Április 24,  Szerda
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VENDÉG


Így is le lehet győzni a Fideszt

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,518,800 forint, még hiányzik 481,200 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A közéleti, politikai viták kilencven százaléka arról zajlik manapság, hogy verhető-e egyáltalán a Fidesz, hogy a különböző ellenzéki taktikák (közös lista, koordinált jelöltállítás, stb.) hozhatnak-e eredményt, „kijöhet-e a matek”, ahogy divatosan mondani szokás. Az alábbiakban a múltba révedek, a 2014-es országgyűlési választások egyik helyszínét vetem elemzés alá, szerintem sok tanulságot lehet levonni belőle, bár mindenekelőtt a Fidesz választási rendszerének tökéletes működését mutatja be. Azt gondolom azonban, hogy a helyzet nem teljesen reménytelen.

Egy kis közbeszúrás. Még 2011-2012-ben, az új választási rendszer koncepciójának megismerésekor, majd a választási törvény elfogadásakor a szép emlékű Galamus portálon többször is írtam arról, hogy amit mi – pontatlanul – egyfordulós választásnak hívunk, az tulajdonképpen az „eredményességi és érvényességi küszöb” kivétele, azaz, hogy nem szükséges többé abszolút többséget szerezni az egyéni körzetekben, a relatív többség elengedő. Ez súlyos legitimációs kérdéseket vet fel: az egyéni képviselők nagy részének nem hogy többsége nem volt a választókerületében, de a többség kifejezetten ellene szavazott! Böcsülettel kiszámoltam: a 106 választókerület közül 85 (!) ilyen! Borzalmasan nagy szám ez! És még egy apróság: ha 2014-ben a demokratikus ellenzéki pártok közös egyéni jelölteket indítanak a fővárosban, akkor a tizennyolc egyéni kerületből tizenhetet (!) megnyernek, a mostani nyolccal szemben (azoknak, akik az akkori összefogásban látják a második Orbán kétharmad okát, Cegléditől Puzsérig: az LMP volt az, aki mind a tizennyolc választókerületben „ráindított” a közös jelöltre, és megbízhatóan el is vitt 7-8%-ot mindenhonnan…)

De térjünk is rá a tárgyalandó választókerületre, mégpedig a Baranya megyei 1-es körzetre, egyrészt azért, mert ide kötődik az elmúlt napok – számomra legalábbis – legörömtelibb politikai történése: ebben a körzetben lépett vissza Mellár Tamás javára az MSZP-s Tóth Bertalan; másrészt ez a körzet remekül mutatja a választási rendszer minden manipulatív aljasságát.

pecs

Mint látjuk, a választást a fideszes Csizi Péter nyerte 37,19%-os eredménnyel, tehát egy bő egyharmados támogatással vitte el a mandátumot – mondhatjuk úgy is, hogy egy szűk kétharmad ellene szavazott. Tóth Bertalan 32,95-%-ot szerzett, az LMP-s jelölt 8,85-öt (a kettő együtt ugyebár 41,8%) és volt még a Jobbiknak egy masszív 16,53%-a.

És itt voltak a kamupártok és a „független” jelöltek! Megannyi tehetséges politikus! Külön gratulálunk Zilinszki Zitának és Kissné Patkós Gyöngyi Hajnalkának, akik ketten együtt szereztek nulla (!) szavazatot! Emlékeztetőül: a képviselő jelöltséghez ötszáz ajánló cédula kellett! Mindenesetre ők tizennégyen közösen elvittek 2.274 szavazatot, míg Csizi és Tóth között a különbség 2.149 volt. Teljesen bizonyos, hogy a régi választási rendszerben ez a mandátum Tóth Bertalané! (Tegyük ide, hogy a jelenlegi állás szerint a kamupártok indulását megnehezítik.)

Vonjunk akkor le mindenféle tanulságokat! Először is azt, amit azért tudtunk eddig is: a Fidesz által ránk erőltetett választási rendszer nem jó, manipulatív, antidemokratikus; de rögtön ezután azt, hogy még így is le lehet győzni a Fideszt! Ehhez azonban az kell – a fentiek ezt mutatják – hogy nem indulhatnak egymással szemben a demokratikus ellenzék jelöltjei sehol! (A lista más dolog). Ja, igen, és dolgozni kell, rengeteget; térdig le kell járni a lábakat; nagyon okosan kell jelöltet választani; árulókat, társutasokat kiszűrni, stb. stb…

Neked, nekem, nekünk pedig fel kell állnunk a fotelből április nyolcadikán, és el kell mennünk szavazni.

Ráczkevy Miklós

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.