Március 19,  Kedd
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Apa dolgozik, anya főz

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,141,887 forint, még hiányzik 1,858,113 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A magyar társadalom még most is jellemzően a hagyományos családi szerepekben hisz – mondta Makay Zsuzsanna, a KSH Népességtudományi Kutatóintézet tudományos titkára pénteken az M1 aktuális csatornán.

A kutató szerint ez azt jelenti, hogy a többség még mindig azt gondolja, a férfi szerepe a kenyérkeresés, míg a nőé a gyermekek gondozása és a háztartás vezetése.  
Hozzátette, az utóbbi harminc évben szinte semmit nem változott az a vélekedés, miszerint a gyermekek 3 éves koráig az anyák maradjanak otthon. Ez a magyar népesség mintegy háromnegyedénél elterjedt vélemény. (MTI)

Na és akkor mi van? A nyakamat teszem rá, hogy ez nem csupán a magyar társadalomban van így, hanem a világ legtöbb országában. Évezredes beidegződéseket nem lehet néhány évtized alatt megváltoztatni és talán nem is feltétlenül kell erre erőszakosan törekedni.

Azonban azt gondolom, hogy ma már nagyon sok családban természetes dolog az, hogy a férfi takarít, főz, elmegy a gyerekért a suliba, ha éppen rá kerül a sor. Ezeket a dolgokat ugyanis egy férfi pont úgy képes elvégezni mint egy nő, ahogy egy nő is lehet éppen olyan jó atomtudós, matematikus, ívhegesztő, sírkőfaragó, ipari alpinista, mint egy férfi.

A legtöbb családban a férfi nem képes egyedül eltartani a családját, csak közösen, együttes erővel működik a dolog. A baj akkor kezdődik, ha a férfi úgy gondolja, az asszony dolga a háztartás vezetése akkor is, ha előzőleg az asszony éppen úgy ledolgozott a munkahelyén 8-10 órát, mint ő. Vagy a nő úgy hiszi, neki elég csinosnak és háziasnak lenni, ezért cserébe elvárhatja, hogy őt eltartsák.

Egy normális párkapcsolat azonban nem így működik. Mindenki kiveszi a részét a feladatokból, mert különben borul az egyensúly és az már nem párkapcsolat, hanem alá- és fölérendelt viszony.

Egyetlen férfi se lesz kevésbé férfias attól, hogy képes használni a porszívót és elboldogul a konyhában, ahogy egyetlen nő sem veszít a nőiességéből attól, hogy felelős munkát végez a munkahelyén és hozzájárul a család eltartásához. Egészséges családban – és mindegy, hogy házasságról beszélünk, vagy élettársi kapcsolatról – ezek természetes dolgok, különösebben nem szükséges beszélni róluk. Mindenki teszi a dolgát és ezen belül simán működhet, hogy a nő szívesebben főz, mint mondjuk fát hasogat. De ez az ő döntésük.

Ettől függetlenül van egy berögzült reakció az ilyen kérdésekre, szerintem ezt láthatjuk a felmérés eredményében. A világ és az életünk folyamatosan változik, és mi vele változunk. Már aki képes erre. Aki szerint nincs abban semmi megvetendő, ha az asszony időnként átesik a vak komondoron, aki szerint a sírás az asszonyok dolga, a nő feladata a gyerekszülés, aki nem foglalkozik nőügyekkel és aki szerint egy nő nem alkalmas vezető politikai posztra, az a múltban ragadt, mégpedig menthetetlenül.

A súlyos bajok ott kezdődnek, amikor egy ország vezetése erre az elavult, hazug ideológiára építve szeretné visszavezetni az országot a múltba. Elég a kormánypártok bármelyik tagjának ilyen témájú nyilatkozatait meghallgatni és eléggé világos a mögötte húzódó sunyi számítás. Összemosni a konzervatív értékrendet a maradi, hímsoviniszta, avas, beteges eszmékkel. Ugyanis, ha a férfiak ismét uralkodhatnak a nőkön, akkor szinte természetes lesz, hogy a felkent kormánypárt uralkodhat az országon. Hiszen ez a dolgok rendje. Szerintem meg nem ez. Érdeklődve várom, hogy a nők mikor fognak rájönni, hogy itt az ő bőrükre (is) megy a játék.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Kövess minket!