Április 19,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

DÜHÖNGŐ


Magyarországon nincs diktatúra és megfélemlítés

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,340,346 forint, még hiányzik 659,654 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Márki-Zay Péter hétgyermekes közgazdász, a hódmezővásárhelyi római katolikus Szent István plébánia egyháztanácsának világi elnöke. Ő lesz a Lázár János által mai napig egyszemélyben irányított, tökig fideszes Hódmezővásárhelyen, a február végi időközi polgármester-választáson a Fidesz-KDNP korábbi alpolgármesterének független kihívója. Amint a fenti ábra is mutatja, legfeljebb a véletlen műve lehet, hogy indulása bejelentésével egyidőben új térfigyelő kamerákat szereltettek az utcájába.

Ez csak a legutóbbi fejlemény akörül az ember körül, akit a lakájmédia máris vállt a vállhoz vetve, férfiasan próbál idő előtt lemosni a pályáról. Annak ellenére is, hogy világossá tette: nem akar egyetlen párt jelöltje sem lenni, magánemberek kérésére döntött az indulás mellett. Leginkább azért, mert szócsöve akar lenni egy megfélemlített közösségnek, ahol sokan még egy Facebook-posztot sem mernek lájkolni, nem hogy szabadon, hangosan és érthetően hangot adjanak véleményüknek. Egy olyan városban, ahol Lázár János polgármesteri öröksége és jelen idejű mindenhatósága dönt minden kérdésben. Ahol – Márki-Zay Péter szavaival élve – a magasságos úr kényétől függ,

hogy ki kap állást és ki nem; kit kell elüldözni a városból és ki kap jövedelmező megbízásokat; sőt, hogy melyik bankban nyitunk számlát vagy melyik céggel temetkezünk.

Ahova

a rendszerváltás óta egyetlen nagyvállalat sem települt (…), és a kisvállalkozások is menekülnek az önkény és a magas adók elől. A fiatalok nem találnak munkát, nem indítanak vállalkozásokat, kénytelenek elhagyni a várost – szegény idős szüleik és nagyszüleik magukra maradnak öregkorukra.

Persze, hogy egy olyan településen, ahol újra listázzák az embereket és a párt dönti el, ki kap földet, trafikot, állást, mindez demagógia, és mindenkinek a kedves édesanyja, aki a megfélemlítés jól bevált eszközére épülő, egyre inkább diktatúrára hajazó szép új világ kiépülését szóvá teszi. Két dolgot emelnék ki ebből a történetből (további részletek ITT és ITT), természetesen semmi nem következik belőlük:

  • A választáson való indulásának informális bejelentése után két nappal, karácsony előtt Márki-Zay Pétert kirúgták a munkahelyéről, és figyelmeztették, hogy a felesége vállalkozásánál hamarosan hatósági ellenőrzést tartanak.
  • Márki-Zay Péter, aki saját bevallása szerint 2010 előtt félelem nélkül kritizálta a balliberális kormányt, aki maga is pontosan ugyanolyan keresztény, mint a magát annak valló Fidesz-KDNP kormány, 2010-ig vállaltan Fidesz-szimpatizáns volt, a hazai politikusok közül vállaltan Orbán Viktorral szimpatizált leginkább, és azt is nyíltan vállalja, hogy a rendszerváltás óta minden választáson jobboldali, keresztény pártokra adta a szavazatát

Amikor tehát a barnanyelvű kontingens azzal próbálja lejáratni, hogy árpádsávos-szocialista jelöltnek nevezi csak azért, mert sem a Jobbik, sem az MSZP nem indít polgármester-jelöltet Hódmezővásárhelyen ellene, viszont neki van bátorsága szembehelyezkedni a Párttal, akkor ebben nem az a hírérték, hogy hazudnak arcátlanul és szemrebbenés nélkül. Mégcsak az sem hír, hogy ebben az országban egyre súlyosabb veszítenivalója van annak, aki nem áll be a sorba, és nem kussol a dicsőséges nagyurak mindenkit bármikor-bárhol utolérő teljhatalmának árnyékában.

Ebben elsősorban az a hír, hogy azokat is gond nélkül bármikor eltapossák, akikről tudni lehet, hogy keresztény-konzervatív-jobboldali elveket vallanak, és akik Orbán 2010-es visszafordíthatatlan pálfordulása, a hon és a nemzet felemelését saját pereputtya meggazdagodásának oltárán feláldozó beteg kapzsisága okán ábrándultak ki abból a Fideszből, amely mellett évekig következetesen hitet tettek.

Az állampárt számára elképzelhetetlen és megengedhetetlen ugyanis, hogy valaki valóban függetlenként, különféle pártszimpátiájú embereket akarjon képviselni. Sem Hódmezővásárhelyen, sem sehol máshol nem lehet szó erről. Az főbenjáró bűn, hogy valaki kiábránduljon a Pártból, és rámutasson arra a szellemi és egzsisztenciális nyomorra, amit maguk körül összehoztak. Az esélyét is csírájában kell elfojtani annak, hogy az emberek ráeszméljenek: a Fidesz által gondosan megásott ideológiai lövészárkok, az állandó sárdobálás, függőségbe taszítás, megfélemlítés célja az, hogy az idők végezetéig büntetlenül szívhassák azoknak a vérét, akiket demokratikus felhatalmazásukra naponta kizsigerelnek.

Nem véletlen hát, hogy ugyan még a kampány el sem kezdődött, a Fidesz és Lázár János helyi bábjai máris akcióba lendültek és hazudozva riogatnak, kongatják a vészharangokat:

hmvasarhely

A babérkoszorús keresztények, akik azon elfelejtettek vinnyogni, hogy egy hétgyermekes családapát mindenféle előzetes indok nélkül karácsony előtt elbocsátottak a munkahelyéről, Isten segedelmét kérik Márki-Zay Péterrel szemben. Mert mást nem tehetnek. Mert ez a Fidesz igazi arca: az ájtatos hazudozás, lejáratás, az ellenséggyártás, rágalmazás, hírbe hozás, ellehetetlenítés, kirúgás, kamerákkal figyeltetés. Amire most nem térek ki részletesen – ez sem kapcsolódik semmihez, csak úgy eszembe jutott -, hogy a lakosság nemzetbiztonsági okokra hivatkozó széleskörű megfigyelése ügyében például

az Emberi Jogok Európai Bírósága kifogásolta, hogy a TEK mindenféle jogi korlátozás nélkül rendelkezik bárki megfigyelésének lehetőségével. Erre reagálva az Orbán-kormány módosította a TEK-ről szóló törvényt, de a változtatás csak a jövő évi választás után lép életbe (Kim Lane Scheppele, a Princeton Egyetem professzora).

Egyébiránt biztos vagyok benne, szó nincs arról, hogy meg akarnák figyelni a Párt pillanatnyilag legádázabb hódmezővásárhelyi ellenségét (aki nem mellesleg változatlanul bizakodó arra nézve, hogy a Fideszben is vannak jó emberek, akiknek van lelkiismeretük, és akik nem teljesítenek akármilyen utasítást), egyszerűen csak szívükön viselik a sorsát és védeni szeretnék illetéktelen emberek zaklatásától. Irónia felfüggesztve.

Azt hiszem, a legfontosabb mégis az – ami egyáltalán nincs ellenemre -, hogy a Fidesz egyik, vagy talán legerősebb fellegvárában a Fidesz sarokba szorított patkányként, már-már áldozatként vicsorog. Lázár elvtárspajtáskartárs nem maradhat alul ebben a küzdelemben, ezért az anyját is eladja majd, ha arra lesz szükség. És bár – legyünk őszinték – a fiatal, konzervatív, nem pártkatona, naiv idealistának tűnő értelmiségi Márki-Zay kiállása leginkább szélmalomharcot sejtet, és bár a Fidesz enyves keze bármeddig elér, az azért világosan látszik: e fideszes sikertörténet árnyékos oldalán vastag elégedetlenségi hullám hömpölyög egyelőre láthatatlanul.

Ezért bármennyire lejátszottnak is tűnik ez a meccs, valójában nem az. Mert a hódmezővásárhelyi nemzeti-keresztény önkény is csak addig tartható fenn, ameddig elég sokan rá nem döbbennek arra, hogy ez nem kőbe vésett, a kötelező megalkuvással tudomásul veendő állapot. Ha elég sokan rájönnek arra, hogy ott, ahol egy hétgyermekes, az egzisztenciáját és gyerekei jövőjét kockáztató embernek már nincs veszítenivalója, kiáll helyettük is, és vállalja a mocskot, szennyet, ott nekik, megfélemlítetteknek is kutya kötelességük felemelni a fejüket, félretenni a félelmeiket, kiegyenesíteni a hátukat és a szavazófülke magányában nemet mondani a helyi nagyurak zsarnokságára. És nem érdekes, hogy egy csontfideszes közgyűléssel a háta mögött mit tud tenni az esetleges választási győzelem esetén, hanem hogy nem a lehajtott fejű, engedelmes jobbágyok vannak az urakért, hanem fordítva.

Szerintem Márki-Zay Péter mellett minden jóérzésű embernek kötelessége kiállni. Azoknak a fideszes szavazóknak is, akiket pontosan ugyanúgy semmibe vesznek Hódmezővásárhelyen, mint bárki mást, aki soha nem szavazott Lázár Jánosra. A Fidesz pedig akkor tenné a legjobban, ha nem hányá szembe saját magát és napi 24 órában fennhangon óbégatott elveit azzal, hogy egy keresztényi életvitelű, családos emberen köszörüli a nyelvét csak azért, mert nem fogja be a száját, és nem tűri csendben, hogy porig zúzzák a városát. Most lenne itt az ideje bizonyítani, hogy ez a családbarát keresztényi mantra nem csak mézesmadzag az ájultra hülyített híveknek. Illúzióim nincsenek, úgyhogy erőt, tartást, kitartást, intellektuális bátorságot és bölcsességet kívánok Márki-Zay Péternek ehhez a küzdelemhez. Nem lesz egy leányálom. Már most sem az.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.