Április 25,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


A döntés a mi kezünkben van

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,528,300 forint, még hiányzik 471,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Napjainkban a modern technológia egyre inkább meghatározza életünket, az okostelefonoktól kezdve a robotokon át a városok felett repkedő drónokig. Cikkünkben ez utóbbi felhasználásával szeretnénk foglalkozni, ugyanis egy Közép-afrikai ország lakosai igen érdekes felhasználási módot találtak a modern kor robotrepülőinek. Egy olyan módszert, mely ezidáig már több száz ember életét mentette meg, és fogja megmenteni a közeljövőben is.

Ruanda az a Közép-afrikai ország, melynek meglétéről talán csak igen kevesek tudnának, ha nem ott zajlik le az elmúlt évtizedek legbrutálisabb népirtása. 1994-ben négy hónap leforgása alatt legalább 1 millió ruandait mészárolt le, a hutu törzs vezette kormány. Milliók kényszerültek elhagyni otthonaikat az eszetlen mészárlás elől menekülve. Az akkori események – hasonlóan a napjainkban zajló rohingya népirtáshoz – bejárták a világsajtót. Azonban az ezt követő években nem igazán érkeztek hírek a kicsiny országból, egészen mostanáig.

Ezúttal azonban nem szomorú apropója van a dolognak, épp ellenkezőleg. A ruandai kormány és egy amerikai cég, a Zipline, egy olyan projektet dolgozott ki közösen, mely forradalmasíthatja a peremvidékeken lakók orvosi ellátását, újra esélyt adva azon családoknak, melyek korábban a biztos halállal néztek szembe egy baleset vagy épp szülés következtében.

A Zipline egy olyan Szilícium-völgybeli cég, mely drónok gyártásával foglalkozik, azonban a korábban sokszor látott funkciót – katonai célokat – mellőzve. Nem az emberi élet kioltására alkalmas, hanem az emberi élet megóvására készült drónok gyártásával foglalkozik. A cég a ruandai kormánnyal együttműködve dolgozott ki egy rendszert, mely legfeljebb 30 percen belül eljuttatja a szükséges gyógyszer, vért vagy épp antibiotikumot az akár nagyvárosoktól távol lévő kicsiny települések kórházaiba is. Olyan helyekre, ahova a drónok használata nélkül csak órák, rosszabb esetben pedig csak napok alatt érne a segítség akkor, amikor már nem lenne kinek segíteni, ugyanis túl késő lenne.

A rendszer kialakításának ötlete Keller Riunado (CEO Zipline) fejéből pattant ki, aki 2014-ben egy helyi egészségügyi központot meglátogatva találkozott egy végzős diákkal, aki egy hordozható figyelmeztető rendszert épített ki a helyi orvosok és ápolók számára, aminek segítségével vészhelyzetben orvosi eszközöket és gyógyszereket kérvényezhettek. Azonban a több ezer kérésre alig érkezett válasz.

„Tisztán látszott, hogy ez egy halotti adatbázis, teli ezrek neveivel, címével, korával és telefonszámával”  

Ezt követően Riunado és csapat pár hónap leforgása alatt megépítette a Zipline prototípusát és felvette a kapcsolatot Ruanda kormányával. Ezután nem sokkal megkezdődött a rendszer kiépítése, mely csak a tavalyi évben, 5500 egység vért szállított ki az ország különböző kórházaiba, sokszor életveszélyes esetekben. A sikereken felbuzdulva hamarosan az 56 milliós Tanzániába is megérkezhet a rendszer, mely így már 72 millió ember orvosi ellátását könnyítheti meg.

Ez a történet is pontosan megmutatja, a modern technológia hasznos tud lenni, ha azt jól használjuk. A drónok nem csak emberek lemészárlására, de azok megmentésére is ugyanúgy alkalmasak. A modern technológia elterjedésével egyre nagyobb felelősség hárul azok felhasználóira. A kérdés már csak az, milyen módon használjuk fel a technika által biztosított lehetőségeket. A döntés a miénk.

Forrás: Guardian, Zipline

adomany-1

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.