Március 28,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Nem baj, a püspök urat is majd érdemei szerint fogja megítélni az utókor és az ő istene

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,506,669 forint, még hiányzik 1,493,331 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Echo Tv: Németh László plébános vasárnapi miséjének végén a híveinek azt mondta, szerinte a februári polgármesteri választáson a város eddigi politikai irányvonalát tartsák követendőnek; az ellenzék által támogatott jelöltet pedig nem tartja megfelelőnek. 

Németh László plébános: Azt gondolom, hogy minden plébánosnak erre kell törekednie, bárhol is van, bármilyen pártállású városvezetéssel, vagy községi vezetéssel is van dolga, mindig a jó kapcsolatra kell törekedni, hiszen az emberek javáért kell cselekednie a városvezetésnek, a maguk feladata szerint, az egyházi felelős vezetőnek pedig az egyháztól kapott küldetése alapján.

Echo Tv: A plébános elmondta, a vásárhelyi városvezetőkkel közösen több beruházás, fejlesztés valósult meg. Emellett számtalan egyházi törekvést is támogatott az önkormányzat. Ezért is szeretné, ha a jelenlegi politikai vezetés maradna.

Kiss-Rigó Lászó, a Szeged-Csanádi Egyházmegye püspöke:  Az egyháznak, minden tagjának joga van, sőt kötelessége résztvenni a közéletben.

Echo Tv: Kiss-Rigó László megyéspüspök szerint a plébános a hódmezővásárhelyi választásokkal kapcsolatban csak tényeket közölt, kiemelve azt, hogy a jelenlegi politikai vezetés értékrendje megegyezik az egyházéval. 

Kiss-Rigó Lászó: A másik jelöltről pedig csak annyit mondott, hogy tisztázza a félreértéseket, hogy az illető nem az egyház jelöltje – az egyháznak nincs jelöltje -, az egyház nem támogatja. Sőt, anélkül, hogy a személyiségi jogokat sértette volna, hát érzékeltette, hogy nem tartja alkalmasnak tapasztalatból sem az illetőt. Aki lehet, hogy egy családos ember, jó ember… öö… tiszteletreméltó ember, de vezetésre nem tűnt alkalmasnak. Legalábbis abban a feladatkörben, sem szolgálatban, amelyet betölt. Tudniillik a helyi plébánia képviselőtestületének – amely egy tanácsadó testület – annak a világi vezetője.

Ha lehetett cinikus folytatása a katolikus egyház hódmezővásárhelyi politikai szerepvállalásának, azaz kendőzetlen agitációjának, az Kiss-Rigó megszólalása. Ha van hiteles egyházi ember, aki ma Magyarországon arra hivatott, hogy igazságot tegyenc ebben a sokakat joggal irritáló, gyomorforgató kérdésben, az nem lehet más, mint a vérfideszes szimpatizáns Kiss-Rigó László.

Az a Kiss-Rigó László, aki – egészségére váljon – nem csupán megátalkodott futball rajongó, de a legjobb politikai kapcsolatokkal rendelkező magyarországi egyházi vezető is, aki bármikor beeshet Orbánhoz a kínjával, keservével. Ő az a hiteles egyházi ember, aki amellett, hogy főszerepet vállalt a szegedi stadionberuházás megvalósításában, mellékállásban néha önkormányzati választásokba is beleszól. Nem azért, mert fideszes, hanem mert kötelességének érzi.

Kiss-Rigó László ilyen értelemben tökéletes arra a szerepre, hogy a vásárhelyi plébánatos úr kampánybeszéde ügyében rendet tegyen a fejek szintjén. Ugyanis a püspök úr régi motoros ezen a téren. 2010-ben példának okáért Lázár János barátja (akkori polgármester) meghívására jelen volt a Fidesz-KDNP hódmezővásárhelyi kampánygyűlésén, és pontosan ugyanolyan hatást váltott ki vele, mint most Németh László: rengeteg negatív reakciót tudniillik. Már akkor is meglehetősen gerincesen nézett szembe a kritikákkal: szerinte nem az keltett megütközést, amit mondott, hanem mondanivalójának félreértelmezése. Hát persze. A fideszes érzelmű püspököket, akárcsak a fideszes politikusokat mindig félreértik. Ők már csak ilyen áldozati bárányok a nagy magyar ugaron. Aki bírálja őket, az pedig fogalmatlan és nem éri fel ésszel a nemes mondanivalót.

Kiss-Rigó László szeged–csanádi megyés püspök, Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, a térség fideszes országgyűlési képviselője és Németh László plébános (Fotó: MTI)

Kiss-Rigó László szeged–csanádi megyés püspök, Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, a térség fideszes országgyűlési képviselője és Németh László plébános (Fotó: MTI)

A politizáló pap és futballmenedzser márpedig igazán követendő példakép, akinek minden alapja megvan arra, hogy erkölcsi magaslatokból védje a – hozzá hasonlóan – politizálástól vissza nem riadó, választási kérdésekben irányt mutató egyházi embereket. Kiss-Rigó ugyanúgy a Fideszre szavazásra buzdított világ életében, mint ahogy Németh László tette most.

És még mindig nem értem a végére. Ez az a Kiss-Rigó László, akinek egyházmegyéjében költségvetési csalás és más bűncselekmények gyanúja miatt folyt nyomozás az elmúlt években. Ellene személyesen is, kényszerítés miatt. Kiss-Rigó László azonban köszöni, jól van, bűncselekménynek nyomát sem találták a hatóságok. Pedig a csalás gyanúja miatt bejelentést tévő egyházi alkalmazottat először kirúgással fenyegették, majd ki is rakták a szolgálati lakásából. De sebaj, Kiss-Rigó László remek egyházi ember: a szeged-csanádi térségben számos iskolát vett át az önkormányzatoktól azzal a dumával, hogy az egyházi iskolák nagyobb finanszírozást kapnak a költségvetéstől. Milyen igaza volt. És miközben a falusi templomok tönkremennek, a püspök úr hatalmas összegeket mozgat egyéb célokra.

És végül, hogy kerek legyen a kép: ez az a Kiss-Rigó László, aki 2015-ben, a menekülthullám csúcsán Orbán Viktor és a kormány propagandájával összhangban azt mondta: nem ért egyet Ferenc pápa kijelentésével, miszerint a katolikusoknak erkölcsi kötelessége segíteni a menekülteket, különben is a pápának fingja nincs semmiről. Ő akkor is következetesen, kilógó nyelvvel Orbánnal értett egyet. Azt állította: cinikusak és arrogánsak a Magyarországra érkező migránsok, ez nem menekülthelyzet, hanem invázió, és ezeket a – magukat menekültnek beállító – embereket méltatlan támogatni, mivel a legtöbbjüknek van pénze. Aztán mostanra szeretett kormánya sunyiban befogadott 1300 menekültet, mert mégiscsak megtalálták a hazug disznók között őket, de ezzel kapcsolatban a püspök úrnak nem hallom a véleményét. És azt sem, hogy bocsánatot kért volna azért, hogy fene nagy kereszténységében a politikai széljárásnak engedelmeskedve megbélyegzett, és általánosított.

És akkor kiáll most ő, a morális toprongy, aki már 8 évvel ezelőtt is és azóta is nem egyszer kendőzetlenül kampányolt a Fidesznek, és elmagyarázza, hogyan kell érteni azt, hogy az egyháznak nincs jelöltje Hódmezővásárhelyen. Belehazudja az arcunkba, hogy miközben az egyháznak kutyakötelessége politizálni, hogy miközben nyíltan buzdítják az embereket arra, hogy kire kell szavazni, az egyháznak nincs jelöltje.

Tudom, hogy nincs ebben semmi kivetnivaló, és ne forgassam már ki a püspök úr szavait, ne értelmezzem félre a mondanivalóját, ne kérdőjelezzem meg abbéli jogát, hogy véleménye legyen neki, de a büdös francba is, tényleg ilyen emberi minőségek a megmondhatói annak, hogy ki a jó vezető, és ki nem az? Egyáltalán mikor mondott olyat Márki-Zay Péter, hogy ő egyház jelöltje lenne? Ja? Soha.

Nem baj, a püspök urat is majd érdemei szerint fogja megítélni az utókor és az ő istene. Nagyon remélem, nem fogják félremagyarázni az életművét. Addig is jó keresztényhez és egyházi vezetőhöz méltóan politizáljon kedvére és egyik szavával köpje le a másikat.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.