az évi kilencven milliárdból működő állami média ebből az ötszázból egy első pillantásra nyilvánvalóan kamu cikket emel ki. Jogos kérdés persze, hogy miért is fizetjük ki ezt a pénzt, miért tartjuk el a közmédia hírcsatornáinak szépszámú médiamunkását, ha egy másik médium „hírét” használják?  Nem lenne olcsóbb, ha a bemondó simán felolvasná az aznapi kormánysajtót? (Jövőbe látok?)

2. A Déli Krónika húsz percig tart, ez az anyag és a szintén most zajló Vona-kampány tette ki az adásidő felét, minden másra volt a másik fele – aznap utazott Viktor Bécsbe, aznap volt a kormánypártok által bojkottált parlamenti ülés, Trump évértekelője -, az állami média szerint ezek nem voltak annyira fontosak, ezeket röviden is össze lehetett csapni.

De nézzük, hogy manipulál az állami média! Az egész anyagot így vezeti fel a műsorvezető:

Meglepte az MSZP egykori elnökét, hogy a bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalással gyanúsított Czeglédy Csabát indíthatják a szocialisták Szombathelyen.

Ezután indul is az összeállítás. (Ne feledkezzünk meg a „szerzőről”,  az összeállítást Németi Noémi készítette). „Czeglédy Csabát indíthatja az MSZP Szombathelyen – erről írt kedden a Magyar Idők. A portál információi szerint szocialista berkekben komolyan felmerült, hogy egyéni jelöltként elindítják a jelenleg is előzetes letartóztatásban lévő ügyvéd-politikust.” (Közbevetés: mennyivel másként festene a bevezetés, ha így szólna: „A Magyar Idők című kormányközeli lap meg nem erősített információi szerint”…)

Ezután hosszú felsorolás következik, csupa régről ismert információ, hogy mi a gyanúsítás, hogy diákmunka, megismétlik a több mint ezer károsultat (lásd: fent) majdnem másfél percben. Elmondják, hogy kölcsönöket is kapott az Altus Zrt.-től, itt bejátszanak egy fél évvel ezelőtti interjú-részletet, ahol Gyurcsányt hallani, (négy másodpercben!) amint azt mondja:

velem nem tudsz tárgyalni, menj az Altushoz, beszélj a Klárával!

Aztán Molnár Gyulát halljuk (szintén négy másodperc!), amint azt mondja egy szintén fél évvel ezelőtti interjúban, hogy: „Egy olyan emberről van szó Czeglédy Csaba személyében, aki gyakorlatilag minden sajtóperünket viszi”. Ezt a mondatot egyébként így kommentálja Németi Noémi: „Korábban az MSZP elnöke, Molnár Gyula is arról beszélt, hogy a szocialisták nem engedik el Czeglédy Csaba kezét.”

És most jön a  csattanó, Kovács László, akivel az egész anyagot felvezették, (érdemes most pár sorral feljebb pillantani, és elolvasni újra, mi is volt a felkonf) Nos, Kovács Lászlótól bejátszanak egy tizenöt-húsz másodperces felvételrészletet, amiről nem tudjuk, mikor készült (tíz éve? öt éve? tegnapelőtt?) és amin nagy általánosságban a következőket mondja:

Aki gyanúba keveredik, mondjuk korrupció gyanújába, vagy bármilyen bűncselekmény gyanújába, azt a választástól függetlenül, annak függesszük fel a párttagságát, vagy ha azt nem is, a pozíciójának a gyakorlásából mindenképpen, és ha jogerősen kiderül, hogy ártatlan, akkor helyezzük őt vissza.

Egyetlen betű sincs Czeglédyről, Szombathelyről, az esetleges jelöléséről, bár tény: a „választás” szó elhangzott.

A hátralévő időben még Budai Gyula szintén régebben felvett és már ezerszer lejátszott monológját hallhatjuk, hogy ez az egész ügy nem más, mint a baloldal és Gyurcsány korrupciós ügye, nyomós oka lehet annak, hogy a baloldal összezárt (?) Czeglédy Csaba mögött, ezeket a pénzeket az MSZP és a DK kasszájában kell keresni, blablabla…

Foglaljuk össze a fentieket: a Czeglédy ügyben nincs semmilyen új információ. A Habony-médiában megjelenik egy nyilvánvalóan kamu hír. Az állami média felkapja ezt, és az archívumból kirángatott, össze-vissza vagdosott nyilatkozatokkal megspékelve összerak valamit.

Pár szót írjunk már csak ide: közszolgálatiság, tisztesség, kilencven milliárd.

Update 1: A fenti „hírre” Gőgös Zoltán, az MSZP elnökhelyettese így reagált: „Ne komolytalankodjunk, a szocialisták jelöltje Nemény András lesz a Vas megyei választókörzetben.”

Update 2: Ebben a percben jött a hír, hogy a bíróság tízszeres helyreigazítást ítélt meg a közmédiával szemben, többek között azért, mert több esetben már köztudomásúan valótlan állításokat terjesztett, például a tartozás összegével és a károsultak számával kapcsolatban.

Ráczkevy Miklós

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.