Április 26,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Hány halott kell még, hogy azt mondjuk, elég volt?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,544,300 forint, még hiányzik 455,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A magyar kormánypárti politikusok tucatjai által a világ egyik legjobbjának titulált magyar egészségügyi rendszer ismét megmutatta, mekkora hazugság ezen állítás. Az ország lakói által évről évre szidott rendszer, nem hogy javulna, de romlik évről évre. Néhol teljes osztályok zárnak be orvoshiány miatt, máshol nincs költésgvetés kötszerre, vagy épp kézfertőtlenítőre. Egyes kórházak nem rendelkeznek sem MRI, sem CT készülékekkel, így kénytelenek a sokszor súlyos állapotban lévő betegeket egyik helyről a másikra hurcibálni. A várólisták továbbra is végtelenek és eljutottunk oda, hogy ha nem szeretnénk huszon-harminc évesen meghalni, kénytelenek vagyunk a privát rendszerbe befizetni, hogy még időben kapjunk ellátást.

Tegnap az RTL Klub híradójában mutatták be annak a családnak az esetét, ahol  a szívbeteg édesanyát 5 órán keresztül váratták a sürgősségin. Korábban is voltak hasonló esetek, néhol 10-12 órás várakozási idővel, azonban ezek egyike sem végződött halállal. Egészen mostanig. A Honvéd Kórház sürgősségi osztálya aznap este megtelt, több száz páciens várt a sorára, ami akár magyarázhatná is a késlekedést. Én azonban úgy gondolom, egy ilyen esetre nincs és nem is lehet jogos magyarázat. Valaki hibázott, méghozzá óriásit, ez pedig valakinek az életébe került.

Miközben a kormány büszkélkedik a kórházfelújításokkal és új eszközök beszerzésével – melyek valóban meg is történnek –, addig ott csapja be a kórházi dolgozók ezreit, ahol csak tudja. Béremelést hazudva nekik, kapják vagy ugyanazt a fizetést, vagy sokszor kevesebbet, mint korábban. Nővérek és ápolónők, mentősök és műtősök szemét szúrják ki nemzetileg, a semmit nem érő fizetésükkel. Így nem marad, aki kezelné azokat a nagyszerű, több száz milliós gépeket, nincs aki a időben kiérkezzen a szívrohamot kapott családtagjainkhoz, vagy aki felmérje, ki szorul sürgősségi ellátásra, és ki nem.

Noha a kormány egy szuperkórház felépítését tervezi, már most kétséges, hogy fognak-e találni elegendő munkaerőt annak üzemeltetéséhez. Ugyanis ha a fizetéseket nem emelik érdemben és marad a hazudozás és átverés, akkor továbbra is a Lidl, Praktiker és Ikea áruházakat fogják választani az orvosok és mentősök, nem a budai szuperkórházat. Eljutunk oda, hogy még a sarki kisboltban is nagyobb túlélési esélyünk lesz, mint a legközelebbi kórházban, hisz ott az árufeltöltőtől kezdve a pénztárosig szakképzett orvosok és ápolók dolgoznak.

A hazai egészségügyi rendszer úgy rossz, ahogy van, foltozgatással – értsd pénz beöntése ész nélkül – nem megoldható a helyzet. Noha nővérek és asszistensek ezrei kapnak szánalmas fizetéseket, az orvosbárók azonban a hálapénz rendszerének köszönhetően milliókat visznek haza havonta. Emellé jön a becsapottak némasága, akik nem állnak ki jogaikért, hanem inkább tűrik csendben a megaláztatást. Inkább háborodtak fel a Facebook előtt ülve, mint hogy beálltak volna a fekete ruhás nővér mögé. Akkor valamiért fontosabb volt azt letaposni, aki kiállt az átvert ezrekért, aki nem maradt csöndben.

A fekete ruhás nővér már nincs ott, hogy beálljunk mögé, a problémák azonban azóta csak szaporodtak, megoldás pedig nem látszik. Most egy közékporú édesanyának kellett ezért eltávoznia. Kínok között, a rendszer hibájából. Lehet hogy ez ott fent, kormányszinten csak egy szám, egy adat, mely egyáltalán nem érdekli az ott lévőket, azonban egy családnak a szertetett édesanya, a leendő nagymama volt. Egy ember, aki jobbat érdemelt, jobbat egy olyan rendszertől, mely a magyar kormány szerint világszínvonalú.

Magyarázat biztosan fog érkezni, kétségünk ne legyen efelelől. Azonban talán eljött az idő, hogy ne fogadjuk el a magyarázatokat, ne törődjünk bele, hogy valaki ismét belehalt a működésképtelen rendszer hibájába. Ne fogadjuk el, hogy ez a hazai egészségügy, hogy ez itt a normális. Legyen már elég a rohadt életbe is. Legyen elég a nővéreknek és legyen elég az ápolóknak, legyen elég a betegeknek és hozzátartozóiknak. Legyen elég mindannyiuknak.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.